perjantai 3. kesäkuuta 2016

Peili-Pave

Perjantaina ajatukset sai taas kääntää koulutaajuudelle, kun vuorossa oli Artsin tunti. Menin Pavella ja jaoin tunnin kolmen muun ratsukon kanssa. Aloitimme ratsastamalla ravissa molemmille pitkille sivuille kaksi loivaa kiemuraa. Päätyihin puolestaan pyöräytimme ympyrät. Loivien kiemuroiden aikana oli hyvä asetella ja taivutella hevosia. Pave tuntui tänään aika pehmeältä heti tunnin alussa. Jokin tosin tuntui hassulta. Sitten huomasin sen: Pavesta oli tullut peili-Pave. Yleensä sen kanssa on helpompi mennä oikeaa kierrosta, vaan tänään se oli hankalampi, kun taas vasen kierros oli helpompi. Hassua! Sain vähän aikaa kääntää omia ajatuksiani oikein, jotta pääsin ratsastamaan oikeaa kierrosta tarkemmin ja puolestaan nauttimaan helpommasta vasemmasta. Pääty-ympyrät sujuivat ihan asiallisesti. Sain tosin muistaa pitää Paven liikkeellä niin niillä kuin kiemuroilla, sillä muuten se jäi vähän hiippailemaan. Otimme tehtävälle myös laukkaa pääty-ympyröillä, ja sekin askellaji toimi alusta alkaen aika hyvin.

Seuraavaksi teimme pohkeenväistöjä. Käänsimme ravissa keskihalkaisijalle ja menimme tovin suoraan. Siitä väistätimme noin kentän neljänneksen verran oikealle, jonka jälkeen suoristimme ja palasimme uralle väistöllä vasemmalle. Peili-Pave iski jälleen. Aiemmin hankalammat väistöt oikealle lähtivät melkein tuosta noin vain. Keräilin leukaani niin keskittyneesti, että ratsastin ensimmäisen väistön vasemmalle ihan huolimattomasti. Toistojen myötä väistöt oikealle pysyivät edelleen helpompina, kun taas väistöjä vasemmalle sai ratsastaa tarkemmin. Hyvä ohje oli ratsastaa hankalampi suunta kaikessa rauhassa. Vauhti vain sotki koko homman, joten se oli parempi tehdä ajan kanssa. Saimme parsittua väistöjä vasemmalle, mutta niistä ei tullut niin vaivattomia kuin joskus.

Laukkatehtävällä tulimme keskihalkaisijalle myötälaukassa ja jatkoimme tovin suoraan. Sitten valmistelimme siirtymisen harjoitusraviin, jota jatkoimme myös pienen pätkän. Lopuksi nostimme vielä toisen laukan ja jatkoimme keskihalkaisijan loppuun kääntyen myötälaukan suuntaan. Pääsimme keskihalkaisijalle molemmissa laukoissa hyvin. Siirtymiset raviin ja tovi siirtymisen jälkeistä ravia olivat aluksi aika kehnoja, kun Pave juoksi alta. Keskityin kuitenkin valmistelemaan siirtymiset sekä ratsastamaan ravia heti, kun Pave oli siihen siirtynyt. Nämä auttoivat, ja siirtymiset paranivat selvästi. Ravista tehdyt vasemman laukan nostamiset onnistuivat mukavasti. Oikea laukka ei sinällään ollut sen vaikeampi, mutta pientä haparointia siinä oli. Kertaalleen taisi nousta väärä laukka ja kertaalleen hurautin tyytyväisesti kulman sangen tasapainoisessa vastalaukassa, hah! Saimme kuitenkin muutamia hyviä nostoja molempiin suuntiin ja keskihalkaisijalla pääsimme yllättävän suoraan. Ei siis hullummin.

Loppuravissa en tehnyt enää kummempia. Pave oli tänään oikein miellyttävä ratsastaa. Se oli aika tasainen ja pehmeä eikä hätiköinyt niin paljon kuin olisi voinut. Hassua oli kuitenkin se, kuinka Pave oli muuttunut peilikuvaksi. Mutta tulipahan ratsastettua tarkemmin sitä yleensä helpompaa puolta. Tunti oli kerrassaan kiva samoin kuin tehtävät. Kyllä tämä kouluratsastuskin on kivaa, kun kuu ja tähdet ovat oikeassa asennossa.