keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Anna laukata

Keskiviikon valmennusryhmän tunti yhdistettiin B-tunnin kanssa, jolloin ratsukoita oli kahdeksan. Tunnin aiheena oli esteitä tulevan sunnuntain kisojen takia, ja ratsukseni sain toiveeni mukaisesti Loren. Jostain syystä tunti jännitti, vaikka olen hypännyt Lorella paljon. Ehkä ne kisat aiheuttivat tuon pienen tutinan.

Alkuverryttelyn menimme omatoimisesti. Pyrin ratsastamaan Lorea edestä kevyeksi, jotta emme olisi esteillä pulassa etupainoisuuden takia. Tämän lisäksi halusin saada molemmat pohkeet läpi sekä testata jarrut. Varsin perinteinen lämmittely siis. Paikoin sain Lorea vähän ryhdikkäämmäksi edestä, mutta sellaista pysyvämpää onnistumista ei tullut. Oikean kierroksen ympyröillä Lore kulki niin kuin pyysin, mutta vasemmalle tehdyillä ympyröillä se pääsi pienentämään kuviota. Vasen pohkeeni ei ollut niin hyvin läpi kuin olisi pitänyt. Verryttelimme vielä vasemmassa laukassa, jossa tarkistin samoja asioita. Lore tuntui olevan mukavasti kuulolla enkä itsekään kipannut pahemmin etukenoon.

Ensimmäiset hypyt otimme kahden esteen suoralle linjalle, jota tultiin kuudella askeleella molemmista suunnista. Aloitimme vasemmassa laukassa. Ensimmäisellä yrityksellä hämäännyin Loren laukasta ja lyhensin sitä liikaa. Niinpä pistimme väliin ylimääräisen askeleen eli tulimme sen seitsemällä. Toisella yrittämällä sain korjattua virheen, ja väli sujui kuudella askeleella. Oikeassa laukassa ensimmäisellä kierroksella Lore pääsi lähtemään ensimmäiseen hyppyyn kauempaa, jolloin laukka vaihtui vasemmaksi. Välin pääsimme kuitenkin kuudella askeleella, ja laukan korjasin toisen hypyn jälkeen ravin kautta oikeaksi. Toinen yritys onnistui hyvin, ja myötälaukka säilyi tehtävän läpi. Suoran linjan jälkeen tulimme kertaalleen yksittäisen porttiesteen oikeassa laukassa. Lore eteni hyvin estettä kohti, mutta pääsi hieman kaukaa hyppyyn, jolloin laukka vaihtui toivotusti vasemmaksi.

Sitten tulimme neljän hypyn miniradan esteillä 1–4. Matkaan lähdimme vasemmassa laukassa. Ensimmäisenä olleelle okserille Lore lähti hieman kaukaa, mutta laukka ei vaihtunut oikeaksi, joten korjasin sen ravin kautta. Suoran linjan ensimmäiselle esteelle tulimme hyvin, jolloin linja meni edelleen hyvin kuudella askeleella. Lore tosin vaihtoi laukan turhaan vasemmaksi, joten sain taas korjata sen kolmosen jälkeen ravin kautta oikeaksi. Viimeisenä ollut neloseste ylittyi kivasti, vaikka laukka ei hypyssä vaihtunut. Olin tyytyväinen siihen, että Lore ei yrittänyt lähteä hyppyyn liian kaukaa.

Toisen kierroksen tulimme hieman eri tavalla esteillä A–D parin esteen noustessa noin 75 senttiin. Ykkönen oli niin kuin aiemmin eikä laukka vaihtunut siinä vieläkään. En saanut Lorea ajoissa raviin, jolloin keskittyminen siihen vei uuden radan muistamisen mennessään. Olin nimittäin suuntaamassa aiemman radan kakkoselle, kun oikeasti piti suunnata porttiesteelle. Sain käännettyä Loren pois väärän esteen linjalta ja olisin voinut jatkaa oikealle esteelle, mutta opettaja pisti meidät aloittamaan tehtävän uudelleen. Ykköselle tuli taas hyvä hyppy, mutta laukan sain vieläkin korjata ravin kautta oikeaksi. Kakkoseste ylittyi hyvin, ja Lore vaihtoi siinä laukan vasemmaksi. En tosin tuntenut tätä selkään ja yritin jarruttaa Lorea raviin ennen kuin tajusin sen olevan jo vasemmassa laukassa. Tämä söi tietenkin laukkaa, ja tulimme vähän turhan hitaasti kolmoselle. Lore eteni välin viidellä, vaikka jäikin vähän kauas nelosesta. Laskeuduimme hypystä sen seurauksena vasemman laukan sijasta oikeassa laukassa. Opettaja onneksi pisti meidät tulemaan suoran linjan vielä uudelleen. Luulin ensin, että meidän olisi pitänyt tulla väli kuudella ja varmistelin hölmönä kuultuani askelmääräksi viiden. Annoin Loren sitten laukata, jolloin se selvitti linjan hyvin viidellä askeleella.



Siihen päättyivät samalla tunnin hyppelyt. Opettaja neuvoi varomaan, etten ajattelisi esteiden välissä liikaa taakse, vaan antaisin laukan sujua. Huomasin jarruttelevani, sillä halusin välttää liian reippaan laukan, jolloin Lore saattaisi lähteä hyppyihin liian kaukaa. Opettaja kuitenkin huomautti, että liian pienessä laukassa hypyt käyvät Lorelle vaikeiksi, jolloin meno hypynkin jälkeen kärsii. Huomasin myös vääriä laukkoja korjatessani, kuinka istuntani irtosi satulasta, mikä varmasti hidasti siirtymistä ja laukan korjaamista. Perinteisiä mokia siis, mutta Lore ei onneksi vetänyt niistä herneitä turpaansa. Saan kuitenkin luvan opetella etenemään rennon reippaasti, jotten omalla himmailullani vaikeuta hevosen työtä.

Videoista kiitos Alekseille!