keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Hyppyjä estekonkarin kanssa

Keskiviikon vakiotunnillani oli vuorossa esteitä eli olin arvatenkin innoissani. Sain vieläpä ratsukseni tallin kokeneimman alue-estekonkarin eli Manun. Tunnilla oli vain viisi ratsukkoa, joten pääsimme hyppäämään mukavasti. Tunti oli Manulle päivän ainoa, mutta eipä se onneksi sen käyttäytymisessä näkynyt. Samat ongelmat oli kuin aina muutoinkin eli ravissa jarru katosi ja välillä seisoskelun jälkeen Manu ei meinannut lähteä liikkeelle lainkaan. Vieläkään en tajunnut, mistä nuo jumittelut johtuivat.

Alkuverryttelyn ravissa opettaja toivoi Manulta aktiivisempaa liikettä takapäästä, mutta muutoin ratsu kulki ja kääntyi hyvin. Verryttelimme vielä vasemmassa laukassa, jossa noustiin hetkittäin kevyeen istuntaan ja palattiin perusistuntaan vaihe vaiheelta: ensin suoraa ylävartaloa vietiin hieman eteen ja vasta sitten noustiin kokonaan kevyeen istuntaan. Takaisin palattiin tietysti käänteisessä järjestyksessä eli ensin istuttiin alas ja sitten vasta suoristettiin ylävartalo. Itselleni helpompaa oli nousta rauhassa kevyeen istuntaan kuin yrittää palata sieltä takaisin. Jalkani eivät tuntuneet antavan niin paljon tukea, että olisin päässyt tasaisesti istahtamaan alas, vaikka en kyllä onneksi lössähtänytkään. Ilmeisesti jalkani eivät olleet oikeassa kohdassa ottamassa painoa vastaan, vaan todennäköisesti liian edessä, jolloin ne keikauttivat painoni taaksepäin.

Ensimmäiset hypyt otimme iloisen värikkään ratapiirroksen sininuolelliselle esteelle ravilähestymisillä oikeasta kierroksesta.  Ravilähestymiset ovat minulle hankalia, sillä en muka silloin tajua, milloin hyppy lähtee. Niinpä olen sukeltamassa ennen aikojani tai sitten jään matkasta. Hatarat arveluni hyppypaikasta kostautuivat siinä, ettei Manu ottanutkaan esteellä toivottua vasenta laukkaa, vaan laskeutui parisen kertaa oikeassa laukassa alas. Keksinpä myös kertaalleen johtaa niin, että opettaja sanoi minun keikahtaneen koko vartalo käteni perässä. Tämän huomion jälkeen sain pidettyä itseäni paremmin hallinnassa enkä nakannut vasemmalla kädellä johtaessani oikeaa kättä menemään. Näin ollen Manukin ymmärsi, mitä tarkoitin ja laskeutui vasemmassa laukassa esteeltä.

Seuraavaksi hyppäsimme kaarevaa linjaa, jonka kaksi estettä on merkitty keltaisilla nuolilla. Lähestyminen tehtiin oikeassa laukassa ja kaareva linja pyrittiin tulemaan kuudella askeleella. Manu laukkasi hieman löysästi, jolloin hypyt eivät olleet ihan terävämpiä. Se myös tykkäsi valua vasemmalle, minkä huomasi parhaiten ensimmäisellä esteellä, jonka tulimme muutamia kertoja aika vasemmasta reunasta. Lävistäjällä olleella esteellä laukka piti saada vaihtumaan oikeasta vasempaan, mikä meillä ei ottanut onnistuakseen. Yritin hakea vasemman pohkeen ajoissa ennen toista hyppyä läpi ja johtaa rauhallisesti ja selvästi, mutta laukka ei vaihtunut. Opettaja sanoi veltomman laukan vaikuttaneen siihen, mikä taas osaltaan johtui siitä, ettei Manu viitsinyt juuri nähdä vaivaa noin 60 sentin esteillä. Olin kuitenkin siihen tyytyväinen, että kaarevan linja reitti oli pääosin jokaisella kerralla kunnossa. Maltoin ratsastaa pari askelta ensimmäisen hypyn jälkeen suoraan ennen kuin käänsin, jolloin kuusi askelta meni väliin tasaisesti. Sitten hyppäsimme kaarevan linjan jälkeen putkeen samoin keltaisilla nuolilla varustetun suoran linjan. Laukan aktiivisuuden puute näkyi löysissä hypyissä ja edelleen vähän valumisella oikeassa laukassa vasemmalle ja vasemmassa laukassa puolestaan oikealle. Välit kuitenkin menivät edelleen ihan sujuvasti kuudella askeleella.

Lopuksi hyppäsimme vielä vasemmassa kierroksessa okseria, jota ennen oli kolmen askeleen päässä puomi. Aluksi annoin Manun edelleen mennä vähän ponnettomasti ja pitkänä, jolloin puomilta okserille pääseminen ei ollut sujuvinta. Opettaja neuvoi hakemaan Manua lyhyemmäksi ja terävämmäksi, mikä onnistui vähän niin ja näin. Ilmeisesti jäin jarruttamaan ohjalla liikaa enkä toisaalta uskaltanut pyytää pohkeella riittävästi. Kaksi ensimmäistä hyppyä noin 70 sentin okserille sujuivatkin löysästi. Sitten opettaja nosti okserin 80 senttiin, jolloin sekä Manu että minä havahduimme hieman jopa tekemään töitä. Kaksi viimeistä hyppyä olivatkin paljon napakampia ja sitä myöten sujuvampia. Lisäksi istuntani toimi hyvin, käteni myötäsivät ja muistin katsoa eteenpäin. Manun kanssa 80 sentin este ei tuntunut hypyssä yhtään isolta, vaikka estettä lähestyessä ehdin vähän muka kauhistella sen kokoa. Tämän perusteella haluaisin kyllä hypätä Manulla toistekin, vaikka sitten vain oppiakseni herättämään sen jo pienemmillä esteillä. Lisäksi ainakin tällä kertaa Manu oli sangen varma hyppääjä, joka ei turhia vaikeillut. Hyviä ominaisuuksia minunlaiselleni ratsastajalle.

Loppuraveissa Manu taas kipitti, joten sain pyöritellä rutkasti ympyröitä ennen kuin se yhtään rauhoittui. Samaa se oli toki tehnyt koko tunnin ajan aina laukan jälkeisessä ravissa, jolloin jouduin aina välillä käyttämään seinää jarruna. En nähnyt järkeväksi jäädä roikkumaan ohjasta, sillä Manu lähinnä kipitti vauhdikkaammin, jos niin tein. Yritin myös kovasti jarruttaa istunnallani, mutta edelleen Manu vei, ja minä vikisin. Hassua, miten Manu malttaa laukassa, mutta intoilee sitten ravissa. Vielä kun saisin tämän kipityksen kontrolliin ja laukkaakin terävämmäksi ja lyhyemmäksi, olisi Manulla enemmän kuin ilo hypätä. Pitää kyllä toivoa sitä joskus toistekin estetunnin ratsuksi.