lauantai 28. marraskuuta 2015

Ihanan huoletonta laukkaa

Lauantaina suuntasimme Kaisan kanssa taas Tallinmäen maastoihin. Ratsunani toimi Hemppa, jonka maasto-ominaisuuksista olin kuullut paljon hyvää. Se on muun muassa vetänyt nuorten hevosten laukkamaastoja, joten ei se kovin höppänä voi olla. Otimme Hempan kanssa vetohevosen paikan.

Alkumatkan taivalsimme tietä pitkin, ja ellen olisi paremmin tiennyt, olisin luullut istuvani Jetin kyydissä. Hemppa nimittäin otti pieniä sivuaskelia ja tollotti muun muassa postilaatikkoa. Ruuna tuntui myös sangen jännittyneeltä. Taisin itsekin vähän olla moinen, mikä ei varmasti auttanut Hemppaa rentoutumaan. Ehdin jo miettiä, mitä reissusta tulisi, mutta sain pidettyä pahimmat mutinat mahassa ja jatkettua vain matkaa. Hemppa kyllä liikkui reippaasti, se ei ollut ongelma. Niin käynnissä kuin ravissa Vake ei tahtonut oikein pysyä perässä, kun Hemppa eteni pitkin ja reippain askelin. Ainakaan sitä ei tarvinnut nohittaa liikkumaan.

Otimme reissulla vain yhden laukkapätkän. Lähdin liikkeelle ensin hieman varovaisesti, kunnes päätin homman sujuvan parhaiten, jos annan Hempan laukata rennosti sitä vauhtia, mitä se tarjoaa. Hemppahan oli laukassa aivan älyttömän mainio! Kun rentouduin itse, saatoin pikkuisen pyytää enemmän vauhtia, ja niin Hemppa tarjosi sitä. Ilman mitään säpsyilyjä, sivuaskelia tai muitakaan. Kun taas halusin vähän hidastaa, jarrutti Hemppa jo ääniavulla. Kyllä kelpasi! Hurauttelimme mukavan rentoa ja etenevää laukkaa, joka oli ihanan vaivatonta. Tästä osuudesta Hemppa vei kyllä pisteet kotiin.

Loppumatkan taitoimme käynnissä ja ravissa. Parin jännän paikan kohdalla Hemppa jähmettyi, ja annoin tällä kertaa Vaken pelastaa meidät niistä kohdista. En tohtinut vielä testata, saanko Hempan patisteltua jännien paikkojen ohi suosiolla vai tuleeko siitä millainen kinastelu. Muutoin Hemppa oli kuitenkin rutkasti rennompi kuin alkumatkasta. Ilmeisesti laukka rentoutti sitä ja minua siinä samalla. Loppumatkasta ymmärsin hyvin, miksi Hemppaa on kehuttu maastoratsuna. Se reipas ja asiallinen. Tämän kerran perusteella lähden kyllä vielä toistekin sen kanssa maastoon.