perjantai 1. huhtikuuta 2016

Toinen ja kolmas koulukisastartti

© Pauliina Rautio
Aprillipäivän kunniaksi narrasin itseni ja Paven Tallinmäen 1-tason koulukisoihin. Luokkinamme olivat helppo C:1 2000 ja K.N. Special 2009. Niistä tuli samalla toinen ja kolmas yhteinen koulukisastarttimme Paven kanssa. Kisat olivat keränneet ajankohdasta eli perjantaista huolimatta mukavasti osallistujia. JKH-tiimimme oli myös kisoissa täydellisesti edustettuna, kun Nora oli kisaamassa Hempalla ja Kaisa Kingillä ja Vakella.

Verryttely oli ulkokentällä, joka oli sulanut, mutta harmillisesti paikoin hyvin mutainen ja upottava. Vierastin itse pohjaa enkä verrytellytkään kentällä kuin käynnissä ja jonkin verran ravissa. Päätin luottaa siihen, että ehdin ennen omaa suoritustani laukata maneesissa sen verran kuin tarvitsee. Molempien luokkien ulkokentän verryttelyissä en tehnyt ihmeempää. Haeskelin hieman asetuksia ja taivutuksia ja tarkistin, että Pave rentoutuu niin käynnissä kuin ravissa. Tein muutamia peruutuksia sekä pysähdyksiä, jotka sujuivat niin kuin treeneissä: vähän hitaasti ja jännittyen. En kuitenkaan alkanut stressata niistä, vaan muistuttelin itselleni niiden olevan vain ohjelman osia. Maneesissa puolestaan menin tuomaripäädyn ohi molemmissa kierroksissa sekä testasin, että laukat nousevat molempiin suuntiin niin kuin ne tekivätkin. Pave oli maneesissa pääosin oma itsensä, mikä puolestaan rauhoitti minua. Maneesissa verryttelyaika oli lyhyt, mutta maltoin silti käyttää kaiken ajan enkä hätäillyt ohjelmien aloittamisessa.

Ensimmäisenä ohjelmana oli helppo C:1. Tulimme alkutervehdykseen vasemmasta kierroksesta. Pave vähän jännittyi käännöksessä keskihalkaisijalle, mutta tasoittui. Pysähdys ja siitä liikkeelle lähteminen olivat vähän hitaita, mutta tuomari kehui suoruutta numeroksi peräti 8. Ensimmäinen keventäen tehty askeleen pidennys lävistäjälle meni epätasaisesti. Pave yritti rikkoa laukalle, ja lopulta en tohtinut pyytää enää eroa. Numeroksi 5,5 ja kommenttina tahdin säilymättömyys alussa. Lävistäjän jälkeen Pave kuitenkin ravasi hyvin, ja saimme tultua kolmikaarisen kiemurauran tuomarin sanojen mukaan tasaisesti ja tahdikkaasti. Numeroksi 7. Keventämättä tehty askeleen pidennys pitkällä sivulla meni samoin kuin lävistäjällä. Sillekin tuli tahtirikko, mutta loput pääsimme tasaisemmin. Numeroksi 6. L-kirjaimessa tehtyyn pysähdykseen tulimme parin käyntiaskeleen kautta, mutta suunnilleen oikeaan kohtaan. Pave seisoi hyvin, mutta tuntui arpovan jokaisen peruutusaskeleen. Tuomari kommentoi suorituksen mukavan rauhalliseksi, mutta toivoi samalla terävyyttä liikkeelle lähtemiseen. Numeroksi 5,5. Toiselle lävistäjälle keventäen tehty askeleen pidennys meni niin kuin aiemmat: tahtirikon kanssa vaatimattomasti. Numeroksi 5.

© Pauliina Rautio
© Pauliina Rautio
Valmistelin oikean laukan noston huolimattomasti, jolloin Pave lähti ennakoimaan ja siirtyi laukkaan oikeastaan oman päätöksensä mukaan. Tuomari kommentoi suorituksen haparoivaksi, numeroksi 5,5. Keskiympyrä meni kuitenkin asiallisemmin, vaikkakin laukka olisi saanut pyöriä paremmin. Numeroksi 6,5. Ensimmäisellä laukkalävistäjällä aloin panikoida itse, mikä sai Paven pudottamaan laukan hieman liian aikaisin. Numeroksi 6,5. Vasemman laukan nostaminen sujui paremmin, kun sain Paven odottamaan. Numeroksi 7. Samoin keskiympyrä laukassa sujui tähän suuntaan paremmin. Tuomari kommentoi sen olleen hyvä rentoudeltaan ja aktiivisuudeltaan, numeroksi 7. Toinen laukkalävistäjä meni aika samaan tapaan kuin ensimmäinen. Laukka putosi taas hieman liian aikaisin. Numeroksi 6. Kymmenen metrin ravivoltti lähti hyvin, mutta loppupuolella Pave pääsi oikaisemaan. Numeroksi 6,5. Lopputervehdykseen tulimme tuomarin sanojen mukaan melko suorana, ja siitä tuli vielä numeroksi 7. Näin ensimmäinen starttimme kisoissa oli ihanasti takana.

Ohjelma meni pitkälti niin kuin olin arvellut. Tiesin siirtymisten alaspäin samoin kuin askeleen pidennysten olevan hankalia. Tiesin samalla myös sen, että ravissa Pave voisi väläytellä hyviä ja rentoja pätkiä, kun en itse pusertaisi sitä koko aikaa. Rataan mahtuikin onneksi asiallisia ja niitä kaivattuja rennompia pätkiä. Tuomarin kommentit olivat seuraavat: "Siistiä menoa! Tarkkaa ja tasaista ratsastusta, harmillisesti askeleen pidennyksissä tänään vaikeuksia. Toivoisin vielä lisää tarmokkuutta hevosen liikkumiseen!" Pisteitä saimme 130 ja prosentteja siten tasan 65. Loppujen lopuksi 18 ratsukon luokassa nappasimme sillä Paven kanssa voiton, huh ja jee! Palkintojenjaossa oli myös toinen todella kiva juttu: Kaisa nimittäin nappasi Kingin kanssa toisen sijan ja Nora Hempan kanssa viidennen. Hyvä JKH-tiimi!Seuraavana vuorossa oli K.N. Special. Alkutervehdykseen tulimme nyt oikeasta kierroksesta. Keskihalkaisijalle pääsimme asiallisesti, mutta sitten vähän kiemurtelimme. Numeroksi 6,5. Ensimmäinen loiva kiemura meni ihan ok, tuomari toivoi selvempää taivutusta oikealle. Numeroksi 6. Lävistäjälle tehty keskiravi meni tässä ohjelmassa ilman rikkoja, vaikkakin oli jälleen vaatimaton. Tuomari kommentoi suunnan olleen oikea, mutta toivoi vielä enemmän eroa. Numeroksi 6. Kymmenen metrin voltti oikealle meni tasaisesti, mutta liian suurena. Tuomari ei huomioinut tätä, numeroksi 7. Toinen loiva kiemura oli myös ihan ok, nyt tuomari toivoi selkeämpää taivutusta vasemmalle. Numeroksi 6. Lävistäjällä olleen kolmen askeleen käyntisiirtymisen tein harmillisen hätäisesti, numeroksi 5,5. Kymmenen metrin voltti vasemmalle meni taas hieman isona. Tuomari toivoi parempaa taivutusta, numeroksi 6. Siirtyminen ravista käyntiin myöhästyi hieman, tuomari kommentoi käyntiä hieman selättömäksi. Numeroksi 5,5. Pysähdys I:hin onnistui ihan hyvin, ja Pave seisoi hyvin. Kiirehdin itse vähän emmekä seisoneet ihan sitä neljää sekuntia. Numeroksi 6,5.
© Pauliina Rautio
© Pauliina Rautio
Oikea laukka nousi edellisen ohjelman tavoin haparoivasti. Numeroksi 5. Pääty-ympyrä meni myös vähän hitaasti, numeroksi 6. Laukkalävistäjä oli minulle edelleen pienen paniikin paikka, jolloin Pave pudotti jälleen raville liian aikaisin. Numeroksi 5. Vasen laukka nousi suunnilleen oikeasta kohdasta, mutta jännittyneesti. Numeroksi 5. Pave vähän tuijotti katsomopäätyä, mikä sai minut pusertumaan hevoseen kiinni. Tuomari toivoikin rentoutta ja pyöreyttä, numeroksi 5,5. Toinen laukkalävistäjä meni niin kuin aikaisemmin: minä panikoin, ja Pave pudotti raville. Numeroksi 5. Niinpä siirtyminen käyntiin tuli monen raviaskeleen kautta, numeroksi 4,5. Lopputervehdykseen tulimme kuitenkin vähän paremmin ja suorempana, numeroksi 7. Näin tahkosimme Paven kanssa ensimmäisen helpon B:n ohjelmamme läpi.

Tässäkään suorituksessamme ei tullut mitään isompaa yllätystä vastaan. Toki Paven pieni katsomopäädyn tuijottelu oli poikkeavaa, mutta se oli liki olematonta.  Laukkalävistäjillä oma panikointi jäi harmittamaan, sillä ne eivät ole Pavelle mikään juttu. Keskiravissa oli kuitenkin pientä petrausajatusta, ja pysähdykset olivat vähän helpompia. Tuomarin kommentit radasta olivat seuraavat: "Kivoja, rentoja pätkiä etenkin raviohjelmassa. Laukkaan toivoisin lisää puhtia ja sitä kautta pyöreyttä. Hyvin ratsastettu! Kun hevonen jännittyy, koita päästä istumaan vielä rennommin alas satulaan." Pisteitä saimme 147 ja prosentteja siten 58,8. Sijoituksemme 14 ratsukon luokassa oli seitsemäs. Sopivasti heti Noran ja Hempan perään puolen pisteen erolla. Kokonaisuudessaan menomme ei ollut yhtään hullumpaa ensimmäiseksi B:n ohjelmaksi. Hyvä Pave!JKH-tiimin saldo. © Pauliina Rautio
Olipas mukavat kisat! Pave on ihanan järkevä ratsu myös kouluaidoissa. Arvoin vielä alkuviikosta K.N.:n ohjelmaa, mutta nyt olen tyytyväinen, että menin sen. Petrattavaa toki siinä ja toisessakin ohjelmassa on, mutta niinhän tässä lajissa aina on. Oli mukava saada tuomarilta kannustavaa palautetta sekä asioita, joihin kiinnittää treeneissä huomiota. Seuraavat kotikoulukisat ovat luvassa jo vähän reilun kuukauden päästä 5.5. Hyvä tavoite, johon treenata.

Videoista kiitos Hannakaisalle ja Kaisalle, kuvista kiitos Pauliinalle!