keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Johtaminen treenissä

Keskiviikon tunnilla luvassa oli kavaletteja. Kahdeksan ratsukon tunnille sain Epperin, josta olin kovin mielissäni. Epperistä ehti tulla taukoa vuosi, sillä viimeksi olen mennyt sillä viime vuoden kesäkuussa. Epperissä hauskaa on se, että sen ulkomuoto kätkee taakseen ihan mukavan ratsun, jos sen saa houkuteltua esiin. Etenkin esteillä Epper voi olla tasaisen luotettava hyppääjä, joka tosin välillä unohtaa oman itsesuojeluvaistonsa ja pelastaa kuskin mitä hulluimmista paikoista. Nimimerkillä kokemusta on.

Alkuverryttelyssä keskityin heti siihen, että yritin ratsastaa takajalkoja töihin ja kohottamaan etuosaa. Epper tykkää mennä etupainoisena, jos sille annetaan se mahdollisuus. En halunnut kokeilla pienienkään kavalettien kohdalla etupainoista mönkimistä, mikä varmasti oli oikea ratkaisu. Epper liikkui aika mukavasti, mutta pyrki kyllä pysymään pitkänä ja etupainoisena. Keskityin sitten kohottaviin puolipidätteisiin ja pohjeratsastukseen, mikä välillä toi keveyttä ratsun etuosaan. Välillä taas huomaamatta Epper oli onnistunut venymään pitkäksi ilman, että olin huomannut. Epper ei kuitenkaan painanut missään välissä ohjille tai ollut tuntuvasti raskas, mutta kovasti se silti muistutti tavarajunaa.

Ehdimme ottaa ennen päätehtävää pari lyhyempää tehtävää, mutta kertaan nyt vain kaksi pidempää tehtävää. Päätehtävänä oli hypätä ensin ympyrällä minikavaletti ja jatkaa sen jälkeen lävistäjällä olleelle miniristikolle, jossa vaihdettiin laukka. Sen jälkeen hypättiin taas ympyrällä minikavaletti sekä edettiin toiselle lävistäjäminiristikolle tavoitteena vaihtaa laukka toiseenkin suuntaan. Minikavalettien yli pääsimme ympyröillä ihan mukavasti. Kertaalleen Epper tosin pääsi venymään pitkäksi, jolloin askel ei sopinut, ja möngimme kavaletista hassusti yli. Matka kuitenkin jatkui aika nopeasti pienen mokan jälkeen. Aiemmin tunnilla olin onnistunut vaihtamaan miniristikolla oikean laukan vasemmaksi, mutta tällä tehtävällä jouduin korjaamaan sen hypyn jälkeen. Epper osaa kuitenkin tehdä laukanvaihdon lennosta, jolloin sain korjattua laukan tällä tavoin näppärästi. Laukanvaihto hypyssä vasemmasta oikeaan sen sijaan sujui mukavasti.

Tämän tehtävän lisäksi ehdimme tulla lopuksi myös pelkät lävistäjäminiristikot kertaalleen. Epper laukkasi mukavasti, mutta opettaja muistutti pitämään sen lyhyenä. Olisin saanut ratsastaa tämän tarkemmin, mutta puolittainenkin onnistuminen riitti pitämään Epperin ihan hyvänä. Oikea laukka ei taaskaan vaihtunut hypyssä, mutta korjasin sen lennosta. Matka jatkui sen jälkeen sujuvasti, ja sen seurauksena saimme vaihdettua vasemman laukan hypyssä näppärästi oikeaksi. Itse olin molemmissa tehtävissä tyytyväinen siihen, että vaikka välillä hukkasin ponnistuspaikan, sain jatkettua ratsastusta enkä jäänyt arpomaan ylimääräistä. Johtamiseni oli välillä tuttuun tapaan liioiteltua. En tosin tiedä, mikä aiheutti näillä tehtävillä sen, ettei laukka enää vaihtunutkaan oikeasta vasemmaksi. Ehkä Epper oli aina tehtävän alussa vähän turhan pitkä, jolloin sen oli vaikea tehdä vaihtoa.

Loppuraveissa Epper liikkui oikein mukavasti, mitä nyt edelleen pituutta ja etupainoisuutta tavoitellen. Itse olin ratsuuni hyvin tyytyväinen. Sehän oli oikein kiva! Vuoden tauon aikana olin ehtinyt unohtaa, että Epper on hyvänä päivänä mukavaliikkeinen ratsu, joka tekee tehtävät kohtuullisen varmasti. Opettajalta tuli tunnin aikana kommenttia liioitellusta myötäyksestä ja varoitus siitä, etten sen aikana vahingossa vetäisi ohjasta taakse. Olen tottunut tekemään ison johtamisen, sillä sen avulla olen saanut useimmat hevoset vaihtamaan laukan hypyssä. Siksipä eleen pienentäminen olikin haastavaa, mutta yritin parhaani. Hiljalleen sain johtamista aavistuksen pienemmäksi, jolloin opettaja kertoi Epperin pysyvän paremmin minun allani eikä karkaavan liioitellun ohjasotteen perässä muualle. Kehuin ratsuani myös opettajalle, minkä seurauksena pääsenkin hyppäämään sillä ensi viikon estetunnilla. Toivottavasti meillä yhteistyö toimii silloinkin vähintään yhtä mukavasti.