maanantai 16. toukokuuta 2016

Vähän valjua

Maanantain Tallinmäen tunnilla oli vuorossa puomeja. Ihanaa, kunnon puomitunnista tuntuu olevankin jo aikaa. Ratsukoita tunnilla oli viisi, ja ratsukseni sain Naken. Se oli tehnyt jo yhden tunnin alle sekä ehtinyt käydä tallissa huilaamassa pienen tovin. Tunnin alussa haihattelin, että olin sen selässä toista kertaa, vaikka oikeasti oli jo neljäs kerta.

Aloitimme tunnin tulemalla kahden puomin suoraa linjaa ensin ravissa. Ideana oli päästä linja suoraan ja tasaisesti. Se onnistui ihan hyvin. Seuraavaksi teimme käyntisiirtymisen puomien välissä. Siirtymisessä alaspäin Nakke pääsi vähän poikkeamaan suoralta linjalta, yleensä vähän oikealle. Tämä korjaantui pitämällä hevonen pohkeilla suorana siirtymisessä niin alas- kuin ylöspäin. Siirtymiset alaspäin venyivät ensin, kunnes tajusin vaatia ne täsmällisemmin. Takaisin raviin Nakke palasi ihan hyvin. Tulimme samaa suoraa linjaa vielä laukassa. Linja taisi olla noin 17 metriä, jolloin tavoittelimme viittä askelta. Tulimme sen Naken kanssa kerran neljällä ja puolella askeleella, kun laukka ei mielestäni pyörinyt. Nakella olikin pidempi laukka kuin tajusin, vauhdin puute hämäsi. Saimme kuitenkin tultua linjan molemmista suunnista asiallisesti viidellä askeleella aika rauhallisessa laukassa.

Seuraavaksi tulimme kolmea innaripuomia ympyrällä. Aloitimme vasemmassa kierroksessa ja tulimme tehtävän ravissa. Naken kanssa sain hakea hieman tilaa ulkoreunasta, jotta puomivälit olivat sille sopivat. Ravissa Nakke eteni ihan kivasti, ja pääsimmekin puomit molemmissa kierroksissa ravissa hyvin. Tulimme puomit myös laukassa. Välit olivat aika lyhyet, joten saimme hakea vähän lyhyempää laukkaa. Otin tilaa kuitenkin taas vähän ulkoreunasta, jolloin nakuttelimme molemmat suunnat laukassakin helposti.

Lopuksi tulimme vielä kahdeksikolla kahta kavalettia, joilla pyrimme vaihtamaan laukkaa. Kavaletit oli asetettu niin selvästi, että ne alleviivasivat vaihdon tarvetta. Saimme Naken kanssa ensin hakea tien kuntoon ja jopa vähän tulla kavaleteille siten, että niillä oli varaa johtaa ja kääntää enemmän. Näiden kikkojen avulla saimme ainakin kertaalleen vaihdot onnistumaan molempiin suuntiin. Pari kertaa sain korjata laukan ravin kautta, kerran Nakke nappasi jo ennen kavalettia oikean laukan ja kertaalleen olimme kavaletin jälkeen ristilaukassa, jonka Nakke korjasi itse pois. Tehtävä ei mennyt ihan niin sujuvasti kuin olisin toivonut, mutta vaihtojen harjoittelu kavaletin avustuksella oli silti tietysti kivaa.

Loppuravissa tulimme vielä koko kentän kokoista kolmikaarista kiemurauraa. Tunnin aikana en ollut saanut kaivettua Nakesta esiin sitä samaa pehmeää kaveria, jolla olen mennyt aiemmin. Yritin vielä kiemurauran aikana notkistella Nakkea ja saada sitä pehmeämmäksi, mutta heikosti onnistuen. Nakke oli tunnin alkupuolella vielä enemmän patisteltavissa kuin muistin. Hiljalleen se alkoi kuitenkin liikkua, vaikka ei nyt varsinaisesti kovin energiseksi muuttunut. Vaikka tunnilla ei mitään isompia ongelmia ollutkaan, jäi siitä vähän valju fiilis. Kaiketi olin taas odottanut hevosen liitelevän ihan itsekseen ja jäin siten vähän matkustelemaan. Mutta jospa sitä taas ensi kerralla ihan ratsastaisikin.