perjantai 18. joulukuuta 2015

Ponityttö katrillissa

Perjantaina päädyin ylimääräiselle tunnille Saaran tallille. Samalla pääsin taas tauon jälkeen tallin toisen opettajan tunnille. Olin toivonut jokeriratsua ja arvaukseni mahdollisesta valinnasta osuivat nappiin: Dillehän se sieltä tuli. Ratsukoita tunnilla oli kuusi, ja tulevan joulun kunniaksi menimme tälläkin tunnilla katrillia. Dille jatkoi suoraan edellistunnilta, jossa oli ollut sama teema.

Alkuverryttelyssä menimme nopeasti kaikki askellajit läpi. Laukkaa otimme aina keskiympyrällä. Dille tuntui hassusti jäykältä molempiin suuntiin eikä sisäpohkeeni mennyt oikein kummassakaan kierroksessa läpi. Sain haettua Dilleä vähän pyöreämmäksi, mutta taipumiset jäivät kyllä matkasta. Muutoin Dille liikkui ihan mukavasti, mitä nyt välillä yritti painua edestä liian alas. Opettaja hoksautti niinä hetkinä tekemään pieniä kohottavia pidätteitä sekä ratsastamaan jalalla. Näiden vinkkien avulla Dille nousikin aina vähän ylemmäs ja kantoi itsensä paremmin. Laukassakaan ei tullut mitään kummempaa, vaan Dille eteni ihan mukavasti.

Tahkosimme katrillin ensin käynnissä läpi. Me Dillen kanssa olimme tällä kertaa letkassa viimeisiä, ja parinamme oli Potter. Katrilli tuli puksuteltua niin hyvin possujunassa, etten tullut painaneeksi sitä täsmällisesti mieleen. Minun kun ei tarvinnut tehdä muuta kuin seurata muita. Katrilli meni käynnissä ihan asiallisesti, vaikka pari säpsähdystä ja laukka-askelta mahtuikin mukaan osan hevosista säikähdettyä maneesin katolta liukuvia lumia. Dille ja Potter eivät nyt ihan täydellisiä pareja olleet, sillä Potter tuppasi välillä olemaan hitaampi, välillä taas olin itse jarrutellut liikaa, jolloin jäimme matkasta. Sain kuitenkin vähän tasoitettua menoa, jolloin pysyimme paremmin tahdissa Potterin kanssa.

Sitten ratsastimme katrillin kokonaan. Matkaan lähdimme käynnissä kahdessa letkassa keskihalkaisijalle pareittain tullen. Sen aikana siirryimme raviin ja jatkoimme keskihalkaisijan loppuun, jonka jälkeen käännyimme oman letkan kanssa vasemmalle. Siitä tulimme uudelleen samasta suunnasta keskihalkaisijalle, jonka ratsastimme nyt Y:n muotoisesti eli noin keskikohdasta teimme lyhyen lävistäjä uralle. Me vasemmalle, toinen porukka oikealle. Tämän jälkeen ohitimme toisen porukan lyhyellä sivulla, me tulimme hieman sisempää. Tämän jälkeen taisimme tehdä pitkän sivun keskelle voltin, jonka jälkeen tulimme taas lyhyeltä sivulta pareittain keskihalkaisijalle. Nyt taisimme tehdä pitkälle sivulle loivan kiemuran, jonka jälkeen ohitimme taas toisen porukan toisella lyhyellä sivulla, me taas hieman sisempänä mennen. Tämän jälkeen tulimme lävistäjän, jossa hevoset menivät toistensa lomista. Sen jälkeen tulimme keskihalkaisijalle jonossa ja toisen lyhyen sivun tullessa vastaan käännyimme kaikki vasemmalle. Pitkän sivun keskeltä teimme kahdeksikon kahdella voltilla siten, että päädyimme takaisin samalle pitkälle sivulle. Tästä tulimme taas jonossa keskihalkaisijalle, jonka lopussa meidän letka kääntyi oikealle, muut vasemmalle. Pitkän sivun loppupuolella teimme täyskaarron ja palasimme takaisin toista päätyä kohti. Siellä käännyimme keskihalkaisijalle parijonossa, joka lopulta lähti levittäytymään siten, että tulimme koko maneesin leveydeltä lopputervehdykseen.

Katrilli sujui ihan hyvin. Dille meni mukavasti, ja koko porukka pysyi kivasti kasassa. Tämäkin olisi ollut hauska nähdä yleisön silmin, vaan pääsinpähän nyt häntäpään paikalta vähän paremmin näkemään satulastakin käsin. Aivan täydellisesti ei tuo katrilli mieleeni tosiaan painunut, mutta ainakin tehdyt kuviot olivat mukana. Pientä häikkää tuossa järjestyksessä on, mutta ehkä se ei nyt niin vakavaa ole. Loppuravissa hain vielä Dillen kuulolle ja suunnanmuutoksissa tein keskiraviyritelmät. Opettaja pisti meidät vielä tekemään pari lisää sillä ajatuksella, että suoristin Dillen kunnolla ja rohkenin pitää ohjat tuntumalla. Näillä ohjeilla viimeinen keskiravilävistäjä menikin jo asiallisesti. Tunti oli kyllä mukava, katrillin ratsastaminen kun on niin kivaa. Siinä saa sekä muistaa ratsastaa itse että seurata, missä muut menevät ja pysyä sopivasti mukana. Dille suoriutui katrilliponin tehtävästä mainiosti, joten tämä ponityttö oli tuntiin hyvin tyytyväinen.