perjantai 8. heinäkuuta 2016

Sennuleirin 17. tunti: sitkeilyä puolin ja toisin

Leirin seitsemästoista tunti oli koulua viiden ratsukon ryhmässä kentällä. Ratsukseni sain War Princessen, joka on 2011 syntynyt, 162-senttinen tamma. Essiä kuvaillaan erittäin kiltiksi ja toimivaksi ratsuksi. Tunnin piti uusi opettaja, ja pääsimme treenaamaan vähän siirtymisiä ja avotaivutuksia.

Essi liikkui kohtuullisesti, mutta vaati hieman nohittelua, jotta takapää työnsi kunnolla. Ravissa Essi olikin itse takaa vähän aktiivisempi. Tuntumalle se hakeutui paikoitellen, mutta kulki myös vähän pää ylhäällä. Ei se mikään pahin hirvi kuitenkaan ollut.

Avotaivutuksia teimme käynnissä ja ravissa toiselle pitkälle sivulle. Toisella pitkällä sivulla taas haimme ravia vähän eteen ja päätyihin pyöräytimme ympyrät. Toisella pääty-ympyrällä teimme pari siirtymistä ravista käyntiin. Oikeaa laukkaa otimme sekä pitkälle sivulle että pääty-ympyrälle. Vasemman laukan saimme ratsastaa omatoimisesti.

En tiedä Essin osaamisesta, mutta avotaivutukset oikealle eivät lähteneet ollenkaan. Essi jäkitti niiden aikana reippaasti vastaan ja kiemurteli. En tiedä, millä aiheutin tamman herneilyn, mutta tähän suuntaan emme menneet askeltakaan mitään avotaivutusta muistuttavaakaan. Vasemmassa kierroksessa oli hieman helpompaa, ja saimme muutamia vahvasti sinnepäin menneitä askeleita. Essi pääsi vähän tässäkin suunnassa kiemurtelemaan, mutta oli paljon paremmin hallittavissa.

Ympyrällä tehdyt siirtymiset ravista käyntiin eivät olleet kovin nättejä. En saanut istuttua kunnolla ja jarrutettua istunnalla, jolloin Essi vähän jännittyi. Siirtymisiä teimme oikeassa kierroksessa, jossa Essi oli kunnolla kiinni sisäohjassa. Yritin vaikka miten saada sen hölläämään, mutta olipa se vain työlästä. Hetkittäin Essi antoi millin tai pari periksi, ja yritin olla nopea myötäämään. Essi ei kuitenkaan antanut ihan rehellisesti periksi.

Laukan nostaminen oli meillä Essin kanssa haastavaa. En ensin saanut ratsastettua pyyntöjä riittävän tarkasti, jolloin Essi säntäsi vain nopeampaan raviin. Kun sain tarkennettua apuja ja tehtyä ne täsmällisemmin, nosti Essi laukat vähän paremmin. Se kuitenkin pääsi pudottelemaan raville, kun en tukenut sitä paikoin riittävästi. Tuppasin unohtamaan, että istun 5-vuotiaan kyydissä. Oikea laukka jatkui edelleen asetusneuvotteluiden parissa. Laukassa Essi lopulta antoi muutamat hetket paremmin periksi, jolloin laukasta tuli sujuvaa, ja Essikin vähän pyöristyi. Vasemmassa laukassa meno oli parempaa, ja Essi tarjosi helpommin pyöreämpiä pätkiä. Laukka itsessään oli ihan hyvää.

Loppuravissa vasen kierros toimi jo kohtuullisesti. Oikeassa piti vielä neuvotella, mutta nyt jo vähän paremmin tuloksin. Tunnin perusteella arvelen, että Essistä tulee suosittu, kunhan se vielä kehittyy tuosta. Se oli sangen tasainen ja kiltti. Välillä vähän protestoi, mutta tasoittui, kun kuski oli selkeämpi. Kiva tuttavuus, vaikka emme päässeetkään kovin syvällisiä asioita syynäämään, vaan pysyimme kahdestaan perusteiden parissa.