lauantai 19. lokakuuta 2013

Sujuva treeni estekisoihin

Lauantaina suuntasimme Kaisan kanssa Helin luo estetunnille tarkoituksena treenailla tulevia ABC-Ratsastajien estekisoja varten. Ratsunani oli tietysti Puppe. Koska talvi oli tehnyt ensimmäisen tulonsa, emme voineet mennä kentällä, vaan olimme maneesissa. Huolehdin jo etukäteen, miten aiemmin maneesissa kenttään verrattuna tahmeammin liikkunut Puppe mahtaisi siellä toimia. Pääsimme treenaamaan sopivasti pienen radan hyppäämistä kisakorkeudella eli noin 60 sentissä.

Alkuverryttelyssä saimme mennä tuttuun tapaan kaikissa askellajeissa itsenäisesti. Puppe liikkui ihan kivasti käynnissä ja ravissa, mitä nyt välillä etenkin ympyröillä ja kaarteissa kaipasi hieman nohitusta. Itse yritin keskittyä siihen, että pitäisin hevosen liikkeellä, mutta en antaisi sen valua pitkäksi. Paikoin sain Puppeen ryhtiä, paikoin taas hoputin eteenpäin pitämättä hyvää ohjastuntumaa, jolloin Puppe vain venähti sen sijaan, että olisi ottanut takajalkansa rehellisesti käyttöön. Laukassa sen sijaan Puppe löysi hyvän vaihteen silmään ja laukkasi hoputtamatta ihanan etenevästi. Jarru ja rattikin olivat mukana, joten saatoin vain hymyillä kyydissä. Nyt oli kyllä lähtökohdat kivalle estetunnille kasassa!

Ensimmäiseksi tulimme molemmista suunnista muistaakseni 17 metrin suoraa linjaa ristikoilla varustettuna (ratapiirroksen esteet 2 ja 3). Ensimmäisen hypyn jälkeen pyöräytettiin aluksi ympyrä, mutta myöhemmin sen sai jättää pois. Puppe liikkui mukavasti, jolloin hypyt onnistuivat muutamaa lähelle ajautumista lukuun ottamatta kivasti. Ympyrällä opettaja muistutti kääntämään paremmin ulkoavuilla, kun olin sisäohjassa kiinni. Kun ympyrä jätettiin pois, mahtui suoralle linjalle hyvät viisi askelta, kun maltoin antaa Pupen laukata rauhassa. Kertaalleen väli meinasi jopa käydä ahtaaksi, jolloin tajusin tehdä ensimmäisen hypyn jälkeen puolipidätteen, jolloin loputkin askeleet sopivat näppärämmin väliin.

Seuraavaksi tulimme kahdeksikolla esteitä 6 ja 7 aloittaen oikeasta laukasta. Ensin onnistuimme vaihtamaan ensimmäisellä esteellä laukan toivotusti vasemmaksi, kun taas toisella esteellä vaihtaminen oikeaksi ei onnistunutkaan. Sitten puolestaan laukka ei enää vaihtunutkaan ensimmäisessä hypyssä, vaan sen sijaan toisessa. Reitti toiselle esteelle tuntui tulevan aina vähän turhan tiukasti, mutta Puppe kääntyi kuitenkin hyvin ja hyppäsi. Kaiken lisäksi näin ponnistuspaikat aika kivasti enkä lähtenyt puskemaan, vaan maltoin odottaa. Puppe tarjosi taas pari kertaa miniaskeleen ennen hyppyä, mutta keräsin pisteet kotiin malttamalla odottaa. Askelsilmäni toimi pitkästä aikaa, mikä esti mukavasti sukelteluni.

Sitten pääsimme radan pariin ja ehdimme tulla sen kolmesti. Kahdella ensimmäisellä kierroksella korkeus oli noin 60 senttiä, ja kolmannelle kierrokselle saimme esteet noin 70 senttiin. Kaikkien kolmen kierroksen sujumiset olivat kohtuullisen samanlaisia. Ykkösellä en saanut kertaakaan vaihdettua oikeaa laukkaa vasemmaksi, vaan korjasin sen aina ravin kautta. Yritin kyllä johtaa, mutta en ilmeisesti riittävän selvästi. Laukkakaan ei ollut millään kerralla ihan parhaimmillaan ensimmäistä estettä lähestyttäessä. Esteiden 2 ja 3 suora linja meni kohtuullisesti, mutta muutamilla kerroilla se oli sangen ahdas. Annoin Pupen siis vähän venähtää ja taisin jopa turhaan hoputtaa sitä ensimmäistä estettä kohti. Tie neloselle onnistui aina suunnilleen, vaikka olisin voinut käyttää tilaa vielä paremmin hyödyksi. Puppe ei kuitenkaan tuntunut häiriintyvän vähän tiukemmasta tiestä, vaan osuimme esteelle asiallisesti. Nyt en enää muista, miten laukat vaihtuivat tässä, mutta edessä olikin kaarevalla linjalla ollut este numero 5. Sille piti päästä kuudella askeleella, mutta esitettyämme kertaalleen töksähtävän kuuden askeleen neuvoi opettaja ottamaan tietä lyhyemmäksi ja tulemaan se viidellä. Se oli toimiva ratkaisu, jolloin kaareva linja onnistui mukavasti. Viitosesteen jälkeen olimme viimeistään aina myötälaukassa. Kuutosena olleelle esteelle emme vieläkään saaneet laukkoja vaihdettua, mutta itse hyppy oli ihan ok, ja ehdimme korjata laukan ravin kautta. Seiskalle tie oli edelleen vähän tiukka, mutta Puppe toimi edelleen kivasti, hyppäsi aina reippaasti ja vaihtoi vielä hypyn aikana laukankin. Rata oli mukava harjoitus, ja onnistuimme siinä pääsääntöisesti ihan kivasti.

Viimeisellä kierroksella olimme tosin vähän lähteneet lentämään, jolloin sekä suora että kaareva linja menivät ahtailla askelilla. Niinpä saimme tulla sakkokierroksena vielä ne pätkät radasta putkeen eli esteet 2–5. Kun hypyt irrotettiin varsinaisesta radasta, maltoinkin taas yhtäkkiä ratsastaa kaikessa rauhassa. Näin ollen väleihin meni sujuvasti vaaditut askeleet eikä tila loppunut kesken. Minulla tuppaakin tempo vaihtelemaan radan aikana joko turhan ponnettomaksi tai vähän liitäväksi, jälkimmäistä kyllä harvemmin. Tähän saisikin kiinnittää huomiota, niin välit eivät jää sen takia loppupäässä rataa ahtaiksi ja aiheuta mahdollisia puomin putoamisia tai peräti kieltoa askeleen jäädessä epäsopivaksi. Hyvä asia taas treenattavaksi.

Kokonaisuudessaan olin tuntiin ja etenkin Pupen menohaluun todella tyytyväinen. Tämä meni ehdottomasti parhaaksi tunniksemme, vaikka estekorkeus olikin mukavasti matala. Oli kiva huomata, että keskityin tälläkin korkeudella enkä lähtenyt räiskimään ihan niin pahasti kuin mihin joskus pienemmillä esteillä sorrun. Tämän treenin perusteella lähden kokeilemaan 60 sentin kisaluokkaa kohtuullisen luottavaisin mielin. Mikäli Puppe on kisoissa samanlainen kuin tällä kertaa, voi radasta tulla oikein mukava kokemus.