maanantai 30. toukokuuta 2016

Jännittyneestä ihan sujuvaan menoon

Tallinmäen koulutunnille sain uuden tuttavuuden, 2008 syntyneen suomenhevostamma Silviiran. Tamma tuli tallille viime viikolla ja jää ylläpidolla tuntihevoseksi, mikäli se sopii kalustoon. Silviirasta olin ehtinyt udella sen verran, että koulupuolella se osaa helpon B:n asiat. Estepuolen taidoista en tiedä, mutta tietenkin kuulisin siitäkin tamman puolesta enemmän.

Silviira oli lupsakka hoitaa, mutta kentälle mennessä jännittyi hiiteen. Se ei ole tainnut tehdä vielä ryhmätunteja Tallinmäellä, joten jännittyneisyys oli ymmärrettävää. Taluttelin tammaa hyvän tovin, jolloin se hiljalleen rentoutui hieman. Sen jälkeen kiipesin selkään eikä Silviira enää kummemmin hätäillyt, vaan tasoittui onneksi. Tunnin aikana teimme loivia kiemuroita, pääty-ympyröitä sekä puolikkaita ympyröitä S:n muotoisen vaihtouran kaltaisella kuviolla.

Aloitimme tekemällä toiselle sivulle loivan kiemuran, jonka keskikohdassa pyöräytimme voltin uraa kohti. Toisen pitkän sivun taisimme saada ratsastaa mielemme mukaan. Pääty-ympyröitäkin taisi saada tehdä. Aloitimme käynnissä. Silviira liikkui ihan mukavasti, ja voltit oikealle onnistuivat helposti. Asetukset vasemmalle olivat vähän työläämpiä, niin kuin useimmilla hevosilla vinon istuntani takia. Silviira oli kuitenkin edestä aika kevyt ja pehmeä, jolloin asetusta ja taivutusta vasemmalle samoin kuin omaa istuntaa oli hyvä korjata. Tulimme kuviota myös ravissa. Silviiran ravi oli aika helppoa, vaikka tuntui keinuttavan hieman hassusti, vähän Akun ravin tapaan. Ravissakaan ei tullut uusia pulmia, vaan loiva kiemura sujui ihan mukavasti. Pääty-ympyröillä pääsin työstämään asetusta ja taivutusta vasemmalle. Istuntaa korjaamalla Silviira tajusi paremmin, mitä hain.

Seuraavaksi tulimme S:n muotoisen vaihtouran kaltaista kuviota käynnissä ja ravissa. Pitkältä sivulta ratsastimme puoliympyrän keskihalkaisijalle, suoristimme ja valmistelimme käännöksen myötasetuksella uuteen suuntaan. Yhdistimme tehtävään lopulta myös laukan siten, että se nostettiin suunnanvaihdon jälkeen pitkän sivun alusta ja siinä jatkettiin toiseen päätyyn muutaman ympyrän pyöräyttäen. Puoliympyrät sujuivat ihan hyvin. Oikealle aika helposti ja edelleen vasemmalle enemmän työskennellen. Silviiran sai myös suoristettua ihan hyvin. Välillä pyöräytin kulmaan ylimääräisen voltin vasemmalle, jos en ollut saanut keskihalkaisijalla asetusta siihen suuntaan läpi. Voltilla pääsin kääntämään enemmän, jolloin sain myös asetuksen paremmin läpi. Voltin kuvio auttoi hyvin.

Laukat nousivat muutaman yrityksen jälkeen hyvin, kun tajusin valmistella noston enkä pyytää epämääräisesti. Silviiran laukka oli mukavan tasaista, vasen laukka tuntui oikeaa vielä sujuvammalta. Hurautimme pätkän vastalaukkaakin ympyrällä enkä edes tajunnut itse tätä, hah. Silviira eteni mukavan tasaisesti, vaikka ehdotteli välillä omia taukoja. Tamma onkin hieman pulskassa kunnossa, joten pieni kuntokuuri on paikallaan. Silviira reagoi myös istuntaan ja etenkin sen keikahteluihin opettavaisesti. Se nimittäin jarrutti heti, jos kuski keikahti kyydissä epämääräisesti. Sangen hyvä ominaisuus opetusratsussa, mieluummin hidastelua kuin säntäilyä, niin vähemmänkin ratsastaneet pysyvät kyydissä.

Lopputunnista taisimme vielä kevyesti ravailla menemään ja antaa hevosten venyttää ohjan perässä. Silviirasta jäi hyvä fiilis, ja ilmoittauduin jatkamaan treenejä sen kanssa toistekin. Eihän sitä tiedä, vaikka siitä kuoriutuisi näppärä koulu- ja estetreenikaveri. Sellaisiahan nyt ei ole koskaan liikaa.