lauantai 16. huhtikuuta 2016

Tutustelua tuoreimpaan tuntiratsuun

Lauantaista tuli sattumalta tuplahevostelupäivä, vaan eihän se mitään haitannut. Toisen tunnin menin tallin uusimmalla tuntiratsulla, 2005 syntyneellä Kajetanilla eli Nakella. Ruuna oli entuudestaan sen verran tuttu, että olin nähnyt sen muutamissa estekisoissa. 168-senttinen ratsu näytti maasta paljon isommalta, mutta satulasta käsin tuntui ihan sopivalta.

Lyöttäydyin mukaan tunnille kuudenneksi ratsastajaksi. Alun perin ajattelin pujahtelevani tuntilaisten seassa itsenäisesti, mutta lopulta päädyin tekemään samoja tehtäviä kuin muutkin. Nakkea oli kuvailtu rauhalliseksi menijäksi, ja se vastasikin kuvausta tällä tunnilla täysin. Kävin kaikki askellajit itsenäisesti läpi. Nakke puksutti tasaisesti ja kiireettömästi menemään. Laukassa se tarjosi vakionopeudensäätimellä varustettua menoa, sillä niin tasaisen tarkkaan se laukkasi samaa, rauhallista vauhtia. Tulin laukassa myös muutaman kerran kahden puomin suoran linjan, joka meni tasaisesti kuudella askeleella.

Seuraavaksi tulimme lävistäjillä olleita kavalettien suoria linjoja kahdeksikolla. Kavalettilinjoille piti laittaa neljä ja viisi askelta. Unohdin tosin tämän ensimmäisellä kierroksella ja nohittelin Naken tulemaan neljän askeleen linjan kolmella. Löytyihän sieltä sujuvampaakin laukkaa! Laukat piti pääosin muistaakseni korjata ravin kautta, vaan taisipa Nakke napata kerran tai pari hypyssä toivotun laukan.

Tunnin lopuksi tulimme vielä lyhyet radat. Ensimmäisellä kierroksella tulimme oikeassa laukassa ympyrän kaarella olleet puomit, joiden väliin meillä tuli neljä askelta. Siitä jatkoimme viiden askeleen suoralle linjalle, joka meni tasaisesti toivotulla askelmäärällä. Sitten ratsastimme vielä aiemmalta tehtävältä tutut kavalettilävistäjät, joiden välit menivät nyt hyvin ja toivotusti kolmella ja neljällä askeleella. Tulimme vielä radan uudelleen, mutta ilman alussa olleita puomeja. Nakke nakutti tehtävän tasaisen varmasti ja helposti ilman ongelmia. Kivaa!

Loppuravissa hain vielä vähän tarmokkaampaa menoa, ja Nakke olikin herännyt alkutuntiin verrattuna. Se liikkui vähän sujuvammin, mutta edelleen tasaisesti ja rauhassa. Tämän tunnin perusteella talliin on saapunut mukavan tasainen menijä, joka toivottavasti toimii samoin myös alkeis- ja jatkotunneilla. Itsekin tykkäsin tämän kerran perusteella Nakesta sen verran, että toivoin sen maanantain tunnille. Pitäähän siihen nyt tutustella kunnolla.