lauantai 16. marraskuuta 2013

Vaihdot nappiin

Mikä olisi vain yhden estetunnin lauantain? No ei mikään. Siksi kipaisin vauhdilla Jetin jälkeen kotiin, vaihdoin kamppeet suitsait ja suuntasin siitä Noran ja Kaisan kanssa Helin estetunnille. Ratsunani oli tietysti Puppe, niin kuin aina tämän tallin estetunneilla. Tunnin tehtävinä olivat esteillä varustettu loiva kiemuraura, jossa tuli saada laukat vaihdettua sekä 17 metrin suora linja. Alkuverryttelyn menimme taas itsenäisesti. Puppe ei ollut niin virkku kuin pari kertaa aiemmin, mutta ei onneksi lähellekään niin tahmea kuin aikoinaan. Opettaja muistutteli ratsastamaan keulaa ylös ja takajalkoja hommiin. Saisin ehkä ottaa kokonaisen tunnin tuolla aiheella, jotta oppisin tekemään sen oikein. Nyt joko hanskaan ratsuni etu- tai takaosan, mutta harvemmin molempia yhtä aikaa.

Ensimmäiseksi tulimme laukassa pelkkää loivaa kiemuraa ristikoilla pari kertaa vasemmasta kierroksesta ja pari kertaa oikeasta. Esteiden välit olivat sujuvimmat neljällä askeleella. Molemmista suunnista ensimmäinen este tuntui aina kamalan vaikealta, kun se tuli eteen niin äkkiä. Kummasti siitä vain aina selvittiin, vaikka ei nyt näteimmällä tiellä. Ensimmäinen kierros vasemmalta aloittaen meni ihan ok, ja laukat vaihtuivat ison johtamisen seurauksena näppärästi. Toisella kierroksella tie ykköseltä kakkoselle ei ollut paras, ja niinpä Puppe keilasi kakkoselta puomin mukaansa. Laukka silti vaihtui niin kuin piti, ja matka jatkui. Oikeasta kierroksesta aloitettuna molemmat kierrokset onnistuivat vaihtojen osalta myös. Ensimmäisellä yrittämällä Puppe pääsi vähän ponnettomaksi, mutta opettaja komensi minut pois etukenosta ja ratsastamaan Pupen keulaa ylös. Komennus auttoi, ja toinen kierros oli sujuvampi.

Sitten palasimme takaisin vasempaan kierrokseen ja tulimme loivan kiemuran lisäten keskimmäiselle esteelle ratsastetun voltin vastakkaiseen suuntaan. Sen lisäksi tulimme vielä toisella pitkällä sivulla olleen 17 metrin suoran linjan oksereilla varustettuna. Nyt kiemuralla tuli saada vaihdettua laukat jokaisella esteellä ja suora linja tuli päästä viidellä askeleella. Ensimmäisellä kierroksella löysäilimme, jolloin ensimmäiseen väliin hujahti viisi askelta. Laukat kuitenkin vaihtuivat oikein kaikilla esteillä. Suora linja hurahti myös kivasti viidellä askeleella. Toiselle kierrokselle kiemuran ristikot muuttuivat pystyiksi. Toisella kierroksella koko tehtävä meni kivasti. Opettajalta tuli kommentti, että käsieni liikkeet johtamisessa ovat pikkaisen isoja. Kuulemma se ei kuitenkaan haittaa hevosta. Tiedän kyllä johtavani sangen reilulla liikkeellä, mutta yritän sillä tiedottaa hevoselle selvästi, että haluan jatkaa siihen suuntaan, sanoi istuntani tai mikä tahansa minussa muuta. Pupen kanssa tämä taktiikka tuntuu tehoavan. Oikeassa kierroksessa tulimme tehtävän samoin. Ensimmäisellä kierroksella laukat vaihtuivat edelleen ihanan helposti, mutta tiet olivat paikoin melkoisia. Toiselle kierrokselle saimme hieman korotetut esteet, suoralla linjalla oli ehkä 75 sentin esteet. Kiemura meni ihan ok, vaikka teissä olisi ollut viilaamista. Suoralle linjalle lähestyttäessä Puppe oli hyytyä, mutta olin hereillä ja ratsastin eteen. Niinpä sekin sujui nätisti viidellä askeleella, ja tuntimme hyppelyt päättyivät siihen.Ajatelkaa, selviydyin koko tunnista vaihtaen joka ikisen laukan jo hypyssä oikein! Tähän sietää olla tosi tyytyväinen. Teiden ratsastamiseen saisin tosin kiinnittää rutkasti huomiota. Välillä sain ratsastettua niitä paremmin, välillä taas luotin siihen, että Puppe ylittää pienet esteet vähän vinostikin. Siihen ei passaisi luottaa, mikäli haluan vielä joskus hypätä jotain isompaa. Sitten kun ei enää passaakaan hypellä miten vinosti tahansa. Opettaja vaikutti menoomme sangen tyytyväiseltä, ja niin olin kyllä minäkin. Puppe oli niin kiva! Eihän se mikään energiapallo ollut, mutta liikkui ja ennen kaikkea tajusi jokaisen vaihtopyyntöni tuosta noin vain. Eipä tällainen onnistu minulla lähellekään jokaisella ratsulla. Mietinkin jo, että mikäli joskus tulee ajankohtaiseksi vaihtaa tallia esteillä kehittymisen toivossa, on Heli ja Puppe varsin korkealla listauksessani. Ihanaa, kun kerrankin asiat onnistuvat näin mutkattomasti!

Videoista kiitos Alekseille!