torstai 11. syyskuuta 2014

Kouluväännön palkintona hyppyjä

Torstain Tallinmäen tunnilla arvelin luvassa olevan koulua, sillä tallin harjoituskoulukisat väijyivät jo parin hassun päivän päässä. Sinällään olisi ollut ihan aiheellista meillä Jetin kanssa vääntää koulua, mutta en voinut olla komppaamatta toista tuntilaista, joka toivoi joka käänteessä hyppyjä tunnin lopuksi. Viimein toiveemme menivät läpi, ja niin pääsimme vääntämään vähän koulua kuin hieman hyppäämään. Jes!

Alkuverryttelyjen jälkeen ratsastimme kenttää periaatteessa kahtena isona neliönä. Kulmat ratsastimme vähän takaosakäännösmäisesti ja teimme niiden jälkeen heti muutamia väistöaskelia uralta sisemmäs. Tarkoituksena oli saada hevosten takajalat töihin ja sitä myöten pyöreämpää menoa. Tehtävää tulimme niin käynnissä kuin ravissa. Jetin kanssa tehtävä sujui ihan ok, kun muistin olla napakka, mutta en jäädä pyytämään ylimääräistä. Kulmat alkoivat onnistua kohtuullisesti, mutta välillä sen jälkeen lähteneet väistöt menivät ehkä hieman kaatuen. Unohdin pitää tuen myös ei-väistävällä puolella, mikä aiheutti tämän ongelman. Välillä taas en saanut suoristettua Jettiä väistöstä, kun apuni jäivät liiaksi päälle. Parempi ratkaisu olisi ollut ratsastaa vähän herkemmin kuulostellen apujen tarvetta kuin vahtia ja varmistella jokainen askel erikseen. Välillä Jetti tuntui kuitenkin löytävän takajalkojaan ja kulki paikoin aika kivasti. Mukavaa tehtävässä oli se, ettei se ravissakaan tuntunut kohtuuttoman vaikealta. Toki muutamia kulmia meni välillä vähän oikoen, kun en muka kerinnyt valmistella ajoissa. Kun taas olin kartalla, sujuivat kulmat ihan hyvin.

Näiden kouluvääntöjen jälkeen pääsimme pienten, noin 50 sentin hyppyjen pariin viilaamaan tekniikkaa. Alkuun tulimme ympyröillä yksittäisiä kavaletteja, joille osuminen oli välillä vähän niin ja näin. Lopulta sain tien ja laukan kuntoon, jolloin meno parani heti. Tämän jälkeen tulimme ympyrällä kaksi ristikkoa viiden askeleen välillä ja jatkoimme siitä vielä ylittäen ensimmäisen ristikon ja jatkamalla suoralla linjalla olleen toisen esteen yli. Samaa tehtävää tulimme myös toisessa kierroksessa. Ensin ympyrän tie oli hukassa, kunnes tajusin käyttää tilaa, ja Jetti mahtui väliin viidellä askeleella. Suora linja sen sijaan sujui kivasti, ja saimme molemmissa suunnissa vaihdettua laukat suoran linjan toisella esteellä. Jes!

Kaisalle kiitos tästä!
Lopuksi tulimme vielä kertaalleen viereisen kuvan mukaisen radan. Matkaan lähdettiin oikeassa laukassa ylittäen ympyrällä yksittäinen kavaletti, jonka pääsimme Jetin kanssa ihan ok. Matka jatkui ympyrällä hypätyille ristikoille, jotka sujuivat myös ihan hyvin. Suora linja 4–5 sujui vähän ristilaukan ryydittämänä ja viitosen jälkeen tulleet töksähtävän hetken siivittämänä. Jetti kun oli aivan varma, että päädyssä vaani jokin juuri sitä. Matka kuitenkin jatkui toiselle pääty-ympyrälle, jonka kavaletti meni rämpien. Saimme uusia sen onneksi heti, jolloin tie oli kunnossa, ja ylitys meni paremmin. Siitä tulimme isommalla ympyrällä kaksi estettä. Ne sujuivat onneksi asiallisesti, ja matka jatkui esteiden 9–10 suoralle linjalle. Taisimme taas käydä ristilaukassa, mutta kympin jälkeen olimme onneksi oikeassa laukassa. Loppuun pyöräytimme vielä yhden ympyrän yksittäisen kavaletin yli, ja tehtävä oli siinä. Kivaa! Tehtävä oli hauska juuri siksi, että siinä oli sopivasti kääntämistä ja suoraan menemistä. Samalla sai miettiä sitä, miten rytmi säilyi eri kohdissa. Viilattavaa olisi ollut, mutta kokonaisuudessaan meno oli kuitenkin ihan ok. Näitä matalia korkeuksia on niin kiva hypätä, kun voi keskittyä kunnolla tekemiseen, ei vain korkeuden jännittämiseen. Talvella varmaan pääsemme treenaamaan tekniikkaa enemmänkin, mistä olen aika innoissani jo nyt.

Tämä tunti toimi minulle ihan hyvänä valmisteluna harjoituskoulukisoja varten. En olisi jaksanutkaan vääntää koko tuntia koulua, joten oli kiva vähän irroitella hyppyjen parissa. Lisäksi jaksoin keskittyä alun koulupuoleen vähän paremmin, kun tiesin tulossa olevan muutamia hyppyjä vähän kuin palkintona. Voisikohan sinne kouluradallekin sijoitella muutamia kavaletteja virkistykseksi? Kummasti kasvaisi minunkin intoni käydä koulukisoissa. Näillä treeneillä kuitenkin mennään ja toivotaan, että kisat sujuvat mukavasti.