tiistai 20. joulukuuta 2016

Pidennyksiä ja lyhennyksiä

Tiistain toisella tunnilla oli puomeja. Ratsukoita oli kuusi, ja minä sain ratsukseni Hempan. Tunnilla pääsimme vuoroin lyhentämään ja vuoroin pidentämään askelta niin ravissa kuin laukassa sekä tekemään muutamat laukanvaihdot minipystyllä.

Alkuverryttelyssä teimme muutamia pysähdyksiä, ravi-käynti-ravisiirtymisiä sekä temponvaihteluita ravissa ja laukassa. Pysähdykset olivat Hempan mielestä mälsiä eikä se oikein malttanut odottaa, että sai luvan lähteä takaisin liikkeelle. Kun pidin pysähdykset riittävän lyhyinä, malttoi Hemppa paremmin. Siirtymiset ravin ja käynnin välillä olivat ihan ok. Temponvaihteluissa Hemppa taasen oli hyvä. Se lyhensi ja pidensi askelta niin ravissa kuin laukassa mukavasti. Sillä on melkoinen skaala käytettävissä, joten tällaiset treenit sen kanssa ovat antoisia.

Verryttelyn jälkeen siirryimme puomitehtäville. Ensimmäisenä tulimme keskihalkaisijalle kolmeen kohtaan asetettuja puomeja, jotka olivat lyhyen sivun suuntaisesti. Ravasimme niitä kahdeksikolla. Ensimmäiset puomit olivat pidemmillä väleillä, keskellä olleet lyhyemmillä ja toisessa päädyssä olleet tavallisilla. Näin pääsimme säätämään ravia sopivan usein. Kuten verryttelyssä tuli huomattua, oli askeleen pidentäminen ja lyhentäminen Hempan kanssa helppoa. Sen sai ajoissa sopivaan raviin, ja jos tuli sittenkin puomeilla vielä tarve vaikuttaa, otti se pyynnöt hyvin vastaan.

Seuraavaksi tulimme pari kertaa laukassa kuvion, jolle lähdettiin vasemmassa laukassa. Lyhyeltä sivulta käännyttiin keskihalkaisijalle ja jatkettiin se suoraan vasemmalle kääntyen. Siitä ratsastimme uraa myöten kentän keskellä lyhyen sivun suuntaisesti olleille puomille, minipystylle ja toiselle puomille. Siinä pyrimme vaihtamaan laukan. Sen jälkeen ratsastimme taas keskihalkaisijaa myöten oikeassa laukassa, käännyimme oikealle ja tulimme puomien ja minipystyn tehtävän vielä toisesta suunnasta. Tulimme tehtävän pari kertaa. Hankalin osuus meille oli päästä keskihalkaisijaa pitkin kunnolla katsomopäätyyn. Hemppa alkoi vähän tuijotella omiaan ja jarrutti laukkaa. Nohitin sitä äänellä, niin selvisimme nämä kohdat, vaikka hieman takkuillen. Ensimmäisellä kierroksella vasen laukka vaihtui minipystyllä oikeaksi, mutta vaihto oikeasta vasempaan piti tehdä ravin kautta. Toisella kierroksella saimme molemmat vaihdot tehtyä hypyissä.

Tunnin viimeisenä tehtävänä tulimme laukassa pääty-ympyrällä lyhyemmillä ja pidemmillä väleillä olleita puomeja. Katsomopääty oli Hempan mielestä edelleen sen verran jännä, että sen huomio karkasi pidennyspuomien aikana vähän muualle. Vaan Hempan laukka nyt on lähtökohtaisesti sen verran pitkää, että selvitimme puomit siitä huolimatta. Lyhennyspuomeilla oli nyt vähän hankaluuksia, kun Hempan mielestä olisi ollut kiva kipittää katsomopäädystä reippaasti pois. Kun sain sen huomion napattua, sujuivat lyhennyspuomitkin. Jos Hemppa taas jäi omiin mietteisiin, en saanut kerättyä laukkaa ajoissa kasaan, ja puomit ylittyivät vähän rämpien. Hemppa kuitenkin lyhensi myös hyvin, kunhan se vain muisti kuunnella kuskia.

Loppuravissa annoin Hempan venyttää ohjan perässä eteen ja alas enkä enää prässäillyt kummempia. Ravi rullasi hyvin, ja Hemppa oli rento, joten pääsimme siirtymään käyntiin. Tunnin tehtävät olivat kyllä Hempalle luotuja. Sen pidennys- ja lyhennystaidot pääsevät loistamaan tällaisella tehtävällä. Tunti Hempan kanssa oli ihan kiva, vaikka emme niin toisia ymmärräkään. Vaan tänään se ei haitannut, ja tehtävät sujuivat ihan asiallisesti.