maanantai 2. heinäkuuta 2012

Leirin ensimmäinen tunti: Ohjissa roikkuva ratsastaja, jännittyvä ratsu

Tämän kesän leiripaikaksi valikoitui OSAOn Pudasjärven yksikkö. Paikka oli Noralle ja minulle tuttu kahden vuoden takaisesta leiristä, ja saimme houkuteltua mukaan viime vuoden leiriltä tuttuja ratsastajia sekä muutaman uudenkin mukaan. Meille varta vasten järjestetty leiri pyörähti käyntiin mukavasti opettajan esitellessä meille käytössä olevat 11 ratsua.

Ville-herra toisen ratsastajan kanssa.
Ensimmäiseksi ratsukseni valikoitui 1997 syntynyt Fillini-ruuna, tuttujen kesken Ville. Ruunasta opettaja kertoi sen verran, että se jännittyy kovakätisestä ratsastajasta ja on esteillä reipas tapaus. Sillä ei tosin ole juuri hypätty, sillä sen jalat eivät tahdo kestää sitä menoa kunnolla. Ilmeisesti ratsulla olisi kuitenkin sillä puolen annettavaa, vaikka koulukin sillä sujuu mallikkaasti.
 
Aikatauluongelmien vuoksi ensimmäinen tunti kesti noin kolme varttia. Se käytettiin perusratsastukseen, sillä opettaja halusi muodostaa kuvan leirin osallistujien taidoista. Ville liikkui alusta alkaen ihan kohtalaisesti itse, mutta sitä sai välillä vähän patistella. Alkuun teimme pysähdyksiä ja pyörittelimme ympyröitä. Opettaja käski asettaa reilummin, mutta meno oli aika tihkasta. Asettava sisäkäteni kiskoi enemmänkin ohjasta taakse, jolloin Ville jarrutti menoa. Jos sainkin ohjaa asettamaan paremmin, unohdin tehdä pohkeilla mitään, jolloin hevonen korkeintaan käänsi vähän päätään ja puski muutoin omille teilleen. Opettajalta tuli myös paljon kommenttia käsistäni, jotka joko unohtivat kyynärkulman tai eivät joustaneet riittävän rennosti. Kehtasivatpa ne vispata myös sivuille luonnollisemman eteen ja taakse -liikkeen sijasta.

Ravissa opettajalta tuli huomautus siitä, että oma kevennykseni oli liian kiireistä hevosen tahtiin nähden. Yritin saada itseäni hevosen kanssa samaan vauhtiin, mutta huomaamatta karkasin aina edelle. Ei ihme, että tunsin olevani vähän epäsynkassa hevosen kanssa. Hetkittäin sain mukavan rentoa ravia, mutta jäin vaatimaan kädellä liikaa. Niinpä en saanut Villeä koko tunnin aikana yhtään pyöreäksi, mutta onneksi mukaan mahtui pari hetkeä, kun se sentään vähän rentoutui. Ärsytti, kun jäin taas ratsastamaan hevosen etupäätä unohtaen takapään liki kokonaan.

Taisin tykätä Villen askellajeista laukasta eniten. Hetkittäin Ville vähän hyytyi ja toisaalta kiihdytteli, mutta pätkittäin onnistuin jälleen olemaan häiritsemättä sitä, jolloin se rauhoittui kivaan laukkaan. Välillä taas aloin häseltää, johon ratsu vastasi jännittymällä ja nostamalla päänsä kattoon. Opettajalta tuli tässäkin askellajissa ohjetta viedä asetukset paremmin läpi. Lisävinkiksi tuli asettaa sisäkädellä, muistaa myödätä ja vielä rapsuttaa hevosen kaulaa ulkokädellä, jotten jäisi ohjaan kiinni. Siinä oli taas monta liikkuvaa palasta hallittavaksi, mutta onneksi mukaan mahtui pari lyhyttä ja onnistuneempaa hetkeä.

Käsien leviämisen ja kiireisen kevennyksen lisäksi opettaja hoksautti minua muutamia kertoja suoristamaan jalkaterät eteenpäin. Ne siis tahtoivat levitä harottamaan sivuille, mikä ilmeisesti johtuu varsin rautakankimaisesta ja joustamattomasta kropastani. Pitäisi oikeasti opetella ottamaan venyttely osaksi jokaista päivää, jolloin istuntaa luulisi olevan helpompi korjata, kun kroppa ei pistäisi niin paljon vastaan. Villestä jäi päällimmäisenä vähän harmitus siitä, etten saanut sitä rentoutumaan. Se olisi toisaalta pitänyt arvata jo etukäteen, sillä ohjaa rakastavana olen aika kehno niiden hevosten kanssa, jotka tarvitsevat tasaisen ja vakaan tuntuman ilman ylimääräistä häseltämistä. Muuten Ville tuntui näin perustunnin pohjalta mukavalta ratsulta, jota ei luulisi kovin pahasti joutuvan maanittelemaan eteenpäin. Rentouden kanssa vain saattaa saada tehdä töitä vähän enemmän kuin monen muun.

Kuvasta kiitos jollekin leiriläisistämme!