torstai 31. joulukuuta 2015

Vuosi pulkkaan hyvillä fiiliksillä

Tämän vuoden viimeinen ratsastus hurahti Artsin koulutunnilla. Ratsukoita oli kolme, ja ratsunani oli toiveeni mukaisesti Hemppa. Tunnin alussa opettaja pohdiskeli ääneen tehtäviä, ja toivoin kunnon jumppaa. Tunnin päätehtäväksi tulivat pohkeenväistöt sekä voltit, ja nämä molemmat tehtiin Mikki Hiiri -kuviolla. Se sisälsi keskiympyrän sekä kaksi volttia, jotka tehtiin keskiympyrään nähden vastakkaiseen suuntaan. Keskiympyrällä teimme väistöjä ja voltit ratsastimme vähän isommin edeten.

Aloitimme käynnistä ja vasemmasta kierroksesta, joka oli meille Hempan kanssa helpompi. Väistöissä piti pelkän takaosan siirtämisen sijasta ajatella myös etuosan väistättämistä. Olin aloittanut väistöt vain takaosaa ajatellen, joten sain korjata tämän heti aluksi. Hemppa teki käyntiväistöt aika mukavasti ja ryhdistäytyi paikoin niiden aikana hyvin. Keskiympyrällä uraa sivuaviin kohtiin saatiin ottaa pienet nollaushetket eli suoristaa hevoset väistöstä ja antaa niiden vähän venyttää askelta. Alussa Hemppaa piti vähän kannustaa liikkumaan, mutta toistojen jälkeen se lähti venyttämään askelta näissä kohdissa hyvin. Voltit teimme muutaman kerran käynnissä, kunnes aloimme tulla ne ravissa, keskiympyrän edelleen käynnissä tullen. Volteilla sain ajatella suoruutta sekä aktiivisuutta, jotta Hemppa eteni niillä hyvin.

Oikea kierros oli takkuisempi, kun en saanut Hempan ulkopuolta haltuun. Hemppa asettui itsekseen liikaa oikealle, mitä sain lähteä korjaamaan paremmalla ulkopuolen tuella. Apuna sain ajatella vähän asettamista ulos, jotta sain paremmin korjattua Hemppaa kenottamasta oikealle. Tässä kierroksessa huomasin, kuinka onnettomasti vasen käteni saa pidettyä tuntuman. Oikeakätisyyteni ilmeisesti näkyy ratsastuksessakin, sillä se kykenee olemaan ihan hyvin sisä- tai ulkokäsi. Vasen käsi taas on vähän heikompi siihen verrattuna. Niinpä Hemppa pääsi ponnahtamaan paikoin aina takaisin oikealle, vaikka kuinka yritin napata sitä pohkeilla ja ohjilla suoraksi. Välillä sain Hempan suoremmaksi, jolloin väistöpätkätkin onnistuivat paremmin. Kun taas Hemppa oli liikaa oikealle, eivät väistötkään lähteneet kovin hyvin. Parannusta tähänkin suuntaan tuli, mutta sitä saisi selvästi jumpata vielä enemmän.

Tehtävää tultiin myös kokonaan ravissa. Hemppa tahtoi vähän jännittyä raviväistöissä enkä silloin saanut istuttua niin vakaasti, mikä ei tietysti parantanut tilannetta. Keskityin sitten aina rauhoittamaan tilanteen väistöissä, jolloin Hemppakin vähän rentoutui. Väistöt vasemmassa kierroksessa sujuivat paremmin niin kuin arvata saattoi. Oikeassa kierroksessa sain taas tehdä hommia ensin Hempan suoristamiseksi, ja se onnistui paikoin hyvin, paikoin jäi puutteelliseksi. Volteilla molempiin suuntiin Hemppa kuitenkin tarjosi mukavan pontevaa ravia ja lähti isompaan askeleeseen aika helposti.

Seuraavaksi yhdistimme kuvioon laukannostot, jotka tehtiin ravivolttien jälkeen. Laukkaa sai noston onnistumisesta riippuen ottaa joko seuraavaan ravivolttiin saakka tai jatkaa kokonaisen keskiympyrän. Hätäilin itse vähän laukannostoja, jolloin ne eivät aluksi lähteneetkään hyvin. Hemppa tarjosi vain nopeampia raviaskeleita, ja minä ihmettelin maailman menoa. Höpöksi menneiden yritysten jälkeen tajusin ratsastaa ravivoltin tarkemmin sekä yllättäen valmistella myös ne nostot paremmin. Vähän lyhyemmästä ravista ja tietenkin suoristettuna Hemppa tekikin muutamat hyvät ja helpot nostot. Laukka ei lähtenyt alussa pyörimään ihan kunnolla, mutta parani hiljalleen. Hemppa oli mukavan tasainen kuitenkin.

Näiden tehtävien ohella ehdimme myös ottaa uraa myöten niin ravia kuin laukkaa. Ravissa sai ajatella keskiravia, laukassa puolestaan aktiviisuutta, mutta ei niinkään lisää vauhtia. Lyhyet sivut näillä kerroilla ratsastettiin puoliympyrämäisesti, jolloin sai hyödyntää aiempaa väistötehtävää. Hemppa oli sekä ravissa että laukassa mainio. Saimme tehtyä sangen uskottavia keskiravipätkiä siten, että Hemppa oli tasaisesti molemmilla ohjilla. Laukassa Hemppa jatkoi samaa linjaa, ja fiilistelinkin selässä ratsastamisen helpoutta. Istuminen oli vaivatonta, pyynnöt menivät läpi kevyillä avuilla, ja homma oli kaikin puolin helppoa. Hempalla on kyllä todella mainiot liikkeet, kun vain saa annettua sille mahdollisuuden näyttää ne.

Loppuravissa ei tarttenut enää viilailla, vaan ainoastaan fiilistellä hyvin sujunutta tuntia. Hemppa venytti mukavasti ohjan perässä tasaisena ja rentoa. Hitsit, että tunti oli niin hyvä! Tällä tunnilla tuli taas koettua niitä hetkiä, kun selässä ei tarvinnut tehdä muuta kuin nauttia. Toki ne hetket olivat vaatineet töitä, mutta kylläpä ne tuntuivat hyvältä. Tähän tuntiin oli hyvä päättää vuoden 2015 ratsastukset, joita kertyi peräti 300. Eiköhän niiden kertojen aikana ole taas menty vähän eteenpäin ratsastajana. Tästä on hyvä jatkaa ratsastusvuoteen 2016.