perjantai 17. kesäkuuta 2016

Starttinappulan virittämistä

Kahden tallittoman päivän jälkeen oli mukava mennä Pavella Artsin koulutunnille. Jaoin tunnin kolmen muun ratsukon kanssa. Sade oli pehmittänyt kentän niin, että menimme tunnin maneesissa. Tunnin aiheena olivat siirtymiset niin askeleen sisällä kuin askellajien välillä. Virittelimme siis toisin sanoen siirtymien avulla hevosten starttinappuloita.

Ensin haimme käyntiä lyhyemmäksi ja pidemmäksi. Kun se onnistui, aloimme tehdä lyhyestä käynnistä siirtymisiä lyhyeen raviin. Sitten taas puljasimme hetken ravissa lyhentäen ja pidentäen askelta siinä. Lopuksi teimme lyhyesti ravista laukannostoja. Laukkaa emme lähteneet tänään prässäämään, mutta näissäkin tehtävissä oli oikein mukavasti puuhaa. Työstimme asioita niin pääty-ympyröillä kuin uralla.

Askeleen lyhentämisessä niin käynnissä kuin ravissa sain muistaa aktiivisuuden säilyttämisen. Siirtymisistä ei tullut mitään, jos Pave mateli. Sen sijaan se piti saada vähän "kuumahtamaan". Siihen en tosin tänään pystynyt, mutta sain Paven kohtuullisen hereille ja odottamaan seuraavaa pyyntöäni. Pave väläyttelikin kivoja hetkiä käynnissä ja ravissa siirtyen lyhyemmästä askeleesta pidempään ja takaisin kohtuullisen helposti.

Siirtymisissä askellajien välillä aktiivisuus oli edelleen avainsana. Käynti samoin kuin ravi piti saada lyhyeksi, mutta tarmokkaaksi. Hevosen piti ajatella eteen, mutta ilman kiirehtimistä tai venähtämistä pitkäksi. Siirtymiset ylöspäin onnistuivat aika mukavasti. Siirtymiset alaspäin olivat odotetusti hankalampia, mutta saimme tsempattua hyvin siirtymisissä ravista käyntiin. Niissä ehdin napata Paven nopeasti kuulolle, jos se yritti karata omille teilleen.

Odotin eniten siirtymisiä ravista laukkaan. Pave osaa hyvin valmisteltuna tehdä makeita laukannostoja, joten halusin tietysti onnistua tekemään edes muutamat moiset. Aloitimme laukkatehtävän oikeassa kierroksessa. Ympyrä auttoi valmistelemaan laukan nostamisen mukavasti. Opettaja huomautti minun kenottavan erityisesti nostoissa ja siirtymisissä alaspäin etukenossa, mikä antoi Pavelle tilaisuuden venyä. Pave myös välillä nyki ohjia vieden minut jälleen etukenoon. Sain vähän parsittua tätä, mikä näkyi heti parempina nostoina. Siirtymiset laukasta raviin eivät olleet tänään meidän juttumme. En oikein saanut itseäni kuosiin. Sain kuitenkin Paven nostamaan oikean laukan muutamia kertoja niin ympyrällä kuin uralla sangen nätisti takaosalla ponnistaen. Hitsit, että ne tuntuivat kivoilta! Oikeassa kierroksessa nostimme uralla myös muutamia kertoja vasenta laukkaa. Pave kuunteli avut hyvin ja nosti kuuliaisesti pyytämäni laukan. 

Vasemman laukan nostamiset eivät sujuneet niin kepoisasti. Pave päätti vaikeuttaa tehtävän jo ympyrällä, sillä se tarjosi siinä oikeaa laukkaa. Pave ilmeisesti päätti hypätä yhden kohdan yli ja siirtyä suoraan seuraavaan. Harmi kyllä, emme tehneet vasemmassa kierroksessa oikean laukan nostoja. Se oli tosin meidän kohdallamme hyvä, sillä saatoin keskittyä saamaan Paven kanssa sen toivotun myötälaukan. Pave alkoi tässä suunnassa ennakoimaan ja vähän kiirehtimään, jolloin sain työstää ravia paljon ennen kuin pääsin ajattelemaan taas laukkaa. Saimme tähän suuntaan muutamia parempia nostoja, mutta emme yhtä sujuvia ja helppoja kuin oikeassa kierroksessa.

Loppuravissa testasimme vielä, että hevoset sekä lyhensivät että pidensivät askelta pyynnöstä. Pave tuntui tässä vaiheessa todella kivalta. Se tuli takaisin samoin kuin lähti eteen helposti ja ennen kaikkea kevyesti. Toki pidempi raviaskel olisi saanut olla vielä energisempi, mutta olin tyytyväinen siihen, kuinka tasaisesti Pave teki siirtymiset askellajin sisällä. Pave työskenteli tämän tunnin todella hyvin, vaikka keskittyminen alkoi meillä molemmilla lopputunnista vähän rakoilla. Tunnin tehtävät olivat todella kivoja ja voisin hinkata tällaisia vaikka kuinka. Toivottavasti näitä on jatkossakin luvassa, sillä Pavelle nämä tehtävät tuntuivat sopivan hyvin. Minusta nyt puhumattakaan. On se vain kiva huomata tunnin aikana, kuinka tehtävät alkavat helpottua, ja yhteistyö sujuu sitä myöten aina vähän paremmin. Todella kiva tunti, todella kiva Pave!