keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Asetellen ja taivutellen

Keskiviikkona kävin ratsastamassa Paven itsenäisesti. Treeniaiheet olivat vähän hukassa, joten kinusin niitä kavereilta. Nora ehdotti myötä- ja vastataivutuksia sekä takaosan väistätystä ympyrällä. Päädyin ehdotuksen avulla asettelemaan ja taivuttelemaan Pavea.

Käynnissä tulin kolmikaarista kiemurauraa siten, että kaarteissa asetin ja taivutin vastakkaiseen suuntaan. Kaarteet vasemmalle asetuksia ja taivutuksia oikealle hakien menivät kohtuullisesti. Paven kanssa minulle helpompi suunta onkin oikea kierros. Kaarteet oikealle vasenta asetusta ja taivutusta hakien olivat selvästi työläämpiä. En meinaa tavallisestikaan saada Pavea vasemmalle hyväksi, joten saman asian työstäminen erillisellä kuviolla tuntui tuovan haastetta hommaan. Puuhaa vaikeutti myös yli-innokas oikea käteni, joka olisi halunnut roikkua ohjassa joka hetki. Päädyin sitten löysäämään oikeasta ohjasta reilusti, kun yritin houkutella Pavea asettumaan vasemmalle. Enpähän ainakaan kiskonut ohjista kahteen suuntaan yhtä aikaa. Toistot pehmensivät Pavea hieman myös vasemmalle, mutta selvä puoliero jäi.

Ravissa jatkoin teeman parissa ratsastamalla keskiympyrää, jolta käänsin vastakkaiseen suuntaan voltit. Keskiympyrä oli myötäasetuksessa ja -taivutuksessa, voltit taasen vastakkaisia hakien. Odotetusti vasta-asetukset ja -taivutukset oikealle onnistuivat vasenta paremmin. Pave kuitenkin tuntui vähän hoksaavan apujeni merkitystä, jolloin se ei jäykistellyt aivan jokaista volttia hankalampaan suuntaan. Yritin kehua pienistäkin oikeaan suuntaan menneistä vastauksista, mikä toivottavasti motivoi Pavea yrittämään. Asetukset ja taivutukset ovat kyllä sellaisia asioita, joita saisi treenata pikkutarkasti. Olen usein aika suurpiirteinen ja tuppaan ohittamaan liian hankalan vääntämisen.

Laukassa hurruuttelin muutaman kerran suoralla linjalla olleet kaksi puomia. Yritin pistää väliin viittä ja neljää askelta. En saanut Paven laukkaa kovin hyväksi, vaan se jäi vähän kulmikkaaksi. Oikeassa laukassa en saanut survottua puomiväliin viittä askelta muka mitenkään, vaan siihen tuli neljä ja puoli. Neljä askelta meni ihan asiallisesti. Vasemmassa laukassa viisi askelta löytyi, kun en tullut ensimmäiselle puomille suoralla tiellä, vaan enemmänkin ympyrän kaarella. Neljä askelta meni tässäkin laukassa itsestään. Lopuksi rohkaisin mieleni ja tulin jo maneesissa olleen kavalettikorkuisen esteen kolme kertaa. Laukka oli edelleen aika hyytynyttä, mutta Pave mummoili miniesteen yli kiltisti. Ihan nauratti, miten iloiseksi itse tulin maahan kaivetun esteen ylittämisestä juurikin Paven kanssa. Eipä sillä ole tullut hypättyä mitään toviin.

Loppuravissa hain vielä hyvää etenemistä. Kun se löytyi, annoin Paven venyttää ravissa eteen ja alas. Tunnin treeniaihe oli hyvä kyllä. Olisi pitänyt ehkä keskittyä vielä enemmän vasemmalle tehtyihin asetuksiin ja taivutuksiin, kun se on se hankalampi suunta. Toisaalta omat eväät tehtävän parantamiseksi olivat aika vähissä. Yritystä kuitenkin oli, mikä on hyvä juttu. Säädettäviä palikoita on vain vähän liikaa, mutta jospa aina jokin niistä korjaantuisi oikeampaan suuntaan.