perjantai 6. marraskuuta 2015

Parikin hyvää riittää

Perjantain tuplahevostelut alkoivat Airan istuntatunnilla, jonka jaoin taas Kaisan kanssa. Ratsunani oli Hemppa. Tunnin aikana pääsimme treenaamaan tehostetusti kylkien käyttöä, mikä tuli kyllä tarpeeseen.

Aloitimme ravaamalla uraa myöten ja pyöräyttämällä voltteja niin lyhyille kuin pitkille sivuille. Niiden aikana saimme kerrata ulkokyljen kautta kääntämistä sekä lonkkien avaamista. Hemppa teki voltit molempiin suuntiin aika kivasti. Sain tosin muistaa käyttää myös ulkopohjetta paremmin kääntämisessä. Kyljet olivat aluksi vähän hukassa, mutta hiljalleen ne alkoivat löytyä. Tällä tehtävällä sain hyvin korjattua istuntaani vasemmassa kierroksessa, jossa tuppaan jäämään hieman oikealle kiertyneeksi. Nyt sain ajatuksen kanssa ottaa oikean kyljen haltuun ja kääntää sen avulla itseäni volteille. 

Tästä siirryimme pääty-ympyrälle, jolla väistätimme käynnissä hevosten takaosaa toviksi ulos ja teimme siitä pysähdyksen. Tälläkin tehtävällä saimme tehotreeniä kyljen käytöstä väistöissä. Hemppa väisti takaosallaan ulos ihan asiallisesti, kunhan sain kasattua itseni ja annettua oikeat avut. Sen sijaan väistöstä tehty pysähdys ei ollut Hempan mieleen. Se ei oikein malttanut seistä, vaan yritti lähteä liikkeelle tai oli muuten vain levoton. Hemppa tuntuu olevan enemmän tekemisen kuin odottelun kannalla. Saimme harjoitella tätä seisomista melkoisesti, mutta lopulta Hemppa alkoi malttaa paremmin. Niinä kertoina tajusin palkita sen lähtemällä nopeasti liikkeelle, koska se toimi sille parempana palkintona kuin se seisoskelu.

Lopuksi teimme pääty-ympyrällä laukannostoja ravista. Olin jo aiemmin kertonut vaikeuksistamme tässä ja sainkin kertauksen istunnan käytöstä nostoissa. Sen lisäksi, että rintakehä tuotiin lantion päälle, piti lantiota kääntää aika reippaasti. Hämmästyin siitä, kuinka iso liike olikaan. Nostot kuitenkin tuottivat rutkasti ongelmia, sillä Hemppa tarjosi niissä aluksi vain ravia. Sitten huomasimme sen yrittävän puskea koko ajan vasemman lavan kautta karkuun. Tämän jälkeen sain hakea Hempan aina ensin suoraksi, jonka jälkeen tehdä noston. Vaikeudet jatkuivat, mutta lopulta sain pari kertaa laukan nousemaan todella näppärästi ja pehmeästi. Jes! Itse laukka oli vähän nihkeää, mutta en jaksanut välittää siitä, sillä olin saanut istuntani toimimaan nostoissa, mikä tuntui oikein hyvältä. Kylläpä ne asiat voivatkin sujua helposti, kunhan vain istuu oikein. Vasemman laukan nostot onnistuivat vähän nopeammin, ja laukkakin pyöri paremmin. Sain istunnan kivan jämäkäksi, ja mukautuminen oli helppoa.

Tältä tunnilta jäi taas hyvin muistettavaksi niin kylkien kuin lantion käyttö. Hempankin kanssa oli hyvä käydä Airan tunnilla, sillä sekin palkitsi korjaukset istunnassa toimimalla heti paremmin. Hemppa ei myöskään hyytynyt ollenkaan niin kuin esimerkiksi Jetillä on joskus tapana tehdä, kun se huomaa pääsevänsä helpommalla. Hyödyksi siis oli jälleen kerran tämä istuntatunti. Hassua muuten, etteivät istuntatunnit ole enää pakkopullaa niin kuin ne vielä parisen vuotta sitten olivat. Nyt niitä odottaa innolla, sillä yleensä jokaiseen tuntiin mahtuu pieni oivallus, jota voi sitten muilla tunneilla treenata.