maanantai 28. maaliskuuta 2016

Tehtäviä sileällä ja puomeilla

Pienen pääsiäisloman jälkeen treenit jatkuivat maanantain koulutunnilla. Ratsunani oli Pave tulevan perjantain koulukisoja silmällä pitäen. Ratsukoita tunnilla oli yhteensä kuusi, ja pääsimme treenaamaan niin koulua kuin puomeja.

Alkuverryttelyssä ylitimme keskiympyrän kaarella olleita kolmea puomia ravissa. Pave oli tehnyt yhden tunnin alle ja ehtinyt huokaista välissä pienen tovin. Liekö se ollut vähän väsynyt vai mitä, mutta alkutunnista Pave oli aika etupainoinen. Muistuttelin itseäni olemaan näpräämättä ylimääräistä ohjilla ja sen sijaan ratsastamaan pohkeilla riittävästi. Puomit ylittyivätkin ravissa aika mukavasti. Olisin saanut taivutella Pavea rehellisemmin ympyrällä, mutta olin tyytyväinen ravin tahtiin sekä kohtuullisen asialliseen ympyrän tiehen.

Seuraavaksi teimme siirtymisiä askellajin sisällä. Lyhyellä sivulla ratsastimme ravia lyhyemmäksi ja pitkällä sivuilla pyrimme tekemään ravissa askeleen pidennyksiä. Jos yritin nyhrätä Pavea lyhyemmäksi ohjalla, se jännittyi ja nihkeili vastaan. Jos tajusin käyttää istuntaa ja turvautua ohjaan mahdollisimman vähän, teki Pave lyhennyksiä asiallisemmin. Aina en saanut istuntaani toimimaan oikealla tavalla, mutta onnistuneet hetket palkitsivat. Pave kuunteli istuntaa hyvin ja lyhensi ravia aika helposti, kun sain tehtyä pyynnöt oikein. Askeleen pidentämiset jäivät vaatimattomiksi, mutta Pave kuitenkin toimi niissä oikein. Se lähti mielellään rennompaan raviin, kun lyhennys oli tehty oikein.

Hyödynsimme lyhyempää ravia myös laukannostoissa. Nostimme lyhyeltä sivulta laukan ja laukkasimme pitkän sivun. Pääty-ympyrällä puolestaan otimme laukan pois ja teimme kuvion uudelleen. Pave seurasi tarkasti muiden hevosten menoa, jolloin se yritti ennakoida laukannostoa eikä oikein malttanut kuunnella. Nollailin tilannetta pyörittelemällä ympyröitä ja hakemalle meille väljempää tilaa. Valtaosa laukannostoista meni aika hätäisesti, vaikka yritin valmistella niitä. En kuitenkaan saanut Paven ravia riittävästi haltuun, mikä tietysti heijastui nostoihin. Muutama asiallisempi nosto tuli heti, kun sain Paven kuulolle ja odottamaan. Silloin se myös ehti tajuta pyyntöni eikä vain seurannut muiden hevosten esimerkkiä ja yrittänyt livahtaa kiihdytysravin kautta laukkaan. 

Tulimme puomejakin laukassa. Tehtävänä oli nostaa lyhyestä ravista laukka ja tulla noin 20 metrin suora linja. Laukannosto ajoittui aika lähelle puomilinjaa, jolloin kuusi askelta väliin oli ihan sopiva. Laukka ei tosin pyörinyt kunnolla, vaan vaati aina pienen käynnistymisajan. Laukannostot menivät myös ihan miten sattuu, kun Pave pyrki ennakoimaan enkä saanut palautettua keskittymiskykyämme kovin hyvin. Saimme kuitenkin tultua linjaa kuudella askeleella, vaikka laukka ei aina paras mahdollinen ollutkaan. Tulimme laukkapuomeja vielä palaamalla alkutunnin keskiympyrälle. Nyt sillä olleet kolme puomia tultiin laukassa. Kuten aiemmalla tehtävällä, laukka olisi saanut sujua tasaisemmin ja paremmin, mutta ratti oli kuitenkin mukana. Opettaja myös muistutteli korjaamaan istuntaa suoremmaksi, sillä olen alkanut jostain syystä painua hieman etukumaraan. Ei varmaankaan ole ihme, ettei hevonen laukkaa kunnolla, jos kuski könöttää melkein kaulalla. Taas yksi asia korjauslistan jatkoksi.

Loppuravissa annoin Paven venyttää eteen ja alas, minkä se teki hyvin. Välillä se yritti alkaa kiirehtiä, mutta toppuuttelin sen aina takaisin rauhallisempaan, mutta silti ihan sujuvaan raviin. Tässä tunnissa hyvää oli se, että vaikka keskittyminen karkaili meiltä molemmilta, saimme napattua sen takaisin. Laukannostojen olisin halunnut sujuvan paremmin, sillä edellisellä itsenäisellä tunnilla Pave väläytteli muutamat hyvät nostot. Nyt en vain valmistellut riittävästi, vaan jäin vähän toivomaan asioiden tapahtuvan itsekseen. Parasta tunnissa oli kuitenkin se, että tajusin ottaa nollaushetkiä tarvittaessa. Sen sijaan, että olisin alkanut häslätä pakan levittyä, otin pienen tauon ja järjestelin asiat paremmalle mallille. Siitä olikin paljon kivempi palata aina tehtävän pariin.