keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Sennuleirin 9. tunti: ihan kiva

Leirin yhdeksännellä tunnilla oli koulua. Ratsukoita oli tuttuun tapaan viisi, ja tunnin menimme maneesissa (pah sateelle!). Ratsukseni sain 2005 syntyneen tamman nimeltä Red Rose II. Rosaa kuvaillaan kivaksi peruspuoliveriseksi, joka hyvä hyppäämään. Tämän tunnin menimme aika pitkälti perusratsastuksen merkeissä. Pyörittelimme ympyröitä, teimme parit siirtymiset, ratsastimme kulmia vähän tarkemmin ja teimme muutamat pohkeenväistöt.

Rosa tykkäsi mennä pitkänä ja pää alhaalla. Pyrin ratsastamaan sitä pohkeilla aktiivisemmaksi ja samalla nappaamaan sen edestä kiinni ja ryhdikkäämmäksi. Käynnissä Rosa tarjosi ihan kohtuullista etenemistä, jolloin se vähän nousikin edestä. Pohkeita sai käyttää ihan reilusti. Ravissa Rosa kulki vähän paremmin, mutta kaipasi vielä houkuttelua, jotta kantoi itseään paremmin. Se ravasi paikoin mukavan aktiivisesti, jolloin sen muoto parani heti. Asetukset menivät oikealle aika helposti läpi, vasemmalle niitä sai työstää enemmän. Pääsinpähän taas käyttämään sisäpohkeita kunnolla. Opettaja muistutteli kääntämään omaa vartaloa ympyröillä kunnolla, mikä auttaisi hevosiakin kääntymään. Oikeassa kierroksessa tämä onnistui kohtuullisesti, vasemmassa oli vielä vähän hakemista.

Ratsastimme muutamia siirtymisiä ravista käyntiin. Käänsimme pitkältä sivulta keskihalkaisijalle, jolle teimme siirtymisen. Rosa teki siirtymiset alaspäin aika kivasti ja parhaimmillaan pehmeästi. Siirtyminen takaisin raviin ei ollut niin napakka. Ratsastimme maneesia ravissa myös isona neliönä, jonka kulmat piti ratsastaa hyvin tarkasti. Rosa ei ollut aivan pohkeideni välissä, vaan pääsi hakemaan neliöllä tilaa yleensä ulkoa tai kanttaamaan kulmissa.

Laukassa työstimme pääty-ympyröitä. Niiden lisäksi tulimme kuvion, jolla nostimme ennen lyhyen sivun kulmaa laukan, laukkasimme päätyyn voltin, siirryimme toisen kulman jälkeen raviin ja menimme pitkän sivun raviväistössä. Ympyröillä sain Rosasta hetkittäin paremmin otetta, kun käänsin kunnolla ja istuin vakaammin satulassa. Vasen kierros takkusi hetkittäin, kun Rosa tuntui yhtäkkiä jäykistyvän sisäpuolelta. Oikea kierros oli helpompi tässä suhteessa, mutta molemmissa suunnissa sai ratsastaa paljon pohkeella, jotta laukka pyöri.

Laukan ja raviväistön sisältänyt kuvio tarjosi tosissaan tekemistä, erityisesti laukan jälkeen tulleessa raviväistössä. Tulimme kuviota vasemmassa kierroksessa. Laukkavoltilla pääsin sopivasti vielä hakemaan sisäpohkeen läpi, sillä Rosa vieläkin paikoin jäykisteli sitä vastaan. Hetkittäin sain sisäpohkeen läpi, jolloin Rosa pehmeni. Laukka parani hieman, mutta tuntui tässä vaiheessa jo vähän ponnettomalta. Raviväistöt sen sijaan olivat aika surkuhupaisia. Rosa kipitti siirtymisessä alta pois, kun en saanut tehtyä sitä pitäen Rosan lyhyenä. Kun sain tamman napattua ravissa kiinni, lähtivät muutamat väistöt kohtuullisesti.

Loppuravissa Rosa yritti painua taas edestä matalaksi, ja sain vielä työskennellä, että sain sen pysymään tuntumalla ja kantamaan itsensä edestä. Kun Rosa hieman ryhdistäytyi, annoin sen venyttää hieman pidemmän ohjan perässä. Se onnistui tammalta odotetun helposti. Pyrin kuitenkin välttämään sitä, ettei se vajonnut etupainoiseksi. Tunti samoin kuin Rosa olivat molemmat ihan kivoja. Tällä leirillä olen törmännyt moneen ihan kivaan ratsuun. Vielä en ole hurmaantunut yhdestäkään ratsusta sen isommin, mutta onneksi hyviä hetkiä on jokaisen kanssa tullut.