tiistai 13. lokakuuta 2015

Uusi tamma testissä

Tiistain Tallinmäen tunti poikkesi hieman tavallisesta, sillä Jetin sijasta menin uudella tuttavuudella. Nimittäin Tähti-Gabriellalla eli Ellulla, joka on 2002 syntynyt suomenhevostamma. Ellu on asustellut Tallinmäellä jo tovin, mutta se on jäänyt minulta testaamatta. Onneksi tilanne korjaantui tänään. Ellusta tiedän sen verran, että sillä on aiemmin kisattu jonkin verran esteitä muistaakseni 80 sentin tasolle saakka, ja se onkin siinä hommassa ihan näppärä. Säkäkorkeus sillä taitaa olla jossain 150 sentin tuntumassa, pieneltä se maasta käsin vaikutti.

Kaikissa askellajeissa tehdyn nopeahkon alkuverryttelyn aikana Ellu tuntui ihan lystiltä. Se eteni kohtuullisesti ja pysyi toivotulla reitillä asiallisesti. Laukassa siihen sai hakea hieman vauhtia, jotta laukka alkoi pyöriä eikä jäänyt epämääräiseksi mökellykseksi. Rattikin toimi ihan hyvin, joskin vasemmassa kierroksessa oli ehkä hitusen enemmän työtä. Tunnin ajan pyörimme pitkälti kolmen ympyrän kuviolla. Pääty-ympyröillä oli sama suunta ja keskiympyrällä vastakkainen. Tulimme kuvion nopeasti käynnissä, kunnes tulimme sitä ravissa. Ensin teimme suunnanmuutoskohdissa muutaman askeleen käyntisiirtymät. Sitten puolestaan teimme edelleen pääty-ympyrät ravissa, mutta keskiympyrän tulimme laukassa.

Ympyrät ravissa sujuivat ihan mukavasti. Sain muistaa tuttuun tapaan ulkopuolen avut sekä varoa, etten jäisi roikkumaan ohjiin ja saisi Ellua tekemään samoin. Oikeassa kierroksessa löysimme mukavia hetkiä samoin kuin vasemmassa, mutta siinä suunnassa sain houkutella asetuksia vähän enemmän läpi. Siirtymiset ravista käyntiin olivat hieman venyviä. Yritin valmistella niitä, mutta lopullinen loksahdus niiden osalta jäi saamatta. Muutamat siirtymät onnistuivat tosin ihan kivasti istunnalla jarruttamalla. Istunnan jämäkkyys tai sen puute oli todennäköinen syypää siirtymisten venymiseen. Samoin kuin se, että valmistelut saattoivat jäädä puolitiehen. Siirtymät käynnistä raviin sen sijaan sujuivat ihan kivasti. Pientä pontevuutta niissä toki olisi voinut olla.

Laukannostot ravista takkusivat aluksi. Ellu tahtoi kiihdyttää noston sijasta. Kun ravin sai oikeasti lyhennettyä, onnistuivat nostotkin paremmin. Aika tarkasti ne silti sai ratsastaa. Humputteluravista nostot eivät tosiaan onnistuneet. Laukka keskiympyrällä sujui molempiin suuntiin ihan ok. Vauhtia tosin sai olla melkoisesti, että laukka pyöri eikä Ellu jäänyt ihmeelliseen mökellyslaukkaan. Vauhdin takia ympyrät tuntuivat vain hurahtavan ohi ilman, että ehdin oikein vaikuttaa menoon. Muutaman hetken sain Ellua sekä laukkaamaan isommin että hitusen rentoutumaan, jolloin meno parani heti. Mutta silti valtaosa ympyröistä meni vähän huitaisten. En muka pysynyt reippaammassa menossa mukana. Tai sitten en vain osannut pyytää kuin yhtä asiaa kerralla. Joka tapauksessa kivaa oli se, että meno oli aika samanlaista suunnasta riippumatta. Siirtymiset laukasta raviin olivat vähemmän yllättäen venyviä ja kipittäviä. Onneksi siirtymisistä pääsi nopeasti jatkamaan ympyrälle, jossa Ellun sai malttamaan nopeasti.

Loppuraveissa annoimme hevosten vielä venyttää eteen ja alas. Ellu teki tämän pääosin mukavasti. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kerta Ellulla oli aika kiva. Laukka toki oli hassua, mutta muuten Ellu oli aika mutkaton. Hauska uusi tuttavuus, jonka kanssa voisi käydä kokeilemassa myös hyppelyitä.