torstai 28. heinäkuuta 2016

Koulukurssin 5. tunti: kouluohjelman palastelua

Koulukurssin viidennellä tunnilla harjoittelimme kouluohjelmaa palasissa. Ratsunani oli yhä vain Pave, ja jaoin tunnin kahden muun ratsukon kanssa. Harjoittelimme pitkän radan ohjelmaa Helppo B FEI Lasten esiohjelma B 2015, joka on minulle uusi tuttavuus.

Alkuverryttelyn teimme kaikissa askellajeissa. Yritin pitää siinä mielessä kurssilla saamiani oppeja hevosen itsenäisestä liikkumisesta sekä suoristamisesta. Pave ei ollut ihan energisimmillään, mutta ei se nyt aivan tahmaillutkaan. Pyöreyttä ja tasaisuutta löytyi hetkittäin mukavasti, ratsun ja kuskin suoristumista pilkahteli myös hieman. Ohjelmasta ratsastimme kohtia, joita olivat puolivoltit, askeleen pidennys lävistäjällä sekä laukkaosuudet.

Puolivolteilla sain hakea tietä ensin melkoisesti. Puolivoltit olivat ensin aivan liian pieniä enkä osunut keskihalkaisijalle suuntaa vaihtaessa. Keskihalkaisijalla olin myös hätäinen kääntymään enkä valmistellut sitä edes kunnolla. Toistojen avulla sain kiinni tehtävän teistä, jolloin petrasimme siinä hyvin. Pave asettui mukavan helposti oikealle, mutta asetuksia vasemmalle sai hakea enemmän samoin kuin muistaa olla kiirehtimättä käännöksessä liikaa. Ravissa tehty askeleen pidennys lävistäjällä oli sangen vaatimaton. Positiivista oli kuitenkin se, ettei Pave tehnyt siinä isompia rikkoja.

Oikean laukan ohjelman ratsastimme ravissa tehdystä askeleen pidennyksestä aina vastalaukasta raviin siirtymiseen saakka. Laukannosto askeleen pidennyksen jälkeen tuli nopeasti enkä saanut Pavea kovin haltuun. Niinpä nosto oli hätäinen ja kehno. Sain kuitenkin laukan paremmaksi kohtuullisessa ajassa. Keskiympyrä meni muuten ihan hyvin, mutta sain opetella tekemään kolmen askeleen ajan kestävän myötäyksen keskihalkaisijan ylityksen tiimoilla. Myötäyksessä Pave ei onneksi alkanut pahasti hirveillä, mutta laukan rytmi vähän katosi. Puolivoltti ja siitä tie uralle sujuivat kohtuullisesti, ja Pave piti vastalaukan hyvin. En kuitenkaan saanut valmisteltua siirtymistä raviin enkä korjattua Pavea tasapainoon. Niinpä se rojahti raviin sekä kaatui vasemmalle. Ei kovin nättiä enkä juuri saanut sitä korjattua.

Vasemman laukan ohjelman ratsastimme tulemalla oikean laukan ohjelman lopun eli puolivoltin ja tien pitkälle sivulle sekä jatkamalla siitä. Ravisiirtymisen jälkeen nostettiin C:ssä vasen laukka, pitkälle sivulle tehtiin askeleen pidennys, ratsastettiin lyhyt lävistäjä sekä pätkä vastalaukkaa pitkällä sivulla, kunnes siitä siirryttiin raviin ja hieman myöhemmin käyntiin. Siirtyminen oikeasta laukasta raviin oli edelleen aika kurja, mikä osittain sössi vasemman laukan nostamisen. Askeleen pidennys oli aika maltillinen enkä aivan kunnolla saanut Pavea siitä vähäisestä yritelmästä palautettua harjoituslaukkaan. Laukkalävistäjällä oli pientä haparointia tiessä, mutta vastalaukkapätkä sen sijaan sujui ihan hyvin. Siirtyminen vasemmasta laukasta raviin oli vähän parempi kuin vastaava siirtyminen oikeasta laukasta tehtynä. Ravista käyntiin pääsimme puolestaan pienellä jarrutusmatkan venymisellä.

Tunnin aikana harjoittelimme mukavasti ohjelman kohtia. Olin tyytyväinen siihen, miten sain lopulta parsittua puolivolttien tietä. Laukkaohjelmissa oli myös kivoja pätkiä, vaikka siirtymiset alaspäin eivät olleetkaan niin hyviä. Pave työskenteli mukavasti ja toimi tietysti hyvin, kun yksinkertaisesti ratsastin vähän paremmin. Miksi sitä sitten ei voi ratsastaa aina hyvin? Sen kun tietäisi. Tämä tunti oli hyvää kertausta siitä, kuinka olisi hyvä osata ratsastaa tiet ja kuviot tarkasti. Olen vähän suurpiirteinen niiden ratsastamisessa, joten siinäpä kehittymisen paikka.