perjantai 27. toukokuuta 2016

Tee päätös ja pidä siitä kiinni

Perjantaina Artsin koulutunnilla pääsin ihanasti treenaamaan kovasti toivomiani siirtymisiä alaspäin. Ratsunani oli Pave ja tunnin jaoin kolmen muun ratsukon kanssa. Alkuverryttelyssä kävimme kaikki askellajit läpi ja teimme kevyesti jo siirtymisiä askellajien välillä. Tein pysähdyksiä käynnistä, siirtymisiä käynnin ja ravin sekä ravin ja laukan välillä. Kun aloin valmistella siirtymistä alaspäin, Pave otti avut vastaan ja reagoi hidastamalla. Mutta sitä lopullista siirtymistä esimerkiksi käynnistä pysähdyksiin sai odotella muutaman metrin. Opettaja totesi, etten ratsastanut siirtymistä riittävän täsmällisesti, vaan aloitin sen, mutta jätin kertomatta Pavelle, mitä seuraavaksi piti tehdä. Minun tuli päättää, millä askeleella esimerkiksi se pysähdys tehdään ja pitää siitä kiinni. Nyt annoin Paven nihkeillä ja nykiä vastaan ja luovuin omasta suunnitelmastani nopeasti. Opettajan vinkki oli yksinkertainen, mutta niin kaivattu. Emme me senkään jälkeen mitään kympin siirtymisiä tehneet, mutta neuvon ansiosta tajusin olla vähän tarkempi ja pitää kiinni omasta suunnitelmasta.

Alkuverryttelyn jälkeen pääsimme tahkoamaan siirtymisiä ihanasti lisää. Ensin kuviona oli ratsastaa ravissa pitkältä sivulta puoliympyrä keskihalkaisijalle, tehdä siinä siirtyminen käyntiin, vaihtaa asetus ja palata taas takaisin raviin ja kääntyä vastakkaiseen suuntaan uraa pitkin. Sieltä taas tultiin samalla kuviolla takaisin keskihalkaisijalle ja tehtiin samat asiat toiseen suuntaan. Tulimme tehtävän myös siten, että valmistelimme keskihalkaisijalla ravista laukannoston uuteen suuntaan ja tulimme keskihalkaisijalle toisesta suunnasta, jonka jälkeen taasen siirryimme laukasta raviin ja taas asetuksen valmistelun kautta jatkoimme vastakkaiseen suuntaan.

Siirtymisissä alaspäin sain hyvin opetella valmistelun lisäksi omasta päätöksestä kiinni pitämistä. Siirtymisissä ravista käyntiin Pave tykkäsi nihkeillä vastaan alussa. Opettaja neuvoi säilyttämään vanhan asetuksen ja tekemään pidätteet toisella ohjalla. Kun asetuksen oli puoliympyrällä saanut läpi, onnistui sen säilyttäminen myös toisella ohjalla tehtyjen pidätteiden kanssa. Tämän yhdistelmän avulla Pave petrasi siirtymissä alaspäin jonkin verran. Käynnistä raviin pääsimme siirtymään asiallisesti, vaikka uusi asetus ei aina löytynyt täydellisesti tai ehti kadota, kun keskityin pyytämään hevosta raviin.

Laukannostoissa hyvänä valmisteluna toimia asetuksen ratsastaminen ensin kunnolla. Sen avulla laukan sai nousemaan myötäisenä. Meillä nousikin vain kerran väärä laukka. Pave ei tällä kertaa lähtenyt ennakoimaan laukannostoa, mikä oli hyvä. Niinpä sain tehtyä valmistelut sopivan rauhassa. Laukat nousivat ihan hyvin, vaikkakin pyöreys katosi niissä. Se kuitenkin palautui parin askeleen päästä, joten ihan hirveilyksi homma ei mennyt. Puoliympyröillä sai hyvin valmisteltua tulevaa siirtymistä raviin. Muistin säilyttää asetuksen ja alkaa tehdä pidätteitä toisella ohjalla. Pave lyhensi laukkaa muutaman kerran sangen kivasti, jolloin pääsimme raviinkin asiallisesti. Hyvä Pave!

Bonuksena tulimme muutamat ravilävistäjät, joilla teimme noin kolmen askeleen käyntisiirtymisen. Napakkuus unohtui tässä hieman, ja siirtymiset alaspäin olivat taas venyvämpiä. Samoin unohdin noudattaa opettajan ohjetta eli ratsastaa siirtymisen jälkeistä askellajia heti kunnolla. Saimme pari sakkokierrosta tehtävällä, ja meno onneksi parani hieman. Nopeasti se seuraavana tuleva asia unohtuu, kun keskittyy liikaa miettimään sitä juuri käsillä olevaa.

Tunnin lopuksi emme Paven kanssa enää tehneet kummempia, vaan kunhan köpöttelimme. Kävimme myös Kaisan ja Aasian kanssa kävelemässä lyhyen peltolenkin. Pave bongasi jo maneesin kohdilla kauempana olleen peltokonehärvelin eikä tahtonut enää johtaa. Sen verran kinastelin sen kanssa, että napakasti komensin sen peruutusyrityksistä vielä letkan kärkeen. Enempää en halunnut pistää suksia Paven kanssa ristiin, vaan tämän kurinpalautuksen jälkeen Aasia sai ottaa fiksuna tammana vetovastuun siksi aikaa, että Pave suostui uskomaan elämän jatkuvan härvelistä huolimatta. Loppulenkki menikin asiallisesti onneksi.

Olipa ihanaa treenata juuri sitä asiaa, mikä on tuottanut pulmia. Sain myös hyviä vinkkejä, jotka saan luvan pitää mielessä muillakin tunneilla. Kuvittelen olevani selkeä ja napakka, mutta ehkä saan vielä vähän alleviivata noita, jotta Pavekin ymmärtää. Erityisesti juuri päätöksen tekeminen ja siitä kiinni pitäminen ovat asioita, joista en saisi lipsua. Vähän napakkuuta ja jämeryyttä lisää, niin eivätköhän ne siirtymiset alaspäinkin ala luonnistua ainakin aikaisempaa paremmin.