lauantai 27. toukokuuta 2017

Rikkoja radoilla

Lauantaina olikin kisaviikonlopun ensimmäinen päivä koulukisojen merkeissä. Jossain hurmiossa ilmoitin itseni sekä Gialla että Pavella helpon B:n luokkaan, jossa ratsastettavana oli lasten esiohjelma A. Verryttelyn teimme maneesissa ja radan pääsimme ratsastamaan ulkona. Luokassa oli 14 lähtöä. Menin Gialla toisena, Pavella viimeisenä.

Gia meni sopivasti yhden radan aiemmassa luokassa alle, joten se oli päässyt jo vähän liikkumaan. Verryttelyssä yritin lähinnä hakea siihen terävyyttä ja sitä kautta pyöreyttä. Sainkin vähän prässättyä Giaa lyhentämisten avulla. Gia yritti hieman kiirehtiä, mutta sekä lyhentämiset että siirtymiset saivat sen kuuntelemaan paremmin. Maneesissa ratsastin vielä kohtuullisen rennoin mielin. Pieni jännitys kuitenkin hiipi mahaan, kun siirryimme ulos odottamaan vuoroamme. Mitä ihmettä koulukisoissa pitää jännittää? Kaikkea vissiinkin. Kun pääsimme radalle, kävin kiertelemässä tuomaripäädyssä ja hurruuttelin vielä pätkät ennen kuin saimme lähtömerkin.

Alkutervehdykseen tulimme ihan hyvin. Numeroksi 6,5. Sen jälkeen jatkoimme hieman hitaasti ja kulmassa taivutuksen unohtaen. Numeroksi 6. Ravilävistäjä meni ihan ok, vaikka Gia oli aiemmin yrittänyt hilpaista laukkaan. Numeroksi 6,5. Lävistäjän jälkeisessä kulmassa jatkoin taipumattomuuden teemaa. Numeroksi 5,5. Nelikaarinen kiemuraura oli tieltään kunnossa, mutta sitä sihdatessa jätin Gian taas yksin enkä juuri taivutellut sitä kaarteisiin. Numeroksi 5,5. Oikea laukka nousi asiallisesti. Numeroksi 6,5. Voltti ei mennyt ihan 15 metrin mukaan, sillä se pääsi hieman supistumaan toiselta puolikkaalta. Numeroksi 5,5.

Lävistäjällä tehty siirtyminen raviin oli ihan ok. Vasen laukka nousi myös kohtuullisesti. Numeroksi 6. Laukka toimi ihan hyvin, mutta en vieläkään ratsastanut kulmia hyvin. Tuomari toivoi edelleen notkeampaa taivutusta. Numeroksi 6. Toinen voltti meni ensimmäistä paremmin. Numeroksi 6. Siirtyminen laukasta raviin söi vähän etenemistä, ja tuomari toivoi sujuvampaa etenemistä siirtymisessä. Numeroksi 6. Ravista pääsimme käyntiin ihan hyvin, ja maltoin antaa Gian kävellä. Numeroksi 6,5. Puoliympyrä meni siinä samalla asiallisesti. Numeroksi 6. Raviin pääsimme suunnilleen pisteessä. Numeroksi 6. Lopputervehdykseen tulimme melko asiallisesti ja saimme esitettyä tervehdyksenkin. Numeroksi 7.Tuomarin kommentit radastamme olivat seuraavat: "Melko täsmällistä ratsastusta! Toivoisin vielä notkeutta taivutuksiin ja aktiivisuutta takaosaan => pyöreämpää muotoa ja selkää!" Suorituksemme toi meille 60,577 prosenttia ja sijoituksemme luokassa oli siten 7/14. Olipa taas jännä huomata radalla, miten yhden asian muistamalla unohtaa vähintään yhden. Tiet olivat kohtuullisesti kunnossa, mutta sitten ne taivutukset jäivät ihan matkasta. Pyöreydestä nyt puhumattakaan, mutta arvelinkin kisatilanteen kipsiyttävän minut niin, etten saa Giaa pehmeäksi. Gian kanssa oli silti lysti käydä kouluradalla. Se kuitenkin meni tasaisesti eikä isommin motkottanut, vaikka kuski olikin selässä (kauhusta) kankea.

Gian jälkeen laitoin Paven kuntoon ja lähdin verryttelemään. Paven kanssa en tehnyt kovin kummoista, kunhan kävin kaikki askellajit läpi ja yritin saada rentoa etenemistä. Pave väläyttelikin hyviä pätkiä, vaikka siirtymiset alaspäin olivat odotetun hankalia. En myöskään Gian tasaisen ravin jälkeen saanut kiinni Paven ravissa istumisesta, vaikka se on ihan tavallista ravia. Vuoroa odottelimme kentän päädyssä. Kun vuoromme tuli, kävin Pavenkin kanssa pyörähtämässä tuomaripäädyssä ja hummailin vähän. Paven kanssa jännitin selvästi Giaa enemmän, minkä Pavekin huomasi ja muuttui epätasaiseksi. Ei silti auttanut muuta kuin lähteä matkaan lähtömerkin kuuluttua.

Alkutervehdykseen emme tulleet alussa ihan linjalla, mutta sain korjattua tien. Numeroksi 6,5. Jännityksissäni istuntani ei ollut kaikista tasaisin, ja Pave yrittikin alkutervehdyksen ja lävistäjän välissä lähteä laukalle. Numeroksi 5. Jouduin jarruttelemaan sitä, jolloin ravilävistäjä meni epätasaisesti. Numeroksi 5,5. Sen jälkeen ravi tasoittui ja pääsimme etenemään pätkän vähän tasaisemmin. Taivutus kulmassa tosin unohtui. Numeroksi 6. Nelikaarisen kiemurauran ratsastin itsekseni aika tarkasti, mutta samalla unohdin etenemisen. Numeroksi 6,5. Oikea laukka nousi kohtuullisesti, mutta Pave pääsi poikittamaan noston jälkeen. Numeroksi 5,5. Voltti taisi olla suunnilleen 15 metriä halkaisijaltaan, mutta siinä Pave puolestaan kaatui hieman sisälle. Numeroksi 5,5.

Etukäteen vaikeksi ajattelemani siirtyminen laukasta raviin lävistäjällä meni onneksi asiallisesti. Pyöreys toki katosi, mutta se oli pientä kauhukuviini verrattuna. Numeroksi 6,5. Vasen laukka nousi ja toimi ihan ok. Numeroksi 7. Toinen voltti oli myös kohtuullinen, taivutus tosin jäi puutteelliseksi. Numeroksi 6,5. Lyhyen sivun keskellä tehty siirtyminen harjoitusraviin meni venyen. Numeroksi 5,5. Käyntisiirtyminen meni tappeluksi ja siksi myöhästyi armotta pisteestä. Numeroksi 5. Puoliympyrän käynnille tuomari toivoi rennompaa etenemistä. Numeroksi 6. Raviin pääsimme suunnilleen pisteessä, mutta Pave yritti ehdotella taas laukkaa. Numeroksi 5,5. Sama rikkomisteema jatkui vielä keskihalkaisijalle lopputervehdykseen tullessa. Saimme kuitenkin pysähdyttyä suunnilleen pisteessä ja tervehdittyä. Numeroksi 5.Tuomarin kommentit olivat seuraavat: "Huolellista ja siistiä ratsastusta! Hevosella vähän omia ajatuksia tänään ja olisi halunnut laukana enemmän. :D Lisää notkeutta taivutuksiin!" Esityksellämme saimme 58,269 prosenttia ja sijoituksemme oli 12/14. Epätasaisuus ja rikot harmittivat kovasti. Hitsit, kun osaisin istua kuin tatti ja pitää Pavenkin siten tasaisena. Vaan ei vielä. Kivaa oli kuitenkin se, että mukaan mahtui myös esimerkiksi laukassa ihan hyviä hetkiä. Hyvää harjoitusta tämäkin rata oli niin kuin rata Giankin kanssa. Oli myös hauska mennä ensimmäistä kertaa sama rata kahdella eri hevosella. Tätä voisi melkeinpä kokeilla joskus uudelleen. Ainakin saisi itse mahdollisuuden parsia omia virheitään, vaikka ratsu vaihtuisikin.

Videoista kiitos Noralle!