lauantai 7. elokuuta 2010

Pikkuriikkistä kehitystä

Lämpimän lauantain pollearpajaisissa sain sitten Mortin. Jotenkin kuvittelin, etten ollut mennyt aikoihin, mutta olinpa väärässä. Menin Mortilla ensimmäisen kesätunnin, joten vastahan tässä on noin kaksi kuukautta mennyt ohi. Tunnin aiheena oli takapään saaminen liikkeelle pohkeenväistöjen ja takapään siirtelyiden avulla.

Mortin liikkuminen oli aika tahmeaa, muttei onneksi ihan kauheimmasta päästä. Lyhyille sivuille pyöräytetyillä volteilla lähdettiin siirtämään takapäätä vähän ulommas. Mortti ei treenistä kauheasti ilahtunut, jolloin se vastusteli pyyntöjäni pitkän tovin. Opettajan maltillisella ohjeistuksella sain viimein uskoteltua pollelle, että ihan tosissani tahdon sen takapään siirtymään. Mitään lennokkaita askelia ei tullut, vaan Mortti otti aika lyhyitä askelia siirtyessään.

Ravissa pyöreyttä haettiin vähän samalla teemalla, mutta takaosaa ei enää tarvinnut niin näkyvästi siirtää. Pätkittäin sain Morttia vähän pyöristymään, mutta silloin vauhti tahtoi kadota. Kun taas sain vauhtia, nakkasi polle päänsä kohti taivaita. Tuskailin opettajallekin, että en voi saada sekä vauhtia että pyöreyttä, vaan jommastakummasta on luovuttava.

Takapään aktivointia jatkettiin vielä tekemällä pitkällä sivulla pohkeenväistöä käynnissä ja loppupäästä nostettiin mahdollisimman sujuva laukka. Tarkoituksena oli väistättää hevosta liikkumaan takapäästä, pyöristymään ja lopuksi siirtämään tämä kaksikko myös laukkaan. Pohkeenväistö oli myös todella nihkeää puuhaa. Kyllähän polle väisti jossain määrin, mutta ei aktiivisesti eikä pitkin askelin. Opettaja tuumasi, että vaikka meno olikin vähän takkuista, oli se Mortti huomioiden oikein hyvää. Pollellahan on vähän jalkavaivoja, joita pitäisi parannellakin tällaisilla harjoituksilla.

Laukkanostot pohkeenväistöstä lähtivät kohtuullisen kivasti. Mortin laukka on niin keinuhevosen kaltaista, että siinä istuu mielellään. Laukassa hurautettiin pääty-ympyrä, jossa haettiin hevosta ja samalla laukkaa pyöreämmäksi. Onnistuin tässä kohtuullisen kivasti, vaikken saanutkaan hevosta pysymään pyöreänä pitkiä pätkiä. Opettaja muistutteli aina pyytämään ulkopohkeella ja myötäämään sisäohjalla, ja nämä asiat muistaessani Mortti pyöristyi oikein mukavasti. Laukassa meno oli muutoinkin mukavan sujuvaa.

Yleisfiilis tunnista oli hyvä. En ole koskaan aiemmin tainnut saada Morttia pyöristymään. Vaikka aikaa edellisestä kerrasta tällä pollella oli vain se kaksi kuukautta, tuntui, että olin vähän kehittynyt. Siitä tuli oikein mukava olo. On kiva huomata, että kyllä tässä aina vähän edistyy, vaikka joskus tuntuukin menevän takapakkia vaikka ja kuinka.