lauantai 14. joulukuuta 2013

Ponnistuspaikan säätelyä

Lauantaiaamuna suuntasimme Noran ja Kaisan taas Helin pitämälle estetunnille. Puppea olikin ehtinyt tulla ikävä, joten oli korkea aika päästä sen kyytiin. Alkuverryttelyn käynti- ja raviosuuksissa Puppe liikkui vähän muutamaan aiempaan kertaan verrattuna hitaammin, mutta laukassa ruuna oli hereillä ja eteni kivasti. Koetin muistaa pitää Pupen pois makoilemasta etuosallaan, mutta kuten tunti lopulta osoitti, jäi se ajatuksen tasolle.

Ensimmäiset hypyt otimme ponnistuspuomin ja pystyn suoralle linjalle. Väli oli kahdeksan metriä ja siihen piti saada kaksi askelta mahtumaan. Oikeassa kierroksessa tulimme ensin vähän reippaampaa laukkaa tavoitteena saada ponnistuspaikka lähelle pystyä. Sitten tulimme lyhyemmässä laukassa, jolloin ponnistuspaikka piti saada vähän kauemmas.Vasemmassa kierroksessa puolestaan tulimme suoraan tehtävän kolmesti putkeen ensin reippaassa laukassa, sitten lyhyemmässä ja lopuksi tavallisessa. Aluksi en saanut riittävän reipasta laukkaa, mutta sitten innostuin kaasuttamaan, jolloin Puppe kiskaisi välin yhdellä askeleella. Eihän sille voinut taaskaan kuin nauraa. Puppe varmasti ajatteli, että mennään jukopliuta sitten, kun käsketään. Tämän jälkeen löytyi järkevä reippaampi laukka. Lyhentäminen taas oli vaikeaa. Pidätteet eivät menneetkään niin hyvin läpi reippailun jälkeen, jolloin emme päässeet ihan siihen ponnistuspaikkaan kuin opettaja toivoi, mutta saimme kuitenkin aikaisempaan eroa. Vasemmassa kierroksessa reipas laukka onnistui kivasti. Lyhyempää laukkaa en aluksi meinannut saadakaan taas, kun pidätteet olivat vähän turhia Pupen mielestä. Opettaja pisti meidät vielä voltille ennen kuin pääsimme tehtävälle. Jarrut menivät läpi, ja sain tuotua Pupen vähän kauemmas. Normaalisti tultuna tehtävä meni ok, joskin laukka pääsi pystyllä vaihtumaan turhaan vasemmasta oikeaan.

Sitten tulimme oikeassa laukassa ristikon ja okserin ja myöhemmin trippelin suoran linjan, jonka väli oli myös kahdeksan metriä. Ensin tulimme tehtävän ristikkona ja okserina, jolloin jäimme vähän kauas toisesta esteestä, mutta yli pääsimme silti. Sitten okseri muuttui trippeliksi ja pääsimme tehtävän sujuvammin kahdella askeleella. Opettaja kommentoi käteni palautuneen myötäyksestä vähän turhan äkkiä, mikä on valitettavan tuttu pulma minulle.

Kaisalle kiitos ratapiirroksesta!
Lopuksi tulimme ristikon, trippelin, pystyn ja okserin lyhyen radan oikeasta laukasta aloittaen. Ristikon ja trippelin väli meni mukavasti ja sain pidettyä käden vähän pidempään myötäyksessä, mutta omasta mielestäni palautin sen vieläkin vähän liian nopeasti takaisin. Minulla on jostain syystä kamala kiire jo hypyn aikana. Pystylle näin ponnistuspaikan valuvan liian lähelle, joten komensin ääneä vahvasti käyttäen Puppea lähtemään kauempaa. Ratsu näki parhaaksi totella ja pääsimme vähän kauempaa sille lähtien. Pystyltä okserille tuli päästä neljällä askeleella, mikä onnistui, mutta oioin vähän liikaa. Se ei onneksi vaikuttanut hyppyyn, ja laukka vaihtui okserilla toivotusti oikeasta vasemmaksi. Tulimme saman tehtävän vielä kahdesti, ja viimeisellä kierroksella muutama este oli 80 sentissä. Toinen kerta meni ihan mukavasti. Kolmannella kerralla laukka pääsi vaihtumaan ristikolla oikeasta vasemmaksi eikä se korjautunut trippelillä, joten korjasin sen ravin kautta ympyrällä ennen jatkamista kolmoselle. Laukka ei päässyt rullaamaan kolmoselle ihan niin hyvin kuin olisi pitänyt, jolloin sille tuli pieni hyppy. Neljä askelta okserille jäi hitusen kauas, jolloin Puppe joutui venyttämään ja hyppy ei ollut paras mahdollinen. Yli siitäkin silti pääsimme, ja päivän hyppelyt olivat pulkassa.Opettaja kehui Pupen liikkuneen mukavasti. Keulaa toki olisi saanut ratsastaa paremmin ylös eli Pupen takajalkoja töihin, mutta tämä jäi vähän reippailun jalkoihin. Minun pitää vielä tajuta, ettei reippaasti meneminen tarkoita automaattisesti sitä, että hevosella on takajalat käytössä. Niinpä päivän ongelmana oli ratsun etupainoisuus ja sitä myöten hidas reagoiminen pidätteisiin. Onneksi tämä ei tuottanut tällä kertaa sen suurempia ongelmia. Tunnin jälkeen olikin hassua tuumata, että yhteistyömme Pupen kanssa taitaa olla taas menossa parempaan suuntaan. Nyt se jo liikkuu rutkasti helpommin kuin alkuaikoina. Seuraavaksi vielä kaasun lisäksi jarrut sopivasti matkaan, niin pääsemme viemään yhteistyötämme eteenpäin.

Videoista kiitos Alekseille!