perjantai 11. joulukuuta 2015

Ja lisää tuli

Perjantain toinen ratsastuskerta hurahti pienen huilitauon jälkeen Hempan kanssa Artsin koulutunnilla. Jaoin tämänkin tunnin Kaisan kanssa. Treeniaiheeksi saimme kevyesti tehdyt väistöt, askeleen säätämisen sekä laukannostot lyhyestä ravista.

Käyntiväistöt teimme nopeasti lävistäjää myöten. Ohjeeksi tuli pysähtyä aina, kun meno alkoi mennä jotenkin vinksalleen. Hempan kanssa vinksahdukset tulivat lähinnä siitä, kun se alkoi vastustella tuntumaa. Pysähdyksissä odotettiin sen aikaa, että Hemppa malttoi eikä nykinyt tuntumaa vasten. Väistöt lähtivät tänään muuten ihan kivasti. Hemppa teki jopa meille hankalampaan suuntaan eli oikealle paikoin ihan asiallisia väistöjä. Toki väistöt vasemmalle olivat edelleen sujuvampia, hetkittäin jopa varsin kivoja ja rentoja.

Sitten siirryimme säätelemään askelta lyhyesti ensin käynnissä ja sitten ravissa. Idea oli saada askel lyhentymään ilman, että aktiviisuus katosi. Kun lyhennys onnistui, sai siitä päästää askelta hieman venymään. Tätä asiaa oli treenattu juuri edellisviikon tunnilla, jolta olin poissa. Sain siis ensin vähän mietiskellä, miten Hemppa mahtaisi toimia. Sain askelta lyhenemään kyllä, mutta samalla aktiivisuus katosi. Lopulta tajusin ratsastaa lyhennyksessä vielä enemmän pohkeella, mutta säilyttää ohjastuntuman, jotta Hemppa ei päässyt venymään. Tämän myötä saimme ainakin kovasti sinnepäin menneitä hetkiä. Lyhennysten jälkeen Hemppa lähti ihan mielellään vähän pidempään raviin.

Seuraavaksi yhdistimme lyhennettyyn raviin laukannoston ensin vapaasti valitussa kohdassa uralla, sitten lävistäjän aikana. Ravi lyheni edelleen ihan ok, mutta laukannostot eivät silti lähteneet kovin kivasti. Aloin ilmeisesti säätää sen verran, että ravi pääsi lössähtämään, jolloin nostokaan ei voinut lähteä kovin hyvin. Jäin myös arpomaan aika pitkiksi ajoiksi kohtaa, jossa Hemppa olisi tuntunut hyvältä. Lävistäjällä opettaja auttoi ajoittamaan laukan nostamisen oikein eli siihen kohtaan, kun hevonen oli astumassa ulkotakajalalla alle. Tehtävä vaati edelleen työstöä, mutta muutamia kertoja sain Hempan lyhenemään, mutta pysymään aktiivisena. Kun sain siihen vielä ajoitettua laukan nostamisen oikein, teki Hemppa sen ihan todella makeasti. Laukat nousivat kevyesti ja pontevasti ilman mitään kiirehtimistä. Hitsit, että ne olivat kivoja! Hyvää oli myös, että nostojen aikana en tehnyt mitään ylimääräistä, vaan sain odotettua ja luotettua, että Hemppa tekee osuutensa.

Nostojen jälkeen laukkasin aina pienen pätkän, ja lopulta pääsimme vielä laukkaamaan vasemmassa kierroksessa vähän enemmän. Tässä huomasi, että tunnin työstöt olivat menneet mukavasti läpi. Hemppa laukkasi todella makeaa laukkaa pyöreänä ja rentona pysyen. Se ei kiirehtinyt, mutta ei myöskään ollut lötkö. Se oli kevyesti ohjailtavissa eikä menoon sen kummemmin tarvinnut edes puuttua. Hitsit! Hymyilin selässä hyvin leveästi, sillä meno tuntui niin hyvältä. Oli vähän pakko hihkua ääneenkin. Kyllä siinä Hempassa vaan on hienoja puolia, kun vain saan ratsastettua ne esiin. Loppuravissakin sama meno jatkui. Hemppa oli pyöreä, tasainen ja aktiivinen, älyttömän kiva lyhyesti sanottuna.

Niin kiva tunti! Leijuin hyvän tovin fiiliksissä. Hassua oli se, että vaikka tunti ei mennytkään jokaisen tehtävän osalta kerralla nappiin, tuli siitä silti näin hyvä mieli. Hemppa oli tänään taas todella hyvin ratsastettavissa eikä se jumitellut tai säntäillyt, vaan keskittyi hyvin. Sain itsekin ratsastettua tarkemmin, mikä auttoi löytämään Hempan hyvät puolet. Kylläpä se vain onkin mainio kaveri parhaimmillaan. Nämä fiilikset pitää pistää talteen, sillä näillä pärjää taas.