keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Hidas syttyminen

Keskiviikon valmennusryhmän tunnilla oli esteitä, ihanaa! Ratsuksi olin toivonut aiemmin Lorea, mutta sainkin Manun. Mikäpä siinä, Manu on näppärä hyppääjä, kunhan sen saa innostettua myös niistä esteiden hammastikkuversioista. Manulla olen hypännyt 1,5 kertaa (kerran siis kokonaisen estetunnin, kerran taas puolikkaan tunnin verran, kun toinen puolikas käytettiin kouluvääntöön). Aiemmasta hyppykerrasta tämän ruunan kanssa oli ehtinyt kulua 11 kuukautta. Ratsukoita tunnilla oli kuusi, ja tehtäviksi rakennettiin 16 metrin suora linja, kahden laukka-askeleen sarja lävistäjälle sekä kavaleteista koostunut innari toiselle pitkälle sivulle.

Alkuverryttelyssä saimme mennä itsenäisesti käynnin ja ravin. Muistelin aiemmilta kerroilta, että Manu saattaa hidastella käynnissä ja puolestaan kipittää ravissa. Lisäksi sitä saa ratsastaa ajatuksen kanssa lyhyeksi, jotta se ei pääse venymään pitkäksi. Manu olikin vähän hidas, mutta ei millään opilla laiska. Ravissakin se kuunteli kivasti eikä kiirehtinyt saati madellut ylimääräistä. Muistin myös keskittyä kääntämään koko hevosta suorempana, mikä onnistui ihan mukavasti. Pidätteet menivät myös läpi, joten tuntui, että ratti, kaasu ja jarru olivat kaikin puolin mukana. Laukassa verryttelimme tulemalla oikeassa kierroksessa neljä puomia innariväleillä (ratapiirroksen kohta 4). Manu tahtoi olla aluksi turhan vötkylä ja pääsikin ensimmäisellä kierroksella pudottamaan kesken tehtävän raville. Kun sain laukan rullaamaan paremmin, sujui tehtävä ihan ok.

Seuraavaksi tulimme vasemmassa kierroksessa kahden ristikon suoraa linjaa (esteet 2 ja 1). Väli oli 16 metriä ja ensin se piti tulla viidellä askeleella. Väli tahtoi ensin olla ahdas, kun Manun laukka olikin pidempi kuin ajattelin. Opettaja neuvoi tulemaan ensimmäiselle esteelle mahdollisimman pienellä hypyllä. Kun tämä onnistui, sujui väli viidellä ihan ok. Tulimme saman tehtävän vielä oikeassa laukassa, ja ristikot nousivat pystyiksi. Nyt väli piti tulla neljällä askeleella. Ensin esitimme viisi askelta, kun en herättänyt Manua liikkumaan. Sitten sain haettua hyvän laukan ajoissa ennen estettä, jolloin neljä askelta sopi väliin hyvin. Kertaalleen Manu vaihtoi välissä laukan jostain syystä oikeasta vasemmaksi eikä korjannut sitä toisessakaan hypyssä. Itse en tätä välissä huomannut, vaan vasta toisen hypyn jälkeen ja korjasin lopuksi vielä myötälaukan. Sitten tulimme vielä ennen minirataa kahden askeleen sarjaa (esteet 3a ja 3b) oikeasta laukasta aloittaen. Esteet olivat noin 50-senttisiä, joten Manua ei juuri kiinnostanut. Opettajakin kommentoi, että se pitäisi saada imemään esteelle hyytymisen sijasta. En saanut Manua innostumaan, joten kahden askeleen väli meni kyllä, mutta aika vetelästi. Niinpä laukkakaan ei vaihtunut b-osalla vasemmaksi, vaikka yritin vihjata siitä hyvin selvällä johtamisella. Olisimme kaivanneet vähän virittelyä, mutta jostain syystä se jäi tekemättä.

Kaisalle kiitos ratapiirroksesta!
Tulimme kertaalleen miniradan, joka sisälsi aiemmin hypätyt tehtävät. Matkaan lähdimme oikeassa laukassa tullen suoran linjan ensin. Katsoin, että olimme jäämässä kauas, joten tuuppasin Manua lähtemään kauempaa. Manu otti vielä pienemmän askeleen, mutta vaihtoi laukan turhaan ensimmäisessä hypyssä vasemmaksi. Toiselle esteelle pääsimme neljällä askeleella, ja hyppy sujui kivasti. Laukka ei korjaantunut tässä, joten vaihdoin sen ravin kautta. Sarja meni sujuvasti kahdella askeleella, mutta taaskaan Manu ei halunnut vaihtaa b-osalla laukkaa vasemmaksi. Yritin toppuutella sen raviin nopeasti, mutta pidätteet eivät menneetkään läpi ja jouduimme pyöräyttämään ylimääräisen ympyrän laukan korjaamiseksi. Sitten Manu löysikin etenemisen ilon ja meni innaritehtävän aika harppoen.

Lopuksi tulimme vielä sarjan yksittäisenä. Ensimmäisellä yrityksellä Manu oli ponneton, ja väli meni kahdella askeleella, mutta aika töksähtäen eikä laukka vaihtunut oikeasta vasemmaksi vieläkään. Saimme tulla tehtävän toisen kerran. A-osa ylittyi nyt paremmin, mutta sitten selkään tuntui, että Manu lähti vasemmalle. Videolta kuuluukin ihme vingahdus, kun yllätyn tilannetta, joka ei itse asiassa nyt jälkikäteen näytä miltään. Ehdin kyllä luulla, että Manu menee b-osasta ohi, mutta ei, kiltisti se hyppäsi sen ja vaihtoi vielä laukan ensimmäisen kerran koko tunnin aikana toivotusti vasemmaksi. Pyysin vielä lupaa tulla kolmannen kerran. Nyt tehtävä meni parhaiten. Manu jopa ennakoi tulevaa vaihtamalla laukan jo sarjan välissä vasemmaksi. Manu taisi viimein herätä tunnille.



Opettaja tuumasi tunnin lopuksi, että Manustahan voisi tulla uusi estekisaratsuni. Ajatus ei ole yhtään hullumpi, kunhan opin herättämään Manun heti alussa enkä vasta loppupuolella. Manuhan on näppärä hyppääjä eikä kyttäile ylimääräistä. Kapasiteettikin riittää helposti, sillä Manu on aikaisemmassa elämässään kisannut parhaimmillaan 110 sentin luokkia. Ehkäpä toivon Manua tässä treeniaikana ennen kisoja ja katson sitten, miten yhteistyömme kehittyy.

Videoista kiitos Alekseille!