tiistai 23. helmikuuta 2016

Jumppaa pienillä esteillä

Tiistaina Pian estetunnilla pääsimme vähän jumppaamaan pienillä esteillä. Menin tunnin Pavella, ja ratsukoita oli yhteensä kolme. Alkuverryttelyssä ravasimme puomeilla kiemurauraa sekä teimme siirtymisiä ravin ja laukan välillä. Meille hommaksi tuli kunnon taivuttelut eteneminen samalla säilyttäen. Sain tahkota puomeja melkoisesti, mutta hiljalleen aloimme Paven kanssa hieman notkistua. Eteenpäinpyrkimykseen pyrin kiinnittämään tänään myös huomiota, ettemme jäisi himmailemaan tai vaihtoehtoisesti kipittäisi.

Ensimmäisenä tehtävänä tulimme kaarevalla linjalla olleet ravi- ja laukkapuomit. Ensimmäisen puomisarjan yli ravasimme, jonka jälkeen nostimme laukan ja tulimme laukkapuomit. Ravipuomit menivät ihan ok, mutta laukka tuppasi nousemaan siten, että Pave kiihdytti ravia ja venähti samalla pitkäksi. Sain hioa nostoa eniten. Suurin apu tuli siitä, kun sain Paven ravaamaan puomit vähän terävämmin ja lyhyempänä, jolloin laukkakin nousi paremmin. Laukkapuomit ylittyivät aika tasaisesti. Tehtävä muuttui vielä sen verran, että tulimme ensin molemmat puomisarjat ja jatkoimme niistä lävistäjällä olleen askeleen sarjalle. Puomit menivät edelleen ihan ok, mutta sarjalle sain ratsastaa tien paremmin. Muuten ponnistuspaikka sattui hassusti. Sarja meni muutoin asiallisesti yhdellä askeleella.

Seuraavaksi tulimme keskihalkaisijalla ollutta puomin ja pienten pystyjen jumppasarjaa, jonka lopussa lähdimme aina aloitussuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan. Puomin ja ensimmäisen pystyn väli oli kaksi askelta, mutta hurautin sen pari kertaa roikaisevalla yhdellä askeleella, kun en ollut tajunnut väliä oikein. Kahden askeleen välissä oli tarkoitus saada hevosta lyhyemmäksi, jolloin jumppasarja menisi helpommin. Lopulta tajusin ratsastaa tämän välin oikein, jolloin jumppa todellakin meni helpommin, kun Pave ei ollut niin pitkä. Suunnanmuutoksissa sain korjata laukan ravin kautta, sillä en ehtinyt ajatella tai edes yrittää saada vaihtoa viimeisellä pystyllä. Jumppasarjalla oli hyvä miettiä omaa mukautumista ja kevyessä istunnassa pysymistä. Näitä asioita haluaisin treenata enemmänkin, jotta oppisin Paven hyppytyylin kunnolla ja pysyisin hypyissä helposti mukana.

Lopuksi tulimme vielä kaikki tehtävät putkeen eli ravi- ja laukkapuomit, lävistäjäsarja ja loppuun jumppasarja molemmista suunnista. Matkaan lähdimme oikeassa kierroksessa ravaten. Ravipuomit menivät asiallisesti, ja Pave nosti laukan hyvin niiden jälkeen. Laukkapuomit ylittyivät sujuvasti, ja samalla tavalla selvitimme lävistäjäsarjan askeleella. Pave myös nappasi sen b-osalla toivotusti vasemman laukan, joten pääsimme suoraan kaartamaan keskihalkaisijan jumppasarjalle. Puomin ja ensimmäisen pystyn väli meni toivotusti kahdella askeleella, ja Pave selvitti muut pystyt hyvin. Jumppasarjan jälkeen sain korjata laukan oikeaksi ravin kautta. Pitkällä sivulla annoin Paven laukata pätkän rennommin ennen kuin vähän lyhensin sitä tullessamme uudelleen jumppasarjalle. Kaarre oikeassa laukassa oli hieman vasempaa hankalampi, mutta pääsimme jumppasarjan aloittavalle puomille kohtuullisesti. Muut hypyt menivät myös ihan hyvin. Jumppasarjan jälkeen sain taas korjata Paven ravin kautta vasempaan laukkaan, ja tehtävä olikin siinä.

Tällä tunnilla oli mukavasti taas mietittävää. Tehtävillä parempi valinta oli vähän lyhyempi, mutta silti aktiivinen laukka. Pitkällä laukalla ja hevosella tuli lähinnä pulmia saada jalat riittävän nopeasti ylös erityisesti jumppasarjalla. Pave oli tänään tasaisen mukava itsensä. Kuvittelen, että menimme ihan kohtuullisen asiallista laukkaa emmekä toivottavasti madelleet. Pienten esteiden treenit ovatkin kivoja, kun niissä saa keskityttyä tekniikkaan. Niin ja omaan mukautumiseen, jota toivoisin yhden tunnin pääaiheeksikin.