maanantai 7. marraskuuta 2011

Laukanvaihtoja kerrakseen

Maanantain iloksi ujuttauduin taas tallin opettajan luo kahden ratsukon tunnille. Olin toivonut Aadaa ja myös pääsin tällä odottavalla tammalla ratsastamaan. Tunnin tehtävinä olivat kolmikaarinen kiemuraura kaikissa askellajeissa ja keskihalkaisijan aikana tehdyt laukanvaihdot.

Kolmikaarista kiemurauraa mentiin hetki ensin käynnissä. Aadaa sai hieman pyydellä liikkumaan reippaammin, mutta kohtuullisen nopeasti se alkoi työskennellä paremmin. Kiemurauran asetukset sujuivat todella helposti tamman helpommalle puolelle eli oikealle. Vasemmalle sen sijaan asetuspyynnöt eivät oikein tahtoneet mennä läpi, vaan pyynnöistäni tamma vain pyöristi kaulaansa asettumatta kuitenkaan. Opettaja vinkkasi siirtämään sisäpohjetta edemmäs ja pyytämään sillä hevosen etupäätä ulommas, kun se tahtoi valua aina sisemmäs. Välillä sain viimein asetusta vasemmallekin läpi, mutta aika vaativana siinä sai olla.

Ravissa kiemurauraan ei tullut tuota vasemmalle asettamisen hankaluutta kummempaa. Aadan harjoitusravissa oli helppo istua, ja se meni pätkittäin mukavan rennosti ja pehmeästi. Asetukset oikealle sujuivat jälleen vaivatta ja olin tyytyväinen, kun osasin itse rentoutua ja myödätä niinä hetkinä kohtuullisen hyvin. Hetkittäin ehdin jo miettiä, että tällä hevosella voisi olla varsin kiva mennä koulukisoissa. Ravissakin Aada pysyi mukavia hetkiä pyöreänä ja edestä kevyenä. Ratsastaminen tuntui välillä jopa ihmeellisen helpolta ja ennen kaikkea vaivattomalta. Taas näitä ahaa-elämyksiä siitä, miltä ratsastuksen ilmeisesti pitäisi oikeasti tuntua huhkimisen ja puhkumisen sijasta.

Käynnin ja ravin jälkeen kiemurauraa lähdettiin tahkoamaan laukassa. Opettaja ohjeisti pyöräyttämään aina ympyröitä väliin, jotta saisi tarpeen mukaan sekä itsensä että hevosen kasattua uuden kaaren ratsastamista ja laukanvaihtoa ajatellen. Pyöräytin alkuun muutamia laukkaympyröitä vasemmalle, jotta sain Aadan laukkaamaan sujuvammin. Tammalla kesti alussa hetken, että laukka lähti rullaamaan, sitä ennen meno oli aika kulmikasta. Vaihdot kiemurauran suoristuskohdissa taisivat onnistua joka kerta. Miinusta tosin minulle siitä, etten joka hetki ottanut hevosta lyhyemmäksi ennen vaihtoa, jolloin Aada vaihtoi vähän nakaten takapäätään turhan ylös. Tuloksena oli oman istuntani pettäminen ja nytkähdys aina vaihdossa eteenpäin. Opettaja vinkkasikin ottamaan hevosta lyhyemmäksi ennen ja jälkeen vaihdon, jotta meno ei turhaan kiihdy ja vaihdot vähän tasoittuvat. Lopulta kiemurauraa pääsi tulemaan ilman ympyröitä laukat edelleen toivotusti lennosta vaihtuen. Kun tajusin ottaa pidätteet oikein, vaihtoi Aada paljon tasaisemmin eikä oma istunta valahtanut niin pahasti.

Kiemurauran jälkeen opettaja pisti meidän vielä tekemään laukanvaihtoja keskihalkaisijalla. Ohjeena oli edelleen ottaa hevosta lyhyemmäksi vaihtojen ajaksi, jotta meno olisi hallitumpaa ja tasaisempaa. Muutamia kertoja vinkkarallaan ollut istuntani aiheutti sen, etten saanutkaan enää oikeaa laukkaa vasemmaksi, vaan apuna piti käyttää kaarretta. Aada myös alkoi vähän innostua ja tykkäsi vaihdon jälkeen vähän kiihdyttää. Pitkällä sivulla kiemurauran alkuun palatessa tammaa sai jo pidätellä tosissaan, kun se tykkäsi ravissa kipittää melkoisesti. Viimein tajusin alkaa jo vaikuttaa hevoseen ja lopputulemana taisi olla neljä laukanvaihtoa keskihalkaisijan aikana. Opettajalta tuli kehu, että meno näytti tässä vaiheessa aika sujuvalta ja hallitulta. On sanomattakin selvää, että sisäinen kouluratsastajani myhäili ja korjasi silinteriään paremmin.

Loppuraveissa Aada oli ihan kipitysfiilareissa. Opettaja kehotti nakkaamaan ohjat pitkäksi ja antamaan tamman höyryämällä tajuta, että hitaampaakin voi mennä. Tein työtä käskettyä, mutta Aadalla ei oikein sytyttänyt, että kukaan ei vaadi sitä menemään reippaasti. Aloin sitten rauhoitella menoa äänellä, taputtamalla ja lopulta istunnan ja ohjan yhteistyöllä. Hiljalleen tamma muisti, että on olemassa rauhallisempi ravi ja alkoi lopulta mennä rauhassa. Tunti oli kyllä mukava, vaikka välillä meno tuntui turhankin helpolta. Olisin ehkä kaivannut vähän enemmän piiskausta, jotta olisin saanut istuntaani ja vasemman pohkeen käyttöä paremmaksi. Aadan pisteet kuitenkin nousivat jälleen, sillä se teki kyllä kaiken, mitä kuski vain osasi siltä pyytää.