perjantai 16. joulukuuta 2016

Hyvä harjoittelukaveri

Perjantain Artsin tunnille menin tuuraavalla ratsulla Paven potiessa takastaan. Valitsin ratsukseni Ekin. Ratsukoita tunnilla oli yhteensä neljä, ja pääsimme treenaamaan sulkutaivutuksia. Alkuverryttelyssä ravasimme pitkillä sivuilla etuosaa vähän uralta sisemmäs tuoden sekä pyöräyttelimme muutamia pääty-ympyröitä. Oikeassa kierroksessa Eki meni vähän liikaa edestä mutkalle, vasemmassa kierroksessa homma sujui paremmin. Jäin kuitenkin liikaa tekemään etuosan siirtämistä sisäohjalla, sillä paikoin etujalat jäivät uralle Ekin vain asettuessa ja taivuttaessa kaulaa ohjan perässä. Olisin saanut ottaa vasemman lavan paremmin ulko-ohjalla haltuun, jotta koko etuosa olisi siirtynyt sisemmäs.

Raviverryttelyn jälkeen hyppäsimme jo tunnin päätehtävälle. Siinä teimme sulkutaivutuksia uralla sekä muutamat kerrat lävistäjillä. Aloitimme oikeassa kierroksessa ja käynnissä. Kuten verryttelyssä, väänsin Ekiä taas liikaa oikeassa kierroksessa mutkalle. Ulko-ohja käteen ja uusiksi. Johan hommaan tuli jotain ideaa. Eki teki sulkutaivutuksen ihan asiallisesti, kun tosiaan tajusin ulko-ohjan merkityksen. Välillä Eki tosin lähti valumaan etuosallaan uralta sisemmäs, mutta oli palautettavissa takaisin tehtävälle helposti. Oikea kierros oli kuitenkin minulle kamalan kinkkinen. Ylävartaloa olisi pitänyt kiertää vähän oikealle, mutta istuin korkkiruuvina vasemmalle kiertyneenä. Melkoista äherrystä oli saada ylävartaloa käännettyä oikeaan suuntaan. Teimme sulkutaivutuksia heti perään oikeassa kierroksessa myös ravissa. Uusia ongelmia ei tullut. Takaosa oli helppo kontrolloida, joten huomiota jäi käytettäväksi etuosan hallintaan.

Sulkutaivutukset vasemmassa kierroksessa teimme heti ravissa. Olipa vain melkoinen ero kierrosten välillä! Oma istuntani kun oli jo valmiiksi kiertynyt toivotusti, niin sulkutaivutus tähän suuntaan meni melkein itsestään. Välillä sain toki muistaa pitää Ekin etuosan ravaamassa oikeaan suuntaan, ettei se pyrkinyt liikaa sisälle. Muutoin saimme tähän suuntaan kuitenkin hyviä hetkiä aika helposti. Oikeakätisenä oikean ohjan käyttäminen sujuu huomattavasti vasemman ohjan käyttämistä paremmin. Oli myös kiva huomata Ekin ryhdistäytyvän, kun sen sai rehellisemmin sulkutaivutukseen.

Muutamat lävistäjille tehdyt sulkutaivutukset olivatkin hankalampia, niin kuin opettaja oli ennakkoon varoittanut. Kun ei ollut seinän tukea, oli etuosan liike vaikeampi hahmottaa. Lävistäjillä etuosaan saikin kiinnittää vielä enemmän huomioita kuin takaosaan. Ekin takaosa tuli lävistäjilläkin ihan mukavasti, mutta etuosan kanssa minulla oli haeskelemista. Liikkeen suunta ja siten sen hahmottelu olivat vähän hukassa tässä paikassa tehtynä. Oikeita askeleita mahtui kuitenkin näihinkin mukaan.

Laukassa otimme vielä pitkille sivuille sulkutaivutuksen kaltaista. Lyhyet sivut piti puolestaan ratsastaa niin paljon tilaa käyttäen kuin mahdollista. Sulkutaivutukset laukassa olivat minulle vaikeita enkä saanut istuttua niitä yrittäessäni kovin hyvin. Niinpä Eki ei oikein ymmärtänyt, mitä hain emmekä saaneet kovin selvästi tunnistettavia pätkiä aikaiseksi. Jotain meni kuitenkin sinnepäin, ainakin opettajan kannustavasta palautteesta päätellen. Olisin vain saanut pitää vielä selvemmin sen etuosan hanskassa. Jäin jotenkin ehkä liikaa ajattelemaan ja ähertämään takaosaa. Oikeassa laukassa Eki pääsi pudottamaan raville muutamia kertoja, jonka jälkeen se jostain syystä tarjosi useamman kerran vasenta laukkaa. Muutoin yritin istua laukassa ja olla soutamatta itse, jotta Eki säilyttäisi laukan itse.

Loppuravissa teimme vielä muutamia sulkutaivutusmaisia hetkiä. Ekiin sai vielä nohitella vähän pontevuutta, se kun olisi mielellään jumputtanut tasaisen rauhallisesti. Lopputunnista Eki painoi hetkittäin vähän ohjalle. Tunnin treenit vissiin verottivat vähän sen voimia, sillä alkutunnista se jaksoi kantaa itsensä edestä ihan hyvin. Ekin kanssa oli kuitenkin mukava treenata. Kuten opettaja sanoi, oli se hyvä harjoittelukaveri kaikessa tasaisuudessaan ja mutkattomuudessaan. Se teki kaiken, mitä ymmärsi ja jos ei ymmärtänyt, puksutti rauhassa eteenpäin asiasta numeroa tekemättä. Onpas se vain leppoisa kaveri.