tiistai 26. helmikuuta 2013

Uuno on numero yksi

Pääsin onnekkaasti hyppäämään viikon toisenkin Tallinmäen tuntini ja vieläpä vain kahden ratsukon tunnille. Ratsukseni sain Uunon, mihin olinkin hyvin tyytyväinen. Suurin ongelmani Uunon kanssa tosin on oikealle puskeminen, mutta muutoin olen alkanut ihastua Uunoon esteratsuna. Se mennä puksuttaa niin tasaisen varmasti, että ehdin jopa välillä tehtävän aikana ajatellakin enkä vain porhaltaa päättömästi menemään. Alkukäynnit kävimme peltolenkin kautta, joten kentälle päästyämme pääsimme ravaamaan ja ensimmäisten tehtävien pariin.

Katse melkein oikeassa suunnassa.
Ensimmäiseksi tulimme ravissa ympyrällä puomeja. Oikeassa kierroksessa sain tähtäillä kunnolla, että sain Uunon suunnilleen järkevästi puomeille, sillä se pyrki painamaan oikealle. Sisäpohkeenihan ei taaskaan tajunnut mistään yhtään mitään, jolloin temppuilin ohjilla enemmän ja vähemmän onnistuen. Vasemmassa kierroksessa ei sitten ollutkaan kummempaa ongelmaa, vaan Uuno mennä tepsutti tasaisen tahdikkaasti puomit. Sitten puomit nousivat ristikoksi, jota tultiin samoin muutamat kerrat ympyrällä molemmista suunnista. Uunon laukka on jotenkin niin helppoa ja rentoa, että siitä näki vaivatta askeleet apupuomille, jolloin tulimme ristikkoa sujuvasti molemmista kierroksista. Olin jo tässä vaiheessa saanut melkoisen kestohymyn kasvoilleni, vaikka tunti oli vielä alussa. Oli vain todella kiva mennä hevosella, joka itse säilytti menon eikä sitä tarvinnut askel kerralla houkutella liikkumaan.

Seuraavaksi harjoittelimme kaarevia linjoja tulemalla omina tehtävinään ratapiirroksen esteet 4 ja 1 aloittaen oikeassa laukassa sekä esteet 8 ja 9 aloittaen puolestaan vasemmassa laukassa. Ensimmäisellä yrittämällä en tullut riittävän suorana esteelle 4, jolloin Uuno pääsi hieman valumaan vasemmalle enkä ehtinyt enää suoristaa sitä kunnolla esteelle 1. Toisella yrittämällä hahmotin tien ensimmäiselle esteelle paremmin, jolloin myös toinen este sujahti paljon paremmasta kohtaa. Laukatkin muistaakseni vaihtuivat siinä toisen esteen aikana, sillä ensimmäiselle esteelle tultaessa en osannut keskittyä muuhun kuin tiehen. Toinen tehtävä kauhistutti aluksi, sillä kaarre tuntui muka jyrkältä, vaikka ei se lopulta sitä ollut. Sen sijaan Uuno kääntyi todella hienosti, ja pääsimme molemmilla kerroilla ensimmäiselle esteelle (eli numero 8) nätisti. Sen sijaan toisen esteen jälkeen Uuno pääsi kääntymään turhan tiukasti oikealle, kun en taaskaan pitänyt oikeaa pohjetta tuntumalla estämässä tätä. Opettaja pisti sitten itsensä keilaksi, jolloin sain tsempattua ja ratsastettua Uunoa toisen esten jälkeen paremmin suoraan, jolloin opettajakaan ei jäänyt alle.

Sitten pääsimmekin tulemaan viereisen radan kahdesti noin 50-65 sentin korkeudessa. Ykköskavaletti ylittyi ongelmitta, ja pääsimme ihan järkevästi myös kakkosesteelle. Neljäs laukka-askel tuntui tulevan hieman liian lähelle kolmosestettä, jolloin hyppy oli hieman hassu. Laukka ei vaihtunut, mutta Uuno nosti ravista nopeasti oikean laukan. Sitten minulle tulikin muistikatkos, ja ohjasin oikealle viettäneen Uunon hyppäämään esteen numero 7. Ei muuta kuin uusi lähestyminen ja oikealle esteelle eli neloselle. Tie neloselta viitoselle oli parempi, jolloin pääsimme jatkamaan ihan hyvin kuutoselle. Siinä sattui kuitenkin jonkinlainen sekasotku, jolloin Uuno hieman kiihdytti kuutosen ja seiskan välissä. Seiskakavaletti ylittyi jotenkin, ja Uuno jäi ristilaukkaan. Niinpä kaarre kasille oli mitä sattuu, kun en ehtinyt vaihtaa ja päätin kokeilla onneani. Kasista kuitenkin menimme yli ja saimme paranneltua reitin ysille. Laukka ei vaihtunut kummassakaan hypyssä, joten korjasin loppuun sen ympyrällä. Jos ei huomioida ihmeellistä rämpimistä esteillä kuusi ja seitsemän sekä rataunohdustani, olin rataan silti aika tyytyväinen. Täydellistä se ei ollut, mutta jotenkin sen rytmi oli kuitenkin kohdillaan.

Hypyn jälkeinen menoni on aika karmeaa.
Toiselle kierrokselle opettaja ohjeisti siirtymään raviin ja pyöräyttämällä ympyrän, mikäli homma ei ollut hanskassa. Esteet 1-3 ylittyivät edelleen yhdellä kertaa vaivatta, mutta kolmosen jälkeen päästin Uunon taas valumaan turhan tiukasti oikealle. Siinä olikin paikka ensimmäiselle raviympyrälle. Jatkoin ravia lyhyen sivun ajan ja nostin uuden laukan vasta pitkän sivun alusta. Siitä pääsimmekin järkevästi nelosokserin yli samoin kuin viitoskavaletin. Kaarre kuutoselle epäilytti hetken, mutta menikin lopulta hyvin, jolloin pääsimme kaikessa rauhassa menemään linjan 6-7. Nyt kun pääsimme myötälaukassa tasaisesti, ei kaarre seiskalta kasille ollut homma eikä mikään. Tätä myöten myös tie seiskalta kasille oli hyvä, ja pääsimme sen jälkeen vielä hetken suoraankin. Laukanvaihtoa en tosin miettinytkään, joten korjasin sen sitten taas ympyrällä. Tämä rata menikin aika sujuvasti, vaikka olisin voinut kyllä yrittää enemmän vaihtaa laukkaa hypyissä.

Ihana Uuno nostaa jalat pienelläkin ristikolla.
Tunnin päättyessä olin edelleen hyvillä mielin. Tuumailin opettajalle, että kun vain saisin oikean pohkeeni toimimaan ja siten Uunon pysymään hallussa myös oikeassa laukassa, olisi se melkoinen esteratsu minulle. Opettaja tuumasikin Uunon hyppäävän isommatkin esteet samalla rauhallisella tyylillä, joten se lisäsi innostustani tätä ratsua kohtaan. Opettaja myös sanoi, että minun kannattaakin mennä koulutunteja Uunolla, jotta saisin myös oikean puolen hanskaan. Epäilemättä sen asian eteen saankin tehdä melkoisesti hommia, mutta jos saan sen pulman korjattua, taitaa Uuno nousta tämän tallin estesuosikikseni.

Kuvista kiitos Riikalle!