maanantai 30. marraskuuta 2015

Pyöristelyä

Uusi ratsastusviikko alkoi jo maanantaina, jolloin menin Tallinmäen koulutunnille viidenneksi ratsastajaksi. Ratsunani oli Hemppa. Tunnin aikana keskityimme asetuksiin ja hevosten muotoon vaikuttamiseen.

Ensimmäisellä varsinaisella tehtävällä jaoimme maneesin kahdeksi neliöksi, joiden kulmat ratsastettiin mahdollisimman tarkasti ja huolellisesti asettaen. Kulmissa pyrittiin saamaan hevosia pyöristymään asetusten avulla. Takajalat piti toki muistaa pitää aktiivisesti mukana. Kuviota tultiin niin käynnissä kuin ravissa. Hempan kanssa sainkin miettiä niin takajalkoja kuin ulko-ohjan pitämistä tuntumalla. Meno oli paikoin nihkeää, ja Hemppaa sai hoputella välillä melkoisesti liikkumaan. Hetkittäin sain vähän paremmin sitä hommiin, jolloin pääsin keskittymään kulmien ratsastamiseen. Kun sain asetuksen läpi ja enkä nakannut ulko-ohjaa menemään, pyöristyi Hemppa kivasti. Niinä hetkinä takaosakin pysyi paremmin aktiivisena.

Laukassa tulimme pitkän sivun alusta pari väistöaskelta keskemmäs ja jatkoimme siitä mahdollisimman suoraan sivun loppuun. Toisen pitkän sivun menimme normaalisti ja toiselle lyhyelle sivulle pyöräytimme pääty-ympyrän. Hemppa otti väistöaskeleet laukassa aika kivasti, ja saimme jatkettua sen jälkeen aika hyvin suoraan. Laukassa Hemppa liikkui helpommin, jolloin se vähän ryhdistäytyi ja tarjosi sitä parempaa laukkaa. Etenkin pääty-ympyrällä sain siihen otetta, ja meno oli sangen mukavaa. Hempan kanssa tulee hyvin treenattua sitä, että pidän ohjat käsissä ja pohkeet töissä. Jos jompikumpi unohtuu, leviää pakka odotetusti.

Loppuravissa hevosten annettiin venyttää ohjan perässä eteen ja alas. Hemppa oli nyt päässyt paremmin työvireeseen, jolloin ravikin oli aika mukavaa. Hemppa myös venytti hyvin ohjan perässä. Hempalla oli tänään vähän laiskempi päivä, jolloin sitä sai patistella enemmän eteen kuin ottaa kiinni. Onneksi se kuitenkin heräsi laukassa hommiin, jolloin sain taas tuntumaa siihen, millainen se parhaimmillaan osaa olla. Hemppa on kyllä minun ratsastamanani jännä tapaus: yhtenä päivänä se on melkoinen sätkyilijä, toisena päivänä tahmakavio. Olisipa hauska päästä siitä kunnolla perille ja löytää se tasapaino noiden välille.