torstai 16. heinäkuuta 2015

Kuin eri hevonen

Torstain ratsastukset alkoivat aamupäivällä Jetillä Artsin koulutunnilla, jonka jaoin Kaisan kanssa. Tunnin aikana keskityimme pohkeenväistöihin ja voltteihin. Alkuverryttelyssä menimme askellajit ilman sen kummempaa tehtävää läpi. Jetti liikkui alusta asti aika mukavasti itse, jolloin saatoin keskittyä miettimään omaa istuntaani ja vaikuttamista. Asiat helpottuivat kummasti, kun jokainen askel ei ollut minun vastuullani.

Pohkeenväistöt teimme ravissa pitkän sivun alusta pituushalkaisijalle. Etuosan piti muistaa antaa johtaa liikettä hieman ja väistön loppupuolella asetus vaihdettiin suuntaan nähden vastaiseksi ja pyöräytettiin samaan suuntaan voltti. Sen jälkeen jatkettiin pituushalkaisija loppuun, käännyttiin vastakkaiseen suuntaan ja pyöräytettiin vielä voltti kulmaan. Lisäsimme lopulta väistön jälkeiseen suoristukseen myös laukannoston jatkaen tehtävän samoin.

Väistöissä oikealle sain varmistaa, että Jetti myös otti ristiaskeleet. Väistöissä vasemmalle sain taas huolehtia, ettei Jetin takaosa karannut edelle. Molemmissa suunnissa sain lisäksi muistaa istua takajalkojen päällä ja olla siirtämättä väistättävää pohjetta turhan taakse. Istunnan piti pysyä hiljaa, kun taas pohje vaati hevosta väistämään. Väistöt oikealle onnistuivat loppujen lopuksi paremmin. Väistöissä vasemmalle en saanut Jettiä niin haltuun, että takaosa oli rehellisesti pysynyt raiteillaan eikä yrittänyt kiilata etuosan edelle.

Volteilla sain sen sijaan rutkasti onnistumisen kokemuksia, myös vasemmassa kierroksessa. Sain asetuksia ja taivutuksia molempiin suuntiin paremmin läpi ja muistin myös rentoutua. Yritimme aluksi Jetin kanssa kiirehtiä voltilta pois, kunnes opettaja muistutti ratsastamaan sen rauhassa ja enemmän askelia ajatellen. Tällä idealla saimme tehtyä voltit paljon huolellisemmin ja tasapainoisemmin, kun luvan kanssa tohdin mennä ne kaikessa rauhassa. Matelemiseksi se ei kuitenkaan mennyt, sillä opettaja muistutti pitämään Jetin töissä.

Pituushalkaisijan loppupuolella tehdyt laukannostot onnistuivat kivasti, kunhan valmistelin ne huolella enkä vain yhtäkkiä täräyttänyt apuja tulemaan. Vasemman laukan nostoissa sain lisäksi kiinnittää suoruuteen huomiota, muuten Jetti lipesi nostossa vinoon. Laukkavoltit oikealle sujuivat ihan asiallisesti. Volteilla vasemmalle sain tyyrätä Jetin etuosaa sisemmäs antamatta kuitenkaan koko hevosen valua pienemmälle ympyrälle. Tällä tavalla pääsin suoristamaan Jettiä, kun sain tuotua sen etuosaa takaosan eteen. Samaa suoristusajatusta sain tehdä myös pitkällä sivulla, sillä Jetti tyyräsi takaosaansa helposti sisemmäs. Vaan mikä fiilis tulikaan, kun sain Jetin palikoita kohdilleen. Laukkaan löytyi ihan uutta puhtia ilman, että tahti oli kiireistä. Jetti laukkasi allani ilman, että sitä tarvitsi nohitella. Kunhan vain ratsasti kummempia säätämättä, ja meno oli todella hyvää. Hitsit!

Tunnin aikana tuli niin paljon hyviä vinkkejä ja ahaa-hetkiä, etten oikein vieläkään saa niitä avattua kunnolla. Sen sijaan leijailen älyttömän hyvissä fiiliksissä, sillä Jetti pääsi tänään väläyttelemään taas sellaista puolta itsestään, mitä en siitä aiemmin ole nähnyt. Se oli melkein kuin eri hevonen, mutta vain hyvällä tavalla. Jetissä parasta on juuri se, miten se säästelee paukkujaan, mutta väläyttelee niitä heti, kun niitä vain osataan siltä pyytää. Omassa ratsastuksessani olin tyytyväinen siihen, miten sain korjattua istuntaani. Sain istuttua paremmin takajalkojen päällä ja sitä myöten ratsastettua pohkeellakin enemmän. Lisäksi välillä jopa kannoin kädet! Muistin myös vaatia, mutta myös kiittää eli tasapaino senkin suhteen oli aika hyvällä mallilla.

Jetti työskenteli koko tunnin todella keskittyneesti. Sen kanssa oli tosi kiva tehdä tänään töitä, kun senkin motivaatio oli kohdillaan. Saimme paljon hyviä hetkiä, jotka olivat helppoja ja sujuvia. Kaiken lisäksi kaikissa askellajeissa! Uskallan väittää, että tunnin parhaimmilla hetkillä saisimme helpon A:n kouluohjelmasta vaivattomasti ja kirkkaasti hyväksytyn tuloksen. Sen verran makeaa meno kuitenkin oli. Tätä samaa fiilistä pitää kyllä alkaa hakea useammin. Tämä tunti oli kyllä taas hintansa arvoinen ja paljon päällekin.