lauantai 6. elokuuta 2011

Ilman satulaa köpöttelyä

Mitäpä lauantai olisi, jos yhden ratsastuksen jälkeen ei voisi suunnata vielä toiselle ratsastukselle? Ei mitään, joten suuntasin ratsastamaan Veronan. Tamma oli edellispäivänä kuulemma vähän kompastellut laukassa, mutta ei ontunut tai ollut varsinaisesti epäpuhdas. Jalat tuntuivat ihan normaaleilta, mutta päätin ottaa juoksutusliinan mukaan ja tarkkailla menoa ensin siinä.

Kävelyttelin tammaa liinassa hyvän tovin ja kun se ei siinä askellajissa mitään näyttänyt tuumaavan, kipusin selkään. Olin varautunut köpöttelykertaan, mutta halusin kuitenkin jotain jännää. Siksipä jätin ensimmäistä kertaa Veronan kanssa satulan matkasta. Selästä käsin tamma tuntui yhtä normaalilta kuin maasta katseltuna. Niinpä pyörittelin ympyröitä asetuksia hakien ja tein pätkiä pohkeenväistöä. Oli jännä huomata, että Verona antoi myöten kohtuullisen helposti, ja samoin väistöt olivat huomattavasti sujuvampia kuin satulan kanssa. Etenkin väistöissä tuntui, että omaa painoa sai käytettyä paremmin, kun ei ollut satulaa pitämässä tietyssä asennossa. Tosin saatoin tämän seurauksena istua siellä selässä vaikka kuinka vänkkyrällä.

Verona kulki näidenkin harjoitusten ajan aivan normaalisti, joten uskaltauduin testaamaan ravia. Veronan rentoiluravi oli mukavan helppoa istua, mutta reippaammassa ravissa lähdin vähän pomppimaan. Ilman satulaa huomasin selvästi, kuinka tasapainoa säilyttääkseni puskin jalkani eteen. Taidan tehdä satulassa tuota samaa, jolloin saan kommentteja jalkojen lipumisesta eteen.

Veronan selkä ei ollut ihan paras mahdollinen ilman satulaa menemiseen, joten otin ravia sen verran, että ehdin tunnustella, oliko tamman jalassa jotain häikkää. Koska moista ei tuntunut, hyppäsin selästä alas ja laitoin tamman vielä juoksutusliinaan ravitestiin. Siinäkään en huomannut mitään varsinaista ongelmaa. Pitää siis toivoa, että kompastelut olisivat johtuneet jostain harmittomasta ja nopeasti ohi menevästä.

Oli kyllä mukava juoksuttaa hevosta ensimmäistä kertaa. Verona käyttäytyi tosi nätisti, ja saatoin keskittyä tarkkailemaan hevosen liikkumista. Tästäkin saattaisi olla ratsastuksen kannalta hyötyä, joten pitää jatkossa silloin tällöin aina juoksutellakin. Olisi myös mielenkiintoista opetella lisää maastakäsittelyä. Ehkäpä tätäkin ehtisi jossain vaiheessa tehdä.