perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kohtia K.N. Specialista

Perjantaina oli vuorossa Artsin koulutunti. Tälle tunnille asetin tavoitteekseni olla herneilemättä turhia. Ratsunani oli Pave, ja tunnin jaoin Kaisan kanssa. Tällä kerralla treenasimme K.N. Specialin kouluohjelmista tuttuja asioita: loivia kiemuroita sekä ravista tehtyjä laukannostoja.

Kaikissa askellajeissa tehdyn verryttelyn jälkeen tahkosimme ravissa loivia kiemuroita siten, että niiden alkuun, keskelle ja loppuun pyöräytimme voltit. Tulimme tehtävää myös tavallisesti ilman voltteja samoin kuin ratsastimme tehtävälle keskihalkaisijan kautta eli kouluohjelmaa mukaillen. Loivilla kiemuroilla sain asetusten ja taivutusten lisäksi huolehtia siitä, ettei Paven ravi sammunut. Tekemistä siis riitti useassa asiassa. Kaaret ja voltit vasemmalle olivat hankalampia. Pavea sai houkutella ja maanitella melkoisesti, että se antoi vähänkään siihen suuntaan periksi. Hetkittäin ja yleensä volteilla Pave asettui ja taipui tähänkin suuntaan, mutta en ehtinyt keksiä, mitä tein niinä kertoina eri tavalla. Veikkaan, että etuosan kääntäminen jäi vähän paitsioon, kun keskityin enemmän asetukseen. Kiemurat ja voltit oikealle olivat onneksi sujuvampia, vaikka niidenkin aikana sai tehdä töitä sekä huolehtia ravin säilymisestä. Saimme työstön päätteeksi tehtyä aika asiallisia loivia kiemuroita, joilla myös ravi säilyi. Ne kerrat tuntuivat mukavilta ja sujuvilta. Pave oli notkistunut tehtävän aikana, jolloin meno oli rennompaa, vaikka toki silloinkin sai muistaa ratsastaa.

Laukkaosuudessa teimme nostoja ravista jälleen kouluohjelmaa noudatellen. Vasen laukka nostettiin I:stä, oikea puolestaan C:stä. Ensin teimme vain vasemman laukan nostoja, joiden jälkeen siirryimme raviin takaisin. Sitten pysyimme laukassa ja lisäsimme kuvioon pääty-ympyrän sekä lävistäjän, jonka lopussa tuli tehdä mahdollisimman nopea siirtyminen käyntiin. Oikean laukan noston jälkeen emme tehneet pääty-ympyrää, vaan lähdimme suoraan lävistäjälle. Molempien laukkojen nostot vaativat saman asian: lyhyen ravin. Saimme taas kokeilujen jälkeen muutamat asiallisemmat nostot, vaikka niissä on toki vielä töitä tehtävänä. Minulla taas tehtävänä on istua nostoissa suorempana ja olla jämäkämpi, ettei Pave pääse nykäisemään minua etukenoon ja valumaan itse pitkäksi. Vasemman laukan ympyröillä sain taas hakea asetusta ja taivutusta paremmiksi, sillä Pave ei automaattisesti toiminut vieläkään siihen suuntaan. Laukkalävistäjät molempiin suuntiin menivät ihan kohtuullisesti. Siirtymiset niiden jälkeen olivat odotetusti kehnoja. En haaveillut siirtymisestä laukasta suoraan käyntiin, vaan ravin kautta mentiin. Muutenkin ravi oli hieman kiireistä laukan jälkeen ja sen tasoittamiseen meni aina pieni tovi.

Loppuravissa annoin Paven venyttää eteen ja alas enkä vaatinut enempää. Olipa mukava tunti enkä edes herneillyt, vaan osasin keskittyä ja olla keräämättä turhia suorituspaineita. Tällä asenteella oli taas hyvä harjoitella asioita, jotka ovat ensi kuun koulukisoja silmällä pitäen oikein hyödyksi.