torstai 16. toukokuuta 2013

Kulmien ratsastaminen jatkuu

Kuva on, joten se tapahtui. Pyörällä tallille!
Tallinmäen torstain tunnilla keli todellakin suosi. Lämpöasteita oli +18, ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Innostuin kesäisestä kelistä niin, että polkaisin tallille ja takaisin pyörällä. Aika hyvä lämmittely ja loppuverryttely, kun matkaa tuli yhteen suuntaan noin 15,9 kilometriä. Ratsukoita tunnilla oli kaksi, ja treeniaiheena jälleen kulmien ratsastaminen maanantaiseen tyyliin sekä lopuksi loivien kiemuraurien ja kymmenen metrin voltin ratsastamista. Ratsukseni sain Melban.

Alkuverryttelyssä Melba liikkui ihan kivasti, mutta ei juuri tahtonut asettua vasemmalle. Opettaja neuvoi käyttämään tarvittaessa epäsuoraa ohjaa apuna, ja muutoinkin hyödyntämään asetuksia ja taivutuksia ratsun pyöristämiseksi. Pyöreydestä ei nyt ollut juuri tässä vaiheessa puhettakaan, mutta sain vähän kuitenkin houkuteltua Melbaa asettumaan myös vasemmalle. Sisäpohkeellakin tuli tehtyä töitä, jottei Melba päässyt vasemmalle asettumisen aikana pullahtamaan sieltä karkuun. Laukassa teimme pitkien sivujen keskivaiheella vasta-asetuksia ja muutoin ratsastimme normaalisti. Suuntaa vaihdoimme tulemalla lävistäjän ja vaihtamalla laukan lennosta. Melba vaihtoi helposti oikean laukan vasemmaksi, mutta vasemman vaihtaminen oikeaksi vaati vähän selvempiä apuja. Saatiinpa yhdessä vaihdossa aika näyttävä pukkikin.

Ilmava laukanvaihto Melban tyyliin.
Tunnin päätehtävänä oli ratsastaa kenttä kahtena eri suuntaan kuljettavana neliönä, jonka kulmat ratsastettiin takaosakäännösmäisesti ensin ihan pysähdyksen kautta, sitten liikkeellä pysyen. Laukassa tehtävä pysyi samana, mutta suuntaa vaihdettiin tekemällä laukanvaihto askeleessa. Aluksi Melba ei innostunut ajatuksesta pysähtyä kerralla, vaan tepasteli aina askeleen tai pari eteenpäin ennen seisahtumista. Pääosin Melba kuitenkin pysähtyi kohtuullisen suorana, jolloin sitä ei tarvinnut korjata sen kummemmin. Kääntäminen ulkoavuilla sujui hyvin, kunhan muistin pitää myös sisäpohkeen tuntumalla. Ravissa sain hieman toppuutella, kun Melba yritti alkaa oikoa mutkia. Askeleen lyhentämisajatus kulman ratsastamisessa auttoi kummasti. Opettaja muistutti valmistelemaan kulmien ratsastuksessa myös asetuksen, joka tahtoi paikoin aina unohtua.

Laukassa kulmat menivät aluksi oikoen ennen kuin sain toppuuteltua Melbaa kuuntelemaan. Sisäpohkeen tuntumalla pitäminen korostui entisestään, sillä ilman sitä Melba pyörähti käännöksen omia teitään. Toistojen myötä kulmat paranivat kummasti, ja Melba tasoittui rauhallisempaan laukkaan. Laukanvaihdot oikeasta vasempaan onnistuivat taas aika kivasti ilman, että vaihdon aikana päästin Melbaa ampaisemaan uuteen suuntaan. Sen sijaan laukanvaihto vasemmasta oikeaan tökki edelleen, ja tehtävän aikana Melba teki vain kertaalleen puhtaan vaihdon ilman kummempaa numeroa. Muutoin vaihdot olivat vähän kiireisiä tai sitten jotain ihmeellisiä pomppuja, joiden aikana kulman ratsastaminen kärsi. Oli kuitenkin kiva huomata, että laukanvaihto suorana pysyen onnistuu, jos vain keskittyy ja yrittää.

Tunnin lopuksi tahkosimme vielä ravissa loivaa kiemurauraa sekä kymmenen metrin volttia. Melba alkoi hiljalleen asettua mukavasti molempiin suuntiin, kun vain uskalsin reippaasti asettaa. Sen seurauksena se myös loksahti paikoin pyöreäksi ja ravasi aika tasaisesti eteenpäin. Itselleni haastavaa oli taas muistaa kiemurauran aikana ehtiä asettaa, suoristaa ja asettaa uudelleen ilman, että niitä teki äkkinäisesti hevosta hämäten. Onneksi toistoja ehdittiin ottaa sen verran, että aloin pysyä tehtävän rytmissä ja ehtiä tehdä kaiken tarvittavan. Volteilla Melba kulki ehkä parhaiten, kun muistin asettaa ja taivuttaa kunnolla. Lisäksi Melban ravi oli mukavan helppoa istua, joten se ei tuottanut lisäongelmaa.



Tunti kauniissa säässä hurahti vikkelästi ohi ja aika hyvillä mielin. Saa nähdä, miten sitä kunnon kesähelteistä selviää, kun näin maltillisilla asteilla tuli jo melkoisen kuuma, vaikka t-paidassa ratsastinkin. Onneksi siihen lämpimäänkin keliin luultavasti tottuu, joten eiköhän se kesä saa virallisesti jo alkaa.

Videoista kiitos Tiinalle! Kuva on napattu videolta.