maanantai 18. huhtikuuta 2016

Näppärä Nakke

Maanantain koulutunnille olin erikseen toivonut tallin uusimman tuntiratsun eli Naken. Ensimmäinen kerta meni Naken kanssa mukavasti, joten halusin pian uudelleen sen kyytiin. Ratsukoita tunnilla oli yhteensä kuusi, ja pääsimme työstämään niin voltteja, loivia kiemuroita kuin laukkalävistäjiä.

Ensimmäisenä kuviona oli pyöräyttää lyhyelle sivulle noin kymmenen metrin voltti. Sen jälkeen pitkällä sivulla vähän lyhennettiin ja pidennettiin askelta. Toisella pitkällä sivulla puolestaan tehtiin loiva kiemura. Tulimme tehtävän kerran tai pari käynnissä, jonka jälkeen tahkosimme sitä ravissa. Voltit Naken kanssa sujuivat kivasti, kunhan en unohtanut ulkopuolta. Muutoin Nakke lähti suurentamaan volttia. Sain myös viilata asetuksia, jotta en tahattomasti vääntänyt Nakkea mutkalle. Kun sain korjattua näitä asioita, sujuivat voltit pehmeästi ja kevyesti. Nakke ohjautui hyvin ja säilytti tasaisen ravin. Meno volteilla oli aika sujuvaa molempiin suuntiin. Naken tasaisen etenemisen ansiosta oli hyvin aikaa korjata asioita rauhassa.

Loivalla kiemuralla sain ensin haeskella kuvion tien kuntoon, mutta sen löytymisen jälkeen sekin sujui hyvin. Kunhan siis muistin ratsastaa kaarteet täsmällisesti sekä hakea asetukset ja taivutukset läpi. Nakke oli tälläkin tehtävällä pehmeä ja kevyt, jolloin sitä oli mukava ratsastaa. Toiselle pitkälle sivulle tehdyt askeleen lyhentämiset ja pidentämiset jäivät minulla tänään jotenkin paitsioon. Taisin muutamia kertoja hakea Nakkea lyhentämään askelta, minkä se teki ihan hyvin. Muutoin taisin vain hilpaista äkkiä loivan kiemuran pariin.

Tehtävää muutettiin oikeassa kierroksessa sen verran, että ravivoltin jälkeen nostimme laukan, laukkasimme pitkän sivun ja pyöräytimme toiselle lyhyelle sivulle pääty-ympyrän. Toiselle pitkälle sivulle teimme edelleen loivan kiemuran ravissa. Nakke nosti laukan mainiosti, kun tajusin lyhentää ravin ennen nostopyyntöä. Jos yritin nostoa ilman tätä, tarjosi Nakke vain vähän reippaampaa ravia. Paremmin valmisteltuna laukka nousi lyhyemmästä ravista sujuvasti. Laukkakin rullasi tasaisen varmasti, jolloin pääty-ympyränkin pyöräytys onnistui helposti. Opettaja toivoi Nakkea laukassa pyöreämmäksi, mutta vielä en ole löytänyt niitä nappuloita siitä. Ensin pitää saada omat pohkeet kunnolla töihin, jotta saan ratsastettua Nakesta vähän aktiivisemman. Nakke ei onneksi sen kummemmin hirveile, joten pyöreyden puuttuminen ei aiheuta pulmia.

Loppuun tulimme vielä laukkalävistäjiä. Laukan nostimme ravista lyhyen sivun keskeltä ja pyöräytimme pääty-ympyrän. Sen jälkeen laukkasimme lävistäjän ja siirryimme sen lopussa raviin. Laukat nousivat edelleen hyvin, kun sain valmisteltua noston täsmällisesti. Pääty-ympyrät sujuivat myös ongelmitta. Laukkalävistäjillä meiltä meinasi loppua alussa vauhti kesken. Sen jälkeen muistin herätä päiväuniltani ja ratsastaa Nakenkin paremmin hereille. Sen jälkeen lävistäjät sujuivat molempiin suuntiin ihanan tasaisesti ja helposti. Nakke ei yrittänytkään pudottaa raville, vaan laukkasi täsmällisesti sinne, minne pyysin. Olipa helppoa! Naken valttikortti on kyllä tuo mutkattomuus ja tasaisuus. Yllättäen sellainen toimii minuun.

Loppuravissa Nakke tarjosi jo aktiivisempaa ravia, mutta edelleen tasaisesti edeten. Toinenkin tunti sen kanssa oli kiva. Tykkään siitä, miten kevyt ja pehmeä Nakke tuntuu olevan. Toivottavasti se pysyy sellaisena. Arvelenkin, että Nakesta tulee aika suosittu ratsu kaikkien ratsastajien keskuudessa. Pitää kyllä toivoa sitä pian uudelleenkin.