maanantai 20. kesäkuuta 2016

Pehmitetyllä ruunalla puomeja

Maanantain Tallinmäen tunnilla saimme toivoa aihetta. Hihkuin itse puomeja ja kavaletteja, jotka valikoituivatkin tallin toisen opettajan pitämän tunnin aiheeksi. Ratsunani oli Nakke, ja tunnilla oli ratsukoita yhteensä viisi.

Alkuverryttelyssä ravasimme ympyröitä sekä tulimme toisesta päästä nostettuja puomeja suoralla linjalla. Ympyröillä sai työstää hevosia väistättämällä takaosaa hieman ulos. Nakke tuntui tunnin alusta alkaen vähän pehmeämmältä ja vastasi pohkeeseenkin paremmin. Puomeilla se tosin ensin vähän rymisteli, kunnes sai nosteltua kavionsa paremmin. Otimme myös vähän laukkaa tavoitellen reipasta menoa. Jäin ensin itse vähän himmailemaan, kunnes tajusin antaa Naken edetä. Se laukkasikin varsin kivasti, kun sitä ensin vähän viritteli hommiin.

Seuraavaksi tulimme ympyrän kaarella olleita kahta kavalettia. Väliin pistimme niin kolmea kuin neljää askelta. Molemmat askelmäärät löytyivät ihan hyvin, kun ratsastin tien neljällä askeleella vähän pidempänä ja kolmella tietysti vähän lyhyempänä. Nakke laukkasi sujuvasti, jolloin tehtävä meni aika helposti. Vasemmassa kierroksessa Nakkea sai samalla muistaa suoristaa, sillä muutoin se jäi kenottamaan etuosalla ulos takaosan ollessa sisempänä.

Lopuksi tulimme vielä pienen radan. Liikkeelle lähdimme vasemmassa laukassa ja tulimme ympyrän kaaren kavaletit neljällä askeleella. Siitä jatkoimme keskihalkaisijalla olleelle puomille, jolla pyrimme tekemään vaihdon. Me Naken kanssa pääsimme ristilaukkaan, jonka korjasin ravin kautta. Siitä tulimme kahden toisesta päästä nostetun puomin suoran linjan, jonka väli piti alun perin mennä kuudella askeleella. Me hurautimme sen viidellä. Väli oli paljon lyhyempi kuin olin ajatellut enkä lyhentänyt laukkaa riittävästi. Suoran linjan jälkeen tulimme alun kavaleteille toisesta suunnasta ja pistimme väliin nyt kolme askelta. Niiden jälkeen tulimme taas suoran linjan samasta suunnasta kuin aiemmin. Yritin nyt sitä kuutta askelta, mutta edelleen lyhennys oli armotta myöhässä. Hurautimme välin siis jälleen viidellä askeleella. Esityksemme jälkeen muut isommat hevoset saivat tulla linjan viidellä ja neljällä askeleella. Radan lopussa tulimme vielä keskihalkaisijalla olleen puomin ja yritimme tehdä laukanvaihdon toiseen suuntaan. Onnistuimme taas pääsemään ristilaukkaan, jonka korjasin ravin kautta pois.

Nakke oli tällä tunnilla kiva! Edelliskerralla se ei antanut milliä enempää periksi, mutta tänään se oli paljon pehmeämpi ja tarjosi rennompia hetkiä. Opettaja oli ratsastanut Naken edellispäivänä, minkä kyllä huomasi. Kivaa oli kuitenkin se, että tunnin edetessä Nakke tuntui vain menevän parempaan suuntaan eli jotain tein itsekin siellä selässä oikein. Tällaista Nakkea ratsastan mieluusti jatkossakin.