lauantai 16. toukokuuta 2015

Kotikentän koulukisaharjoitukset

Verryttelyssä Jetilas edustaa, kun kuski taas leikkii
peliä nimeltä bongaa 101 ratsastajan perusvirhettä. © Kaisa
Lauantaina Tallinmäellä järjestettiin koulukisaharjoitukset. Luokkina oli perusmerkki, C-merkin kouluohjelma sekä K.N. Special. Minulle ja Jetille noista järkevin oli K.N. Sen lisäksi pyysin luvan ratsastaa kokemuksen ja palautteen vuoksi A-merkin kouluohjelman. Tuomarina oli aiemmistakin kotikoulukisoista tuttu opettaja, jonka tunneillakin olen ollut. Skaala arvioinnissa oli tuttuun tapaan kiltti.

K.N. Specialin verryttelyssä testailin ohjelmasta parit laukkalävistäjät sekä keskiravit. Jetti oli hitusen tahmeana, mutta alkoi verryttyään toimia tuttuun tapaansa. Laukkalävistäjät menivät vähän puskemiseksi, jolloin Jetti jännittyi ja pudotti raville hieman liian aikaisin. Keskiravit lähtivät keventäen mukavasti, harjoitusravissa epävakaa istuntani söi liikettä. Sen isompia en verryttelyssä tehnyt ja omaa vuoroa odottaessani keskityin vain pitämään Jetin hereillä.

K.N. Specialin alkutervehdykseen tulimme kohtuullisen suorassa, mutta pysähdyksessä hieman vinoon jääden. Matkaan pääsimme kohtuullisesti, ja tuomari antoi numeroksi 7,5 terävyyttä toivoen. Ensimmäinen loiva kiemura jäi vajaaksi. Huomasin sen radalla, mutta en ehtinyt korjata. Tuomari oli kiltti ja antoi numeroksi 7,5. Lävistäjän keskiravista en odottanut kummoisia, sillä Jetti oli kouluaitojen sisällä lakannut reagoimasta pohkeeseeni. Jonkinlaista muutosta saimme aikaiseksi, mutta luovutin itse ennen aikoja. Tuomari antoi numeroksi 7 ja kehotti jatkamaan loppuun saakka. Kymmenen metrin voltti oikealle oli hitusen iso, mutta muuten ok. Tuomarilta tästä 8. Toinen loiva kiemura meni paremmin, vaikka jäi lopusta vähän vajaaksi, numeroksi 8. Lävistäjän kolmen askeleen käyntisiirtymä oli ihan ok, toki raviin palaaminen olisi saanut olla napakampi, numeroksi 8. Kymmenen metrin voltti vasemmalle oli kuvioltaan ok, mutta tuomari toivoi taivutusta sisäpohkeella ja antoi numeroksi 7,5. Siirtyminen käyntiin oli hitusen töksähtävä. Tuomari toivoi parempaa valmistelua, numeroksi 7,5. Pysähdys I:ssä oli ok. Liikkeelle lähtemisen jälkeen aloin nohittaa Jettiä, ettei se hyytyisi. Tuomari pyysi antamaan hevosen kävellä rauhassa. Numeroksi 7.

Oikea laukka nousi hitusen ennen pistettä ja hieman tuupaten. Numeroksi silti 8, kehotuksena olla nojaamatta nostossa eteenpäin. Laukka ei lähtenyt rullaamaan, vaan meno oli hidasta. Pääty-ympyrän laukasta saimme numeroksi 7,5 samoin kuin lävistäjän laukasta, joka loppui hieman liian aikaisin. Vasen laukka nousi myös hieman ennen pistettä. Tuomari kehotti säilyttämään kyynärkulman ja suoristamaan hevosen nostoon, numeroksi 7,5. Pääty-ympyrän laukka oli myös tahmeaa. Tuomari neuvoi ratsastamaan hevosen paremmin ohjan ja pohkeen väliin ja antoi numeroksi 7,5. Lävistäjällä laukka putosi taas liian aikaisin, numeroksi 6,5. Niinpä esitimme siirtymän käyntiin raviaskeleiden kautta, numeroksi 6,5. Lopputervehdykseen pääsimme hieman hitaasti edeten, mutta tuomari kehui sitä hyväksi ja suoraksi. Numeroksi 8. Huh, ensimmäinen rata oli pulkassa.

Tuomari kommentoi suoritustamme näin: ”Hyvä + varma ratsastus, aktiivisuutta (mutta ei vauhtia) lisää läpi ohjelman. Hyvä.” Pisteitä saimme 184,5 ja prosentteja 73,8. Tällä tuloksella sijoituimme kuuden ratsukon luokassa toiseksi. Hassua, miten rata videolta katsottuna ei ollut ihan niin tervassa kahlaamista kuin miltä se selkään tuntui. Sorruin omassa ratsastuksessani hätäilemään melkoisesti ja sitä myöten tuuppaamaan, mikä varmasti jarrutti Jettiä. Jotain hyvää oli kuitenkin siinä, että käteni olivat nousseet ainakin pari milliä ylöspäin. Vielä kun saisin pidettyä ne kevyesti kyljissä kiinni ja nyrkit vierekkäin kannettuina.

A-merkin verryttelyssä testasin muutamat vastalaukannostot sekä keskilaukat. Samalla yritin herättää Jetin liikkumaan paremmin. Kouluaitojen ulkopuolella tämä onnistuikin, ja sain jopa säädettyä laukkaa ilman pudotuksia raville. Jetti tuntui verryttelyssä aika kivalta itse asiassa. Näillä eväillä lähdimme tahkoamaan päivän toisen ohjelman.

A-merkin radan alkutervehdykseen tulimme kohtuullisesti. Tuomari kehui suoruutta ja antoi numeroksi 7. Kymmenen metrin voltti oikealle, vaihtoura ja samanlainen voltti vasemmalle olivat vähän epätasaisia. Tuomari kommentoi ulkoapujen ja pyöreyden puutetta sekä Jetin kaatumista vasemmalle. Ensimmäisestä voltista numeroksi 7, vaihtourasta 6,5 ja voltista vasemmalle 7. Pohkeenväistö vasemmalle lähti hieman takaosa edellä, ja loppupuolella takaosa puolestaan tuntui jäävän, numeroksi 6,5. Keskiravi lähti odotetun nihkeästi, ja tuomari toivoi sitä enemmän ylämäkeen, numeroksi 6,5. Pohkeenväistö oikealle lähti vaisummin, ja tuomari toivoikin terävyyttä, numeroksi 7. Peruutuksessa askelia tuli pari ylimääräistä, ja muutenkin suoritus oli jännittynyt. Tuomari toivoi pehmeyttä eikä liikaa kädellä ottamista, numeroksi 6,5. Keskikäynnissä sorruin taas tuuppaamaan, siitä 7,5. Ensimmäinen vastalaukka eli vasen laukka nousi hieman ponnettomasti, ja Jetti pääsi pudottamaan raville liian aikaisin. Se oli muutenkin aika vinossa laukan ajan. Numeroksi 6. Oikean laukan saimme pisteessä, mutta etenimme aika tahmeasti kymmenen metrin voltilla. Numeroksi 7. Keskilaukkaympyrä ei ollut keskiaskellajia nähnytkään, numeroksi 6,5. Sen jälkeen Jetti pääsi pudottaman raville liian aikaisin. Yritin saada sitä takaisin laukkaan, vaan en enää ehtinyt.

Lävistäjänkään keskiravi ei lähtenyt kummoisesti, tuomari totesi sen löysäksi ja antoi numeroksi 6,5. Keskikäyntiin siirtyminen oli helppoa, siitä numeroksi 7. Toisen vastalaukan eli oikean laukan nostaminen lipui hitusen pisteen yli, mutta säilyi toivotun ajan. Jetti oli tähänkin suuntaan vinossa, kuten tuomarikin kommentoi, numeroksi 7. Vasemman laukan nostin puolestaan hitusen ennen pistettä, ja voltti oli samanlainen kuin aiemminkin, hieman ponneton siis. Näistä molemmista numeroksi 7. Keskiympyrä keskilaukassa oli minun ja tuomarin sanoin ponneton, numeroksi 6,5. Muutenkaan laukka ei pyörinyt, ja lävistäjällä menin vielä tuuppaamaan Jetin takaosan vinoon. Laukka putosi sen seurauksena vallattoman aikaisin, numeroksi 6. Lopputervehdykseen tulimme kiemurrellen, mutta onneksi rata päättyi siihen. Tuomari kommentoi painoni karkaamista vasemmalle sekä Jetin kiemurtelua. Ohjelman viimeisestä kohdasta numeroksi 6,5.

Tuomarin kommentit ohjelmastamme: ”Saisi olla terävämpi läpi ohjelman, nyt hieman löysä + pitkä. Oma istunta karkaa hieman vasemmalle.” Pisteitä saimme 180,5 ja prosentteja 66,85. Sain vielä suullista palautetta tuomarilta. Hän sanoi perusratsastuksen olevan siistiä, mutta saisin topakammin ratsastaa Jetin avuille ja ennen kaikkea suoraksi. Sitä kautta olisi helpompi myös ratsastaa hevoseen aktiivisuutta. Saimme myös kommenttia liian avonaisesta muodosta helpon A:n ohjelmaa ajatellen. Sekin on totta ja työn alla. Suoruuden ja paremman pohjeratsastuksen myötä tämäkin ongelma varmasti voisi korjaantua parempaan suuntaan.Irtosihan se hymy viimein. © Kaisa
Ohjelmien tahkoaminen oli taas opettavaista. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka oma ratsastus muuttuu heti, kun verryttelyalueelta siirtyi kisaradalle. En enää jännitä koulukisoja niin paljon kuin aikoinaan, mutta jokin kehossani silti niiden aikana muuttuu. Ilmeisesti ratsastuksestani tulee niin paljon suorituskeskeisempää, jolloin rentous jää matkasta. Tuomarilta saadut palautteet auttavat taas treeneissä eteenpäin. Siksipä niihin koulukisoihin tuleekin osallistuttua. Ulkopuolisen arvioijan kommentit antavat aina ajateltavaa.

Videoista ja kuvista kiitos Kaisalle!