keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Arvoitukselliset avotaivutukset

Keskiviikon toinen ratsastus meni Aten kyydissä viiden ratsukon koulutunnilla. Luvassa oli avotaivutuksia, voltteja sekä siirtymisiä.

Kuviona oli ratsastaa keskihalkaisijalle ravissa, tehdä keskelle pysähdys, josta palattiin takaisin raviin. Päädystä käännyttiin vuorotellen molempiin suuntiin. Käyntiin siirryttiin kulman jälkeen ja siitä vähän matkan päässä pyöräytettiin voltti. Sen jälkeen palasimme uralle, jossa tehtiin avotaivutusta muutaman kirjaimen verran. Siitä sitten suoristettiin, palattiin raviin ja samalla kuvion alkuun. Tehtävä tultiin kokonaan myös ravissa.

Avotaivutukset olivat tänään pahemman kerran hukassa niin käynnissä kuin ravissa. Joko en saanut pohjetta tai pidätettä läpi, toisinaan en kumpaakaan. Tämän seurauksena Atte liiraili avotaivutusyritelmässä kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Ulko-ohjan pidätteiden ja sisäpohkeen yhteistyö ei alkanut onnistua enkä saanut Aten etuosaa hallintaan. Sisäohja oli taas paras ystäväni, mikä tietysti sössi tehtävän aika pitkälle. Loppujen lopuksi saimme tehtyä muutamia parempia askelia avotaivutusta oikealle. Avotaivutukset vasemmalle eivät onnistuneet oikein nimeksikään. Kontrolli Atteen oli hukassa, joten liirailimme ja kipitimme pääosin sen puolen avotaivutuskohdat läpi. Olipas kinkkistä!

Laukkakuviolla nostimme laukan lyhyen sivun keskeltä ja pyöräytimme pitkälle sivulle voltin, keskiympyrän keskilaukkaa tavoitellen ja sen jälkeen toisen voltin vielä kontrollin vuoksi. Toisella lyhyellä sivulla siirryimme oman valinnan mukaan raviin tai käyntiin ja teimme vielä pätkän avotaivutusta toiselle pitkälle sivulle. Aten laukka oli tänäänkin aika hyvää, ja sain käytettyä ulkoapuja kohtuullisen hyvin. Oikeassa kierroksessa tosin sisäpuolen avut sitten vähän unohtuivatkin, kun Atte pääsi hieman punkemaan niitä vastaan. Keskilaukkaympyröissä oli ajatusta, vaikka se pidempi laukka jäikin sitten päälle. Sain Aten kerittyä taas takaisin harjoituslaukan kaltaiseen vasta toisen voltin avulla. Kivaa oli kuitenkin se, kuinka näppärästi Atte kääntyi voltilla, vaikka olikin vähän kiireinen. Laukka pyöri mielestäni aika asiallisesti, ja Atte oli muutenkin kevyt ratsastaa. Tuntuu kuin sen laukka olisi parantunut aikaisemmasta. Toisen pitkän sivun käynnissä tehdyt avotaivutusyritelmät olivat puolestaan yhtä kehnoja kuin aiemmin. Jotain ajatusta sain niihin aina välillä, mutta vaikeita kehtasivat olla vieläkin.

Loppuravissa annoimme hevosten venyttää ohjan perässä. Atte oli reippaana, mutta enemmänkin pitkällä askeleella kuin pienellä tikityksellä. Avotaivutukset menivät tänään kyllä pääosin päin prinkkalaa, mutta muu työskentely Aten kanssa oli kivaa. Se on mielestäni kevyempi kuin ennen tai sitten en vain itse houkuttele sitä enää joka kerta vetokisaan. Aika paljon työtä olisi kuitenkin sen kanssa, että saisin pidätteet aina rehellisesti läpi. Nyt Atte pääsi vähän vitkuttelemaan niiden kanssa, enkä jostain syystä ollut riittävän napakka vaatimaan ne kunnolla läpi. Pitäisi osata olla sopivan vaativa, mutta reilu. Se taitaisi olla aika hyvä yhdistelmä.