Tavoitteet

Nykytilanne (2022)

Säännöllinen ratsastusharrastukseni jäi tauolle elokuussa 2017. Sen jälkeen olen käynyt muutamia kertoja satulassa ja silloin tällöin notkunut tallilla ja ollut hevosenhoitajana. Jonkinlainen paluu satulaan on alkanut kutkutella mielessä, mutta ainakaan vielä se ei ole vienyt ihan mennessään. En silti sano, etten koskaan palaisi satulaan tai olisi palaamatta.
 

2017

Vaikka harrastan ratsastusta pääsääntöisesti ihan omaksi ilokseni, on lajissa silti mukava kehittyä. Siinä puolestaan auttaa se, että asettaa realistiset tavoitteet itselleen. Tavoitteiden toteutumista seuraan niin opettajilta saamani palautteen, oman mietiskelyni kuin kisatulosten vinkkelistä. Tällä hetkellä treenaan ja kisaan koulu- ja estepuolella Tallinmäen omistamalla Babik-ruunalla. Tallin opettajien pitämien tuntien lisäksi valmentaudun esteillä Pia Lidströmin ja koulussa Artsi Heinon opissa. Ratsastusseurani on LidRid Team. Kauden tavoitteet ovat mietinnässä.
 

2016

Jos viime vuoden tavoitteiden mietintä vei aikansa, kesti tämän vuoden pohdinnassa vielä pidempään. Lopulta päädyin jättämään selkeät prosentti- ja senttitavoitteet asettamatta. Koska ratsunani on uusi tuttavuus, Babik eli Pave, menee valtaosa tästä vuodesta varmasti siihen tutustellessa. Niinpä tavoitteenani on rakentaa yhteistyötä Paven kanssa pala kerrallaan. Valmentaudumme sekä koulu- että estepuolella, joten treeneistä asia ei ainakaan jää kiinni. Paven kanssa menemme sitä, mihin rahkeemme sillä hetkellä riittävät ja pyrimme tietysti kehittymään eteenpäin. Tämän vuoden lopussa toivon kehittyneeni sekä ratsastajana että Paven kanssa ratsukkona. Tavoitteeni ei ole suoraan numeroilla mitattavissa, mutta omat treenifiilikseni, opettajan ja valmentajien palaute sekä kisojen tulokset kertovat etenemisestämme varmasti oikein hyvin.

Kuinka kävi?

Vaikka tämän vuoden tavoitteet eivät olleet numeropohjaisia, voi niiden toteutumista kuitenkin tarkastella kisatulostenkin näkökulmasta. Paven kanssa pääsimme hyppäämään 90 sentin luokkia ja peräti yhden 95 sentin luokan. Koulupuolella starttasimme muutamat helpon C:n ja B:n luokat. Estepuolella kehityksemme tuntui vuoden alkupuoliskolla olevan tasaista. Loppuvuoden muutamat epäonnistuneet tunnit nakersivat itseluottamustani niin, että jouduin ottamaan estepuolella takapakkia arkuuden ottaessa vallan. Tämä pulma on tälläkin hetkellä vielä työn alla. Koulupuolella etenemisemme on ollut maltillisen tasaista. Jotkin jo alussa hankalia olleet koululiikkeet ovat minulle Paven kanssa edelleen vaikeita, mutta kouluvalmentajan kommentin mukaan olemme kuitenkin menneet ratsukkona. Tässä melkein vuoden aikana Pave on tullut tutuksi. Olen saanut sen kanssa niin koulu- kuin estepuolella samoin kuin maastolenkeillä oikein hyviä onnistumisen kokemuksia. Pave on väläytellyt parhaimpia puoliaan, mikä on tietysti innostanut hakemaan niitä aina vain lisää. Tänä vuonna olen saanut jälleen kerran huomata sen, kuinka omat ajatukset ja tunteet vaikuttavat ratsastukseen. Niin hyvässä kuin pahassa. Läpi vuoden olen saanut opetella miettimään, miten keskittyä hyviin puoliin eikä velloa niissä huonoissa. Tätä treeniä on luvassa tulevinakin vuosina. Positiivista kehittymistä kokonaisuudessaan on se, että oman ratsastuksen ja hevosen reaktioiden yhtälöitä osaa taas vähän paremmin pohtia ja ratkoa. Ainakin teoriassa, jos ei aina käytännössä.

2015

Tämän vuoden tavoitteiden mietintä vei hetken, kunnes ajatukseni kirkastuivat ja hahmottelin seuraavat tavoitteet:

- hyväksytty tulos helpon A:n kouluohjelmasta 1-tason kilpailussa
- tasaisia ja varmoja 90 sentin esteratoja sekä 1- että 2-tason kilpailuissa.

Koulutavoitteeni on sama kuin viime vuonna. Silloin en harmillisesti päässyt osallistumaan yhteenkään seuratason helpon A:n luokkaan, joten tavoitteeni jäi saavuttamatta. Kilpailujärjestelmän uudistuksen myötä harjoitus- ja seuratason kilpailut tulevat saman 1-tason alle, joten jospa vuonna 2015 tämä koulutavoitteeni toteutuu. Estepuolelle asetin tavoitteekseni tasaiset ja varmat 90 sentin radat. Uutta tavoitteessani on se, että haluan startata vanhoissa aluetason eli nykyisissä 2-tason kilpailuissa. Mikäli 90-radat alkavat sujua, ei viiden tai kymmenen sentin korotus loppukaudesta ainakaan treeneissä ole poissuljettu ajatus. Näillä mietteillä ja tavoitteilla siis ratsastusvuoteen 2015!

Kuinka kävi?

Esteratsastustavoitteeni toteutui mukavasti. Alkuvuosi meni vähän kehnommin, mutta kesän aikana hyppääminen alkoi taas sujua mukavasti. Sain 1-tason kisojen lisäksi myös käytyä Jetin kanssa viidet 2-tason kisat 80–100 sentin tasolla. Nappasimmepa vielä 2-tason 90 sentin luokasta sijoituksen. Parasta hyppäämisen puolella oli se, että 90 sentin radat alkoivat näyttää siltä, miltä 80 sentin radat tähän asti. Oma mukavuusalue siis nousi taas pykälän ylemmäs, ainakin Jetin kanssa.

Tänä vuonna sain myös viimein toteutettua jo edellisvuodelta roikkumaan jääneen kouluratsastustavoitteeni. Osallistuin 15.11. oman seurani eli Oulu-Ridersin 1-tason koulukisojen A-merkin luokkaan. Ratsunani oli Manu, ja saimme hyväksytyn tuloksen 55,926 prosentilla.

Fiilis näiden osalta on hyvä. Tähän vuoteen kuitenkin sisältyi myös surua, sillä 11.11. Jetti siirtyi ajasta ikuisuuteen. Jetti oli hieno opetusmestari, jota saan kiittää paljosta. Ilman sitä en olisi tällä tasolla ja olisin jäänyt paitsi niin monesta hienosta hetkestä. Jettiä on kova ikävä eikä se herra ihan heti unohdu.

2014

Koska sain täytettyä viime vuoden tavoitteet, otan myös vuodelle 2014 uudet päämäärät tukemaan harjoittelua. Edelleenkään en halua ratsastaa hampaat irvessä, vaan kehittyä rennosti ja harrastuksesta nauttien. Vuoden 2014 tavoitteet seurakisatasolla ovat

- hyväksytty tulos helpon A:n kouluohjelmasta
- hyväksytty puhdas tulos 85 tai 90 sentin esteradalta.

Tavoitteet pistettynä paperille näyttävät kieltämättä jännittäviltä. Tavoitteista haastavammalta tuntuu kouluratsastuksen päämäärä. Tähän mennessä olen startannut vain helpon B:n kisaluokissa. Kouluratakurssilla olen ratsastanut kertaalleen A-merkin kouluohjelman, joka meni ihan mukavasti. 85-90 sentin estekisaluokista minulla on kokemusta Jetin kanssa, jonka toivon myös olevan auttamassa minua tämän tavoitteen saavuttamisessa. Ei muuta kuin nenä ja turpa kohti uusia treenejä!

Kuinka kävi?

Esteratsastustavoitteeni toteutui 4.7.2014 MeLaRan seuraestekisoissa. Starttasin Jetin kanssa 75 sentin luokan lisäksi 90 sentin luokan, joka oli toinen kertani seurakisoissa tässä korkeudessa. Tällä kertaa sain pidettyä hermoni kasassa ja annoin Jetille työrauhan, jolloin pääsimme maaliin puhtaalla suorituksella ja olimme kuuden ratsukon luokassa kolmansia. Jes!

Kouluratsastustavoite jäi tällä kertaa saavuttamatta, sillä en päässyt osallistumaan yhteenkään seuratason helpon A:n luokkaan. Tämä tavoite siirtyy siis ensi vuodelle. Muutoin tämän vuoden treeneistä on hyvä mieli. Taas yksi vuosi ratsastuksen parissa hurahti monien mukavien hetkien parissa. Ensi vuoden tavoitteet asetan taas vähän myöhemmin, kunhan ehdin niitä miettiä.

2013

Mietinnän jälkeen päätin asettaa tälle vuodelle 2013 tavoitteekseni

- 60 % tai enemmän helpon B:n kouluohjelmasta
- hyväksytty puhdas tulos 80 sentin esteradalta.

Tavoitteet ovat realistiset, sillä paras tulokseni helpon B:n kouluohjelmasta on tällä hetkellä 59,2 % ja estepuolella 80 sentin kisaradalla tuloksena on tällä hetkellä 4 virhepistettä yhden puomin pudotuksesta perusradalla. Nyt on siis aika treenata, jotta saan parannettua ratsastustani ja toivottavasti sitä myöten myös näitä tuloksia.

Kuinka kävi?

Esteratsastustavoitteeni täyttyi 1.9.2013, kun saimme Peran kanssa O-Rin estekisojen 80 sentin luokasta puhtaan suorituksen ja sijoituimme 15 ratsukon luokassa sijalle neljä.

Kouluratsastustavoitteeni puolestaan täyttyi 29.9.2013, kun saimme Peran kanssa ratsastettua helppo B:0 2009 -ohjelman 61,2 prosentin tuloksella. Seitsemän ratsukon luokassa tällä tuloksella olimme kolmansia eli ensimmäisiä ei-sijoittuneita.

Fiilis on nyt tosi hyvä! Molemmat tavoitteet täyttyivät ja vieläpä hauskasti saman kuukauden aikana. Treenaaminen on siis auttanut, mikä on tosi palkitseva nähdä. Kisoja on vielä muutamat tälle vuodelle jäljellä, mutta niihin en aseta uusia tavoitteita. Ensi vuoden tavoitteet laitan myöhemmin, kunhan saan niitä vähän mietittyä.