tiistai 7. maaliskuuta 2017

Pieniä oikaisuja

Tiistain toisella tunnilla oli koulua viiden ratsukon voimin. Ratsukseni sain Tupun. Pääsimme treenaamaan vähän ympyröiden ratsastusta kahdeksankulmiona, pohkeenväistöjä sekä niiden jälkeen tehtyjä laukannostoja ravista.

Alkuverryttelyssä ratsastimme pääty- ja keskiympyröitä kahdeksankulmiona eli kääntö- ja suoristuskohtien kera. Sain yllättävän hyvin pidettyä suoristuspätkistä kiinni. Yritin samalla muistaa ulko-ohjan tuen niin asetuksissa kuin suoristuksissa. Tupu toimi sinällään ihan ok, vaikka pyöreys loisti taas poissaolollaan. Sainkin jo alkutunnista toiveita pyöreämmästä menosta. Yritin kyllä väkerrellä tätä, mutta aika pitkälti yritykseksi se jäikin. Lisäsimme verryttelyyn keskiympyrän oikeassa laukassa. Tässä suunnassa ja askellajissa Tupu tarjoaa liki itsestään pyöreää menoa. En tiedä, tekeekö se tämän ihan itsekseen vai vaikutanko siinä jotenkin eri tavalla. Olisipa kiva tietää ja saada sitä kovin toivottua pyöreyttä myös vasemmassa kierroksessa sekä kaikissa askellajeissa.

Pohkeenväistöt teimme pitkän sivun alusta kahdella portaalla keskemmäs. Aloitimme käynnissä. Raviväistöissä toisen portaan jälkeen suoristimme ja nostimme laukan. Väistöt onnistuivat erityisesti käynnissä aika mukavasti. Takaosa tosin meinasi lähteä paikoin johtamaan. Ensimmäiset raviväistöt menivät myös ihan mukavasti. Tupu piti vain muistaa tuoda väistöön rauhallisessa ravissa, jolloin se malttoi ottaa väistättävän avun oikein eikä tulkannut sitä kaasuksi.

Kun väistötehtävään lisättiin laukka, meni Tupun pakka vähän sekaisin. Niin ja kuskin varmasti myös. Tupun mielestä väistö ennen laukkaa oli vähän turha ja sen olisi ihan hyvin voinut jättää välistä. Niinpä Tupu pääsi hyppelehtimään pari kertaa laukkaan ihan omin lupineen. Väistöt menivät pitkälti jarrutellessa, kun Tupu yritti intoilla laukkaan. Yritin hakea rauhallisempaa ravia voltilla ennen väistöä, mutta en saanut Tupua kovin kuulolle. Laukannostot sen sijaan Tupu teki tarmokkaasti. Vasemmassa laukassa se tosin pääsi kippaamaan omia aikojaan vasemmalle, mutta sain hieman parsittua tätä. Kaarteet oikeassa laukassa menivät tasaisemmin. Molemmissa suunnissa pääsimme lopulta kohtuullisesti suoraan, vaikka vielä olisi voinut viilata ja tulla pari askelta pidemmälle ennen käännöstä. Laukkaosuudessa kivaa oli myös se, että helpomman oikean kierroksen lisäksi sain Tupua vähän rentoutumaan myös vasemmassa kierroksessa.

Loppuravin sijasta saimme Tupun kanssa tehtäväksi pyöräyttää oikeassa laukassa vielä muutama keskiympyrä. Tupu laukkasi ihan hyvin ja sen sai päästää venyttämään laukassa ohjan perässä eteen ja alas. Kun Tupu eteni ilman kiirettä, saimme siirtyä käyntiin ja siitä annettiinkin pitkät ohjat. Tupun kanssa oli taas kivaa, vaikka se pääsikin paikoin tekemään omia pieniä oikaisujaan. Saisinkin oppia olemaan itse määrätietoinen, mutta viilipytty, jotta hevosen ei tarvitsisi itse ehdotella reittejä ja askellajeja. No, Tupu ainakin opettaa tätä, joten täytyypä jatkaa treenailuja senkin kanssa.