torstai 9. kesäkuuta 2016

Kivan kimon kanssa puomeilla

Torstaina piti päästä tallille. Kyllähän se päivän tauko tuntuikin pitkältä. Kinuin itselleni Masan ja änkesin viidenneksi ratsastajaksi puomi- ja kavalettitunnille. Tällä kertaa menimme maneesissa, kaiketi edellispäivän sateiden takia. Vakkariopen sijaan pääsin kolmatta kertaa toisen opettajan tunnille.

Alkuverryttelyssä ravasimme ja laukkasimme pääty-ympyröillä kahta puomia. Masa liikkui ihan mukavasti, mutta tuppasi kenottamaan suunnasta riippumatta oikealle. Haeskelin asetuksia vasemmalle ja pyrin muutenkin tuomaan Masaa oikealta enemmän vasemmalle eli suoremmaksi. Laukassa paikat puomeille eivät osuneet aina kohdilleen, mutta Masa venytti hienosti. Laukka olisi saanut olla pyörivämpää, niin paikatkin olisivat löytyneet paremmin.

Seuraavaksi tulimme pari kertaa samat puomit, mutta nyt kolmikaarisella kiemurauralla. Ravissa Masa liikkui paremmin, mutta edelleen asetus vasemmalle oli hukassa. Yritin saada ruunan oikeaa puolta paremmin hallintaan, jotta se ei pullahtelisi sieltä karkuun. Kovin mainittavasti en onnistunut, mutta kaarteissa oikealle tajusin pitää ulkopuolen paremmin hallinnassa, jottei Masa kenottanut liioitellusti oikealle. Tulimme kiemurauran myös laukassa puomeilla vaihtoja tavoitellen. Tehtävällä Masa vaihtoi kohtuullisen helposti laukan vasemmasta oikeaan. Sen sijaan vaihdot toiseen suuntaan eivät onnistuneet niin helposti. Taisimme saada kerran kiemurauran aikana molemmat vaihdot oikein. Muutoin vaihto oikeasta vasempaan tuli joko puomin jälkeen lennosta tai nopean raviaskeleen kautta. Tulimme kiemurauran myös molemiin suuntiin putkeen. Tässä ei tullut meillä uusia pulmia, mutta emme myöskään petranneet erityisemmin.

Seuraavaksi tulimme muutaman kerran keskihalkaisijalla olleen suoran linjan, jolla oli muutama puomi ja kaksi kavalettia innarivälein. Tehtävälle tulimme vasemmassa laukassa ja sen jälkeen valitsimme suunnan hevosen laukan mukaan. Masa pääsi kaarteessa keskihalkaisijalle oikaisemaan paikoin reilusti. Sen siitä saa, kun ei ajoissa ratsasta hankalamman puolen pohjetta läpi. Sain vähän parsittua tätä, kun yksinkertaisesti blokkasin Masan pakoreitin vasemmalla pohkeella. Itse suora linja meni ihan asiallisesti, vaikka emme aina tulleet ensimmäiselle puomille täydellisesti. Masa tuntui innostuvan tehtävästä, joten hyppely lienee sille mieluisaa.

Sitten tulimme kolmikaarisen kiemurauran putkeen molemmista suunnista sekä jatkoimme vielä suoran linjan vasemmassa laukassa sille tullen. Tehtävällä kaikki laukat eivät vieläkään vaihtuneet, mutta Masa oli näppärä korjaamaan itsensä nopeasti myötälaukkaan ravin kautta. Suora linja meni kuitenkin ihan asiallisesti. Tällä tehtävällä Masa pääsi oikomaan kaarteissa vasemmalle enemmän kuin aiemmin, joten unohdin taas ratsastaa tarkasti. Sain kuitenkin parsittua huolimattomuuttani, jolloin tiet paranivat. Loppuun tulimme vielä kertaalleen suoran linjan ilman jalustimia. Se meni mukavasti, ja tunnin varsinaiset tehtävät päättyivät siihen.

Loppuravissa annoin Masan venyttää ohjan perässä, kun se ensin malttoi ravata rauhassa, ja olin tovin työstänyt vasenta kierrosta paremmaksi. Masa oli edelleen lysti kaveri. Sen kanssa voisi olla kiva hypätäkin, se pitää ottaa seuraavaksi tavoitteeksi. Kunhan vain saan sitä suoremmaksi, alkaa laukkakin varmasti kulkea paremmin. Nyt jäimme paikoin vähän puoliteholle, mutta Masa hoiti hankalammatkin kohdat hienosti kotiin. Näin sen homman pitää toimia: jeesitään puolin ja toisin.