torstai 6. heinäkuuta 2017

Sennuleirin 8. tunti: kiva Lisa

Sennuleirin kahdeksannella tunnilla oli koulua halutessaan kangilla. Minä ja onnettomat käteni jätimme kanget suosiolla naulaan. Ratsukseni sain Lisan, jolla menin viime leirillä kerran. Tunnin teemana oli avotaivutukset, joita tehtiin pääosin käynnissä, mutta myös ravissa. Lisäksi teimme muutamat täyskaarrot, takaosakäännökset sekä askeleen pidennykset.

Lisaa sai alussa vähän nohitella, että se liikkui paremmin. Muuten se jäi helposti hieman hiippailemaan eikä tullut tuntumalle. Raippamerkit vähän kiukuttivat Lisaa, ja sainkin vastineeksi parit minipukit. Mutta kun muistutin raipalla pukinkin jälkeen, tulkitsi Lisa merkin lopulta enemmän eteenpäin pyytäväksi kuin takaosan nakkelukehotukseksi. Liikkuminenkin alkoi parantua, kun sinnikkäästi muistutin Lisaa etenemään hiippailun sijasta. Puristamatta ja punkematta tietysti.

Avotaivutuksia teimme uraa myöten molempiin suuntiin. Suuntaa vaihdoimme täyskaartojen ja takaosakäännösten avulla. Suunnanmuutosten jälkeen haimme hetken ajan liikettä vähän eteen, kunnes palasimme taas avotaivutusten pariin. Lisan kanssa avotaivutuksia oli todella mukava tehdä. Sen kanssa pääsin harjoittelemaan istunnan käyttämistä hyvin. Avotaivutuksissa oikealle sain katsoa, että Lisa oikeasti asettui oikealle. Se jäi helposti vähän vasemmalle. Avotaivutuksissa vasemmalle taas sain kääntää etuosaa selvemmin, jotta se siirtyi pois takaosan edestä. Mutta molempiin suuntiin saimme tehtyä avotaivutuksia aika uskottavasti. Oli ihana harjoitella niitä näin helpon hevosen kanssa. Avotaivutuksissa oli järkeä myös ravissa, vaikka sain vakauttaa omia apuja, jotta ne menivät paremmin läpi. Lisa kuunteli kuitenkin hyvin ja yritti ymmärtää parhaansa mukaan. Parhaimmat avotaivutukset menivät mukavan tasaisesti, pyöreästi ja pehmeästi. Niissä sain istuttua ja mietittyä istunnan käyttämistä eikä minun tarvinnut värkätä ohjalla tai pohkeella. Kivaa!

Muutamat täyskaarrot ja takaosakäännökset ratsastimme suunnanmuutoksissa. Täyskaarrot teimme kerta kerralta aina vain pienempinä. Täyskaarrot onnistuivat ihan hyvin, sillä avotaivutusten myötä Lisa oli kuulolla. Takaosakäännöksiä olisin voinut hinkata muutamat ylimääräiset, sillä niissä Lisa pääsi molempiin suuntiin pyörähtämään napakäännösmäisesti rehellisen takaosakäännöksen sijasta.

Laukkaa työstimme ilman kummempaa kuviota ja aika tunnin alkupuolella. Lisan kanssa olisi ollut kiva työstää laukkaa enemmänkin, sen verran kivalta se tuntui. Lisa oli mukavassa muodossa ja aika rento, jolloin laukka rullasi. Olisin ehkä voinut prässäillä Lisaa hieman enemmän, jotta laukasta olisi tullut hieman ryhdikkäämpää. Nyt se oli myös ihan hyvää, mutta jotenkin jäi olo, että siitä olisi pienellä työstöllä saanut vielä makeampaa. Laukka rullasi tasaisesti molempiin suuntiin ilman kummempia puolieroja.

Loppuun hurautimme parit lävistäjät keskiravissa. Ensimmäinen lävistäjä jäi vähän vaatimattomaksi, vaikka eroa harjoitusraviin tuli. Toisen lävistäjän ratsastin tarmokkaammin, jolloin Lisa tarjosi sen loppupuolella pätkän sangen asiallista menoa. Näitäkin olisin voinut hurautella muutamat lisää, niin niistä olisi saanut paremman otteen ja päässyt vähän työstämään lisää.

Loppuravissa Lisa tarjosi sujuvaa ravia. Olipa kyllä taas kiva koulutunti. Lisa oli yhtä kiva kuin muistelin. Sen kanssa pääsin miettimään ja käyttämään istuntaani sekä kannoin jopa käsiäni pätkittäin. Paljon hyvää siis. Lisalla oli myös helpot askeleet, joten istunnan miettiminen onnistui senkin kannalta helposti. Laukkaa olisin tosiaan työstänyt mieluusti enemmän, mutta menihän tämä tunti avotaivutuksiinkin keskittyen. Etenkin kun ne sujuivat ihan mukavasti.