lauantai 13. syyskuuta 2014

B- ja A-merkki harjoituskoulukisoissa

Mutristelija ja siristelijä.
Tallinmäen toiset harjoituskoulukisat koittivat lopulta lauantaina. Olin ilmoittautunut Jetin kanssa sekä B- että A-merkin kouluohjelmiin. B:n luokassa osallistujia oli 10, A:ssa juuri ja juuri kolme, kun opettaja naureskeli uhrautuneensa ja ilmoittautuneensa mukaan, jotta luokka saatiin pystyyn. Tänä päivänä tuli myös täyteen tasan 200 ratsastuskertaa Jetillä, vau!

Ennen ensimmäistä starttiani eli B:n ohjelmaa ehdin verrytellä aika mukavasti. Kävin niin pellolla ravailemassa kuin otin muutamia tehtäviä pikkukentällä. En halunnut ratsastaa mitään kohtaa ohjelmasta, vaan halusin testata, että Jetti reagoi riittävästi niin kaasuun kuin jarruun sekä ohjautuu toivotusti. Otin muutamia peruutuksia myös sekä parit käyntiväistöt, etteivät ne tulisi radalla ratsulle muka yllätyksenä. Jetti liikkui aika kivasti, jolloin lähdin radalle ihan luottavaisin mielin.

B-merkin radalla jännitin itsekseni aika maltillisesti. Tervehdykseen tulimme ihan asiallisesti, mutta paluu raviin olisi tietysti saanut olla aktiivisempi. Ensimmäinen kymmenen metrin voltti oikealle sujui aika mukavasti, tuomari tosin neuvoi kantamaan kädet paremmin. Keskihalkaisijalta tehty kymmenen metrin voltti vasemmalle tuntui vähän muotopuolelta, mutta oli muutoin ihan ok. Voltin jälkeen muistin olla tovin rauhassa, kun Jetti tuntui liikkuvan ihan asiallisesti. En halunnut viedä sen iloa liikkua tuuppimalla sitä tarpeettomasti joka käänteessä. Lävistäjälle tehty temponlisäys ravissa erottui kyllä perusravista, mutta oli vaatimaton. Istuntani hajosi, ja toivoin vain koko ajan lävistäjän loppumista. Käynnissä tehty pohkeenväistö vasemmalle oli tihkas, mutta muuten asiallinen. Kaarto radan poikki sujui täsmällisesti, ja pääsimme käynnissä tehtyyn pohkeenväistöön oikealle. Vaikeampi suunta sujui radallakin heikommin, ja tuomari toivoi selkeämpiä ristiaskeleita.

Oikea laukka nousi mukavasti käynnistä, mutta sorruin varmistelemaan ja tuuppaamaan. Keskiympyrä oli ihan ok, ja pääsimme laukkalävistäjälle. Jetti meni lävistäjän aika asiallisesti eikä tuntunut ennakoivan vaihtoa tai pudottamista raville. Ohjelmasta eniten jännitin vasemman laukan nostoa pääty-ympyrällä I:ssä. Jetti tuntui ensin jättävän laukannostoapuni huomiotta, jolloin pyysin napakammin, ja laukka onneksi nousi myötäisenä. Lävistäjälle tehty temponlisäys laukassa erottui taas peruslaukasta, mutta oli vähän huolimattomasti valmisteltu ja päätetty. Lopputervehdykseen Jetti ravasi hyvin, mutta olimme hieman linjalta poissa. Muuten saimme päätettyä ohjelman ihan hyvin, ja ensimmäinen ratamme oli siinä.

Tuomari kommentoi suoritustamme seuraavasti: ”Erittäin kaunista + tasapainoista ratsastusta. Hieman lyhyemmät ohjat -> kädet kannettuina vierekkäin.” Pisteytys oli aikaisempienkin harjoituskoulukisojen mukaisesti hyvin kilttiä, jolloin saimme 178 pistettä eli prosenteissa 77,391. Tällä tuloksella nappasimme Jetin kanssa voiton kymmenen ratsukon luokassa. Hieno, Jetti!

B:n jälkeen sain odotella pienen tovin ennen kuin A:n luokka pääsi alkamaan. Kävin taas pellolla vähän kävelemässä sekä pikkukentällä tekemässä muutamia tehtäviä. Tällä kertaa testasin raviväistöt sekä vastalaukannostot. Molemmat lähtivät aika kivasti, raviväistöt olivat itse asiassa aika tosi kivoja. Niissä oli energiaa, mutta se ei ollut kiireistä, vaan väistöaskeleet olivat sujuvia. Hitsit, tuollaisia kun saisi esitettyä radallakin! A:n ohjelma kuitenkin jännitti selvästi B:tä enemmän, ja kertasin kertaamasta päästyäni ohjelmaa ja pelkäsin joko unohtavani tai sekoittavani sen B:hen. Niinpä kouluaitojen sisälle päästyäni olin puolittain hepuleissani. Minusta tuntui, että unohtaisin ohjelman hetkenä minä hyvänsä. Jännitin jostain syystä ihan älyttömästi, mikä sai minut yliratsastamaan. Ei hyvä. Lopulta tuomari vihelsi pilliin, ja aloitimme suorituksen.

Alkutervehdykseen tulimme poissa linjalta ja sen jälkeen jatkoimme hieman hidastellen. Oikealle tehty kymmenen metrin voltti oli ok, mutta S:n muotoinen vaihtoura ja voltti vasemmalle aika epämääräisiä ja kaatuvia. Ensimmäinen raviväistö vasemmalle lähti asiallisesti, mutta kuten tuomarikin kommentoi, liian kiireisesti. Minua huoletti Jetin mahdollinen hyytyminen, jolloin tuuppasin liikaa. Keskiravi ei irronnut juuri mitenkään, ja istuntani oli ihan levällään. Toinen raviväistö oikealle lähti huonosti liikkeelle, kun keskityin taas liikaa etenemiseen, en ristiaskeliin. Tuomari kommentoikin takaosan jäävän väistössä. I:ssä tehty neljän askeleen peruutus lähti hieman vinoon, mutta oli muuten ok. Käynnistä tehty vasemman laukan nostaminen oikeassa kierroksessa sen sijaan sujui helposti. Myös myötälaukan nostaminen C:stä onnistui. Kymmenen metrin voltti oikealle oli ok, kun taas keskilaukassa tehty keskiympyrä oli muotopuoli. Keskittymiseni herpaantui jälleen hevosen pitämiseen liikkeessä liikaakin varmistellen. Keskilaukan jälkeen en saanut tehtyä eroa tavalliseen laukkaan, vaan jäimme vähän puolivälimalliin humputtelemaan.

Lävistäjälle tehty toinen keskiravi oli ensimmäisen kaltainen eli vaatimaton. Oikea laukka nousi vasemmassa kierroksessa käynnistä mukavasti. Vasen laukka nousi L:ssä ihan ok, mutta kymmenen metrin voltti oli hätäinen ja kaatuva, kuten tuomari kommentoi. Keskiympyrä keskilaukassa oli hieman haahuileva, ja sen jälkeen unohdin myös palata selkeämpään harjoituslaukkaan. Lävistäjä harjoituslaukassa sujui jälleen tuupaten, kun mahdollinen vaihto ja liian aikainen pudotus raville jännittivät. Jetti pääsikin pudottamaan raville, kun keskityin jännittämään, en niinkään ratsastamaan. Lopputervehdykseen pääsimme asiallisesti, jonka jälkeen uskalsin taas vähän hengittää.

A:n rata oli B:hen verrattuna ratsastukseltani selvästi heikompi. Jännitin niin mahdottomasti enkä saanut estettyä sen vaikutusta ratsastukseeni, mikä tietysti oli harmillista. Jetti kesti kuitenkin säätöni ihailtavasti, vaikka kieltämättä ajoin sen melko hätäiseksi ja kiireiseksi, jolloin rentous oli tipotiessään. Tuomari kommentoi esitystämme seuraavasti: ”Hyvä kokonaisuus. Malta valmistella, ajoittain hieman kiireinen.” Kiltin harjoituskoulukisa-arvioinnin ansiosta saimme pisteitä 183,5 eli prosentteja 67,963. Kolmen ratsukon luokassa tällä tuloksella olimme keskikastia sijoittuen toiseksi.


Huh, kisapäivä oli siinä! Jännittäminen jäi kaivelemaan hampaankoloon, mutta eiköhän noita harjoituskoulukisoja ole jatkossakin luvassa. Treenillähän se tämäkin vaiva taitaa ainakin vähän haihtua. Vielä kun oppisin säätämään ratsastustani ohjelman aikana enkä menemään tietyillä asetuksilla ja harmittelemaan jälkikäteen. Vaan kokemusta tämäkin eikä onneksi mitään kovin kamalaa kuitenkaan.

B-merkin videosta ja kuvasta kiitos Teijalle, A-merkin videosta kiitos Kaisalle!