maanantai 5. joulukuuta 2016

Siirtymisiä kaikissa askellajeissa

Maanantain koulutunnille sain Masan. Ratsukoita tunnilla oli yhteensä neljä, ja pääsimme treenaamaan siirtymisiä. Teimme ensin muutamat pysähdykset käynnistä. Sitä varten käynti piti hakea hyväksi, jotta pysähtyminen tuli ilman valumista. En saanut Masaa kovin hereille, joten pysähtymiset venyivät hieman. Pyrin olemaan riittävän napakka, mutta välttämään varmistelua. En kuitenkaan saanut Masan käyntiin riittävää energiaa, jotta pysähdykset olisivat sujuneet paremmin.

Seuraavaksi teimme siirtymisiä ravin ja käynnin välillä. Niissä vaivasi sama pulma kuin aiemmissa pysähdyksissä: en saanut aktivoitua Masaa liikkumaan tarmokkaasti, vaan annoin sen jolkotella paino etuosalla. Niinpä siirtymiset käyntiin olivat vähän hitaita ja venyviä. Siirtymiset raviin tapahtuivat myös pienellä viiveellä, vaikka Masa lähtikin toteuttamaan pyyntöäni kummempia pohtimatta. Tarmokkuutta olisi saanut olla menossa paljon enemmän.

Jalostimme aiempaa kuviota ja aloimme nostaa ravista pitkän sivun keskelle tehdyn käyntisiirtymisen jälkeen laukan. Laukkasimme toisen pitkän sivun keskelle, jossa taas siirryimme raviin. Masa alkoi hieman ennakoida laukannostoja, jolloin siirtymiset ravista käyntiin venyivät taas vähän. Laukannostot Masa teki käynnistä mukavan täsmällisesti. Yritin usuttaa Masaa laukassa pontevammaksi, mutta tuloksena sain vain yhden singahduksen. Irtosipahan ruunasta lopulta jokin reaktio, kun vähän patistin raipalla napsauttelemalla. Tämä singahdus tosin jäi ainoaksi virtapiikiksi tällä kertaa. Ei sillä, en mitään sinkoiluja kaivannutkaan, mutta energiaa ja pontevuutta sitäkin enemmän. Koska laukka ei pyörinyt, ei siirtyminen siitä raviinkaan ollut kovin mairitteleva. Enemmänkin venyvä ja hidas.

Lopuksi teimme vielä siirtymisiä käynnin ja laukan välillä. Jarrutuksen apuna teimme siirtymiset kulmiin. Aluksi teimme siirtymiset ihan pysähdyksiin asti, jotta hevoset osaisivat alkaa odottaa selvää siirtymistä kulmissa. Masa nosti laukat käynnistä aika mukavasti. Masassa kivaa onkin sen kohtuullisen täsmällinen suorittaminen. Siirtymiset laukasta käyntiin noudattelivat ymmärrettävästi tunnin aikaisempien siirtymisten kaavaa. Koska laukka ei rullannut rehellisesti eikä Masan takaosa ollut oikeasti töissä, saattoi kunnon siirtymisistä suoraan laukasta käyntiin vain haaveilla. Parhaimmat hetket sijoittuivat lyhyen sivun ensimmäisestä kulmasta nostettuun laukkaan ja lyhyen sivun toiseen kulmaan tehtyyn jarrutukseen. Siinä seinä tuli niin selvästi vastaan eikä laukka päässyt venymään lyhyen matkan takia. Niissä kohdissa Masa tuli kohtuullisen nopeasti parin raviaskeleen kautta laukasta käyntiin. Olisin itse saanut istua erityisesti siirtymisissä alaspäin paljon jämerämmin. Nyt tuppasin aina vähän menemään etukenoon tai ainakin jarrutuksessa pusertamaan itseni hieman irti satulasta.

Loppuravissa Masalla viimein oli vähän energiaa omasta takaa. Ravi rullasikin aika kivasti, ja Masa hieman ryhdistäytyi. Olipa kiva nähdä tällainen pieni energiapilkahdus, kun muutoin ruuna oli tunnin aikana tuntunut aika ponnettomalta. Ei se mikään liitokavio taidakaan olla, mutta jotenkin toivoisin, että siitä löytyisi hyvällä tavalla vähän enemmän paukkuja. Muutoin Masa on mukavan tasainen kaveri, jonka kanssa voisi pienellä energiatäydennyksellä vääntää koulua ihan hyvillä mielin.