sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Sujuvampia esteratoja

© Ronja Vekki
Sunnuntaina vuorossa oli Tallinmäen 1-tason estekisat. Me Paven kanssa menimme luokat 80 ja 90 senttiä, joissa molemmissa oli sekä sama rata että arvosteluna 367.1. Verryttely tehtiin tällä kertaa maneesissa, ja rata päästiin onneksi hyppäämään kentällä.

80 sentin luokan verryttely meni hyvin. Hypyt pystylle ja okserille sujuivat ongelmitta, ja Pave liikkui hyvin. Se tuntui hieman innostuvan muista hevosista ja eteni isompia nohittelematta. Sitä sai jopa vähän pidättää välillä, mikä oli vain hyvä juttu. 90 sentin verryttelyssä iski jokin ponnistuspaikkasokeus, kun esteet nousivat kisakorkeudelle. Matalammalla korkeudella otetut hypyt olivat menneet ihan hyvin. Jätin verryttelyn viimeiset hypyt turhan viime tinkaan, mikä ei ollut hyvä juttu. Meillä tuli niin okserille kuin pystylle sangen töksähtävät hypyt, mutta en ehtinyt enää paikata niitä, kun aikamme oli siirtyä kentälle vuorossa olevan ratsukon ajaksi.

© Nora
80 sentin radalla lähdimme matkaan vasemmassa laukassa. Ykkönen ylittyi ihan ok, mutta laukka ei vaihtunut. Korjasin sen ravin kautta. Laukka ei lähtenyt pyörimään korjauksen jälkeen kovin hyvin, jolloin kakkosesteelle tuli töksähtävä askel ennen hyppyä. Sen jälkeen pyysin Pavea vähän eteen, jolloin kaarevan tien päässä ollut kolmonen ylittyi ihan hyvin. Nelosena ollut kahden askeleen sarja oli näyttänyt olevan usealle hevosille ahdas, joten toppuuttelin Pavea vähän äänellä. Se selvitti sarjan hyvin. Oikaisin vähän liikaa viitoselle, mutta ponnistuspaikka sattui silti ihan hyvin, ja este ylittyi puhtaasti. Suoran linjan päässä olleelle kuutoselle pääsimme viidellä askeleella. Edessä oli vielä perusvaiheen viimeinen este eli seiska. Pave oli väärässä laukassa kuutosen jälkeen, ja yritin korjata tätä, mutta Pave halusi sinnikkäästi pysyä valitsemassaan laukassa. Lopulta se taisi saada järjesteltyä itsensä vasempaan laukkaan. Seiska kuitenkin ylittyi puhtaasti, ja Pave nappasi toivotusti oikean laukan.

© Emmi Erkkilä
Toisen vaiheen ensimmäiselle esteelle eli kasille kaarsin maltillisella tiellä. Hyppy kasille oli ihan ok, mutta pyysin Pavea kuitenkin sen jälkeen enemmän eteen. Ysi ylittyi sujuvasti, ja tohdin kääntää vähän lyhyemmin kymppinä olleelle sarjalle. Ponnistuspaikka ei kuitenkaan osunut kohdilleen, vaan Pave joutui lähtemään hyppyyn laakana vähän kauempaa. Niinpä sarjan a-osalta lähti puomi mukaan. B-osalle tuli myös kolautus, mutta sen puomi pysyi ylhäällä. Kaarsin vähän tiukemmin toisen vaiheen viimeiselle esteelle eli yhdelletoista, ja Pave hyppäsi sen puhtaasti. Näin pääsimme maaliin neljällä virhepisteellä. Olin kuitenkin rataan tyytyväinen, sillä siinä ei ollut isompia vaikeuksia enkä panikoinut pieniä pulmia. Oli myös kiva päästä toiseen vaiheeseen, kun matkamme on viime aikoina katkennut jo perusvaiheeseen. Sijoituksemme oli 13/26.90 sentin radalle lähdimme samoin vasemmassa laukassa, olihan se sama kuin 80 sentin rata. Kuten olin arvellut, näkyi verryttelyn kehnot hypyt radalla. Ykköselle tulimme jarruttavan askeleen kautta, mutta Pave keräsi kavionsa esteestä puhtaasti yli ja nappasipa vielä oikean laukan. Kakkonen meni hieman paremmin, mutta Pave oli edelleen vähän turhan pitkä. Kolmonen meni nyt jo vähän sujuvammin. Nelosena ollut kahden askeleen sarja meni myös ihan hyvin. Viitoselle ratsastin taas oikaisten, mikä vei ponnistuspaikan turhan lähelle estettä. Pave selvitti esteen kuitenkin puhtaasti. Kuutoselle pääsimme viidellä askeleella, ja se ylittyi ihan hyvin. Sen jälkeen olimme ristilaukassa, jota en tuntemattomasta syystä alkanut korjata. Perusradan viimeiselle esteelle eli seiskalle tulimme kuitenkin ihan hyvin, vaikka Pave kolauttikin puomia. Laukka korjaantui hypyssä oikeaksi, ja pääsimme jatkamaan toiseen vaiheeseen.

Toisen vaiheen ensimmäiselle esteelle eli kasille tuli hieman jarruttava, mutta puhdas hyppy. Ysi taas meni sujuvasti, kun tajusin pyytää Pavea kasin jälkeen eteen. Kymppinä olleelle sarjalle ratsastin nyt tarkemmin aiemmasta pudotuksesta oppineena, ja se menikin nyt puhtaasti. Siitä kaarsin hieman tiukemmin toisen vaiheen viimeiselle esteelle eli yhdelletoista, ja Pave hyppäsi sen reippaasti. Näin pääsimme 90 sentin radalta virhepisteettä maaliin, jes! Sijoituksemme oli 9/18.© Emmi Erkkilä
Tämän päivän kisaratoihin olin kokonaisuudessaan tyytyväinen. Pave kuunteli pyyntöni hyvin enkä itse panikoinut, vaikka tuli muutamia kehnompia hyppyjä. Pysyin tuntumalla ja luotin siihen, että Pave kyllä tekee osuutensa, kun en tee siitä sille liian vaikeaa. Esteet olivat kivoja hypätä enkä miettinyt korkeutta radoilla ollenkaan. Jospa se hyppääminen alkaisi taas kulkea myös kisoissa.

Videoista kiitos Iitalle ja Kaisalle, kuvista kiitos Ronjalle ja Emmille ja ratapiirroskuvasta kiitos Noralle!